Kwasy omega-3 w diecie

Ocena: 4.65/5 Głosów: 1
Ta treść była już przez Ciebie oceniana!

Naukowcy odkryli wpływ kwasów omega-3 na poprawę funkcjonowania układu immunologicznego, a tym samym zmniejszenie ryzyka wystąpienia alergii skórnej bądź astmy.

Alternatywą w przypadku niechęci dziecka do ryb jest rozsądna suplementacja.
Alternatywą w przypadku niechęci dziecka do ryb jest rozsądna suplementacja.

Okazuje się, że pewne składniki pożywienia mogą zmniejszać ryzyko chorób alergicznych. Taką zależność zauważono w przypadku magnezu, cynku oraz przede wszystkim niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-3. Dlatego specjaliści podkreślają, że do coraz większej plagi alergii przyczynia się nie tylko "sterylność" warunków życia, lecz także wadliwy sposób żywienia, czyli niedobory niektórych składników mineralnych. Chodzi tu przede wszystkim o zbyt małe spożycie ryb i co za tym idzie kwasów EPA (eikozapentaenowy) i DHA (dokozaheksaenowy).

Atopowe zapalenie skóry (AZS)

U małych dzieci reakcja skórna na spożywane pokarmy przejawia się czerwonymi, nadmiernie wysuszonymi miejscami na skórze. W łagodzeniu tych objawów bardzo pomocne są kosmetyki, m.in. zawierające kwasy omega-3. Wchodzą one w skład ceramidów, odbudowują barierę skórną i znacznie zmniejszają objawy choroby.

Pomocna może być również suplementacja preparatami zawierającymi te kwasy. Należy jednak pamiętać o sprawdzeniu, czy dany produkt jest odpowiednio przebadany i czy można go stosować u małych dzieci.

Coraz więcej wskazuje, że przyjmowanie probiotyków i kwasów omega-3 w czasie ciąży wpływa na prawidłowe kształtowanie elementów układu immunologicznego. Mimo iż wielu naukowców podkreśla konieczność dalszych badań w tym zakresie, wskazywane jest przede wszystkim bezpieczeństwo takiej terapii, możliwość zmniejszenia ryzyka zachorowania na AZS, a także inne korzyści zarówno dla matki, jak i dziecka (zmniejszenie ryzyka depresji poporodowej, nadciśnienia indukowanego ciążą, rozwój funkcji poznawczych i ostrości wzroku u dzieci).

Jakie objawy daje AZS? Mówi alergolog:

 

Kwasy omega-3 w astmie

W przypadku AZS możemy obserwować zmniejszenie objawów wraz z wiekiem dziecka. Niestety bardzo często AZS w okresie niemowlęcym predysponuje do rozwoju astmy. W tym przypadku, oprócz wdrożenia leczenia farmakologicznego, również korzystna okazuje się modyfikacja żywienia i zwiększenie spożycia ryb bogatych w kwasy omega-3. Badacze podkreślają szczególny wpływ tych związków na zmniejszenie procesów zapalnych poprzez redukcje poziomów: LTC4-LTE4, PGD2, IL-1beta i TNF-alfa.

Podobnie jak w przypadku alergicznych chorób skórnych, również w astmie kliniczne efekty zastosowania kwasów omega-3 wymagają kolejnych badań.

Konieczna zmiana nawyków żywieniowych

Od lat podkreśla się, że karmienie piersią jest najlepszym sposobem żywienia dzieci w ciągu co najmniej 6 pierwszych miesięcy. Mleko kobiece oprócz wielu immunoglobulin zawiera kwasy omega-3. Niestety z badań wynika, że mleko Polek zawiera tych związków za mało w stosunku do ilości rekomendowanych przez WHO. Dlatego konieczna jest modyfikacja diety bądź długookresowa suplementacja w kwasy omega-3. Stanowi to element profilaktyki pierwotnej, który może zmniejszyć ryzyko chorób alergicznych. Naukowcy podkreślają, że w przypadku zaistnienia ich objawów dodatek kwasów omega-3 do diety kobiety karmiącej piersią pomoże wyeliminować objawy AZS.

Taki długofalowy system dietetyczny należy wdrożyć u dzieci, które nie są już karmione piersią. Alternatywą w przypadku nietolerancji ryb bądź niechęci dziecka do takich produktów jest rozsądna suplementacja. Należy pamiętać, że w przypadku diety musi dojść do zmiany nawyków żywieniowych, kwasy omega-3 muszą być stałym elementem w jadłospisie.

Sprawdź, jakie ryby i kiedy podawać dzieciom.

 

tekst: mgr farm. Ewa Wietrak

Artykuł pochodzi z archiwum magazynu "Na zdrowie"

Tematy: dieta, alergia, ryby, astma, AZS, atopowe zapalenie skóry, atopia, kwasy omega-3

Komentarze