Kasza jaglana w diecie dziecka

Ocena: 5/5 Głosów: 10
Ta treść była już przez Ciebie oceniana!

Kasza jaglana to jeden z pierwszych pokarmów, który może być bezpiecznie podany dziecku tuż po rozpoczęciu rozszerzania diety. Maluchowi, który jest karmiony piersią najlepiej zacząć podawać ten rodzaj kaszy około 6 miesiąca życia, natomiast tym dzieciom, które są karmione mlekiem modyfikowanym, można przyrządzić papkę z kaszy jaglanej już w 5 miesiącu życia.

Dlaczego kasza jaglana jest bezpieczna w diecie dziecka?

 

W odróżnieniu od innych kasz, takich jak jęczmienna, bulgur czy orkiszowa, kasza jaglana, czyli z prosa, nie zawiera glutenu. Gluten, którego pewna część osób nie toleruje, może spowodować silną reakcję alergiczną nie tylko u niemowląt, ale także u małych dzieci, a nawet dorosłych. Uczulenie na gluten objawia się między innymi  uciążliwymi problemami skórnymi, takimi jak atopowe zapalenie skóry, ale także biegunką, a w skrajnej sytuacji może także doprowadzić do wstrząsu anafilaktycznego, który jest niebezpieczny dla życia. Kasza jaglana zupełnie nie stanowi takiego zagrożenia. Jest pokarmem bezglutenowym i lekkim, więc idealnym dla małego żołądka.

 

Ponadto kaszy jaglanej nie trzeba gotować na mleku, a więc jest to posiłek idealny dla dzieci, które nie tolerują laktozy. Można ją pysznie przyrządzić na przykład na odrobinie rosołu czy z dodatkiem owoców, które dziecko lubi.

 

Jakie właściwości posiada kasza jaglana?

 

Dlaczego kaszę jaglaną warto podawać już od niemowlęctwa? Co prawda jeszcze kilka lat temu traktowana była ona w naszych kuchniach po macoszemu, ale teraz od nowa odkrywamy jej potencjał.  Zawiera ona mnóstwo witamin z grupy B, które doskonale wpływają na rozwój układu nerwowego. Duża dawka żelaza zapobiega zaś anemii. Krzem i ryboflawina będą miały dobry wpływ na skórę, włosy i paznokcie malucha. Pokarm ten poprawia odporność, co ważne u dzieci, ponieważ ich niedojrzały organizm stale jest narażony na różnego typu infekcje. Warto go jeść prewencyjnie, ale także w czasie przeziębienia. Kasza jaglana jest także polecana w diecie dzieci często cierpiących na schorzenia jamy ustnej.

 

 

Pomysły na dania z kaszy jaglanej dla malucha

 

Przede wszystkim przed ugotowaniem należy kaszę dobrze wypłukać w zimnej wodzie. Dzięki temu nie będzie gorzka. Szklankę kaszy trzeba zalać ilością koło 2,5 szklanki wody. Podczas przyrządzania należy zwrócić uwagę na to, że woda bardzo szybko wyparowywuje, więc warto dolewać ją co jakiś czas. Może być to wrzątek z czajnika, który nie przerwie gotowania. Kaszę jaglaną gotuje się około 20 minut na wolnym ogniu pod przykryciem. By jej ziarenka się nie skleiły, można dodać do wody odrobinę oleju, ale nie jest to konieczne.

 

Papka dla półroczniaka

 

Najmniejsze dzieci chętnie będą spożywać kaszę jaglaną w formie papki z dodatkiem owoców czy warzyw. Po prostu zarówno kaszę, jak i inne dodatki należy zmiksować i połączyć.

 

Zupka dla dziecka dziesięciomiesięcznego

 

Do wody trzeba wrzucić pokrojone na małe kawałeczki mięso, później warzywa, a na końcu kaszę. Nie trzeba już poszczególnych składników miksować. Większy maluch zje ze smakiem wszystko w formie pożywnej zupki.

 

 

Deser na podwieczorek

 

Ugotowaną na wodzie kaszę jaglaną można wzbogacić pokrojonym w mniejsze kawałeczki bananem, jabłkiem, gruszką, truskawkami czy borówkami lub też miksem dowolnych owoców. To zdrowy, niezbyt słodki deserek, który zje dziecko, już spożywające pokarmy, które nie są papkami. Kolorowe danie na pewno będzie dla niego atrakcyjne.

 

Placki z kaszy jaglanej

 

To danie można przyrządzić z piekarnika, bez użycia tłuszczu. Będzie na pewno smakowało nawet niejadkowi. Wystarczy tylko zmiksować kaszę jaglaną z bananem i jajkiem. Kiedy wyjdzie nam ciasto o konsystencji gęstej śmietany, można je wykładać łyżką na papier do pieczenia lekko posmarowany masłem. Oczywiście placuszki można także usmażyć. Po przygotowaniu dodatkowo można je udekorować innymi owocami czy dżemem.

 

 

Kasza jaglana jest nie tylko zdrowia i smaczna, ale daje także wiele możliwości jej przyrządzania zarówno na słodko, jak i na słono. Wystarczy tylko poruszyć wyobraźnię i wykazać się odrobiną kreatywności, ponieważ kasza może się okazać uniwersalnym składnikiem, ratującym mamę wtedy, kiedy dziecko nie ma na nic ochoty i marudzi przy jedzeniu.

 

 

 

 

 

 

Komentarze