Jak przyrządzić mleko?

Ocena: 5.00/5 Głosów: 1
Ta treść była już przez Ciebie oceniana!

Aby maluch był zdrowo najedzony, nie wystarczy, że dostanie najlepsze mleko - musi dostać mleko dobrze przygotowane. Zobacz, jak przygotować mleko krok po kroku.

Przygotowywaniem mleka w butelce rządzi kilka prostych reguł
Przygotowywaniem mleka w butelce rządzi kilka prostych reguł

Przyrządzenie mieszanki jest proste. Trzeba jednak pamiętać o kilku ważnych sprawach. Na początek warto wybrać się na małe zakupy.

 

Krok 1. Zaopatrz się w akcesoria

Nie będziesz ich potrzebowała wiele. Niezbędnych jest zaledwie kilka rzeczy. Na pewno będzie ci potrzebna butelka (najlepiej 250 ml, bo maluch będzie pił coraz więcej mleka i niebawem wypije pełną butlę miszanki) i dostosowany do wieku dziecka smoczek (informacji szukaj na opakowaniu). Przydadzą się także specjalne szczotki: jedna do czyszczenia butelki, druga, znacznie mniejsza, do mycia smoczka.

Przydatny, szczególnie nocą, może okazać się również podgrzewacz (koszt od 60 do 400 zł). Dzięki niemu zawsze będziesz miała przygotowaną wodę o odpowiedniej temperaturze.

No i jeszcze mleko modyfikowane (w wyborze odpowiedniego pomoże ci pediatra - lekarz znający twoje dziecko na pewno doradzi najlepszą mieszankę) oraz woda z niską zawartością sodu (najlepiej specjalna dla niemowląt, z atestem IMiD lub CZD).

 

Krok 2. Pamiętaj o higienie

Przed przygotowaniem mleka dokładnie umyj dłonie w wodzie i mydle, a potem wysterylizuj smoczek i butelkę (w specjalnym sterylizatorze albo po prostu wygotuj je - 5 min wystarczy). Teraz sprawdź mleko - jeśli otwierasz nowe opakowanie, najpierw zobacz datę ważności oraz to, czy opakowanie nie zostało uszkodzone. Jeśli w torebce, w której znajduje się mleczny proszek, jest choćby maleńka dziurka, lepiej od razu je wyrzuć. Nie wiesz, od jak dawna powietrze miało dostęp do środka i czy np. nie namnożyły się tam pleśnie. Pamiętaj! Mleczny proszek nadaje się do użytku przez miesiąc po otwarciu opakowania (o ile był przechowywany w szczelnym pudełku).

 

Krok 3. Do dzieła!

Najpierw przegotuj wodę. Pamiętaj, że wszystkie dostępne na rynku wody mineralne, oprócz wody Gerber i Humana, wymagają przegotowania przed podaniem ich niemowlakowi. Następnie przestudź ją do temperatury ok. 40 st. C (można to sprawdzić, wylewając odrobinę na przedramię - woda powinna być przyjemnie ciepła). Następnie odmierz odpowiednią ilość, np. 150 ml wody (to łatwe, na butelce jest podziałka). Czas na mleczny proszek. Wsyp go dokładnie tyle, ile zalecił producent na opakowaniu (do mleka na pewno była dołączona specjalna miarka). Pamiętaj, nigdy nie ubijaj proszku w miarce, nadmiar, czyli "górkę", można zsunąć np. nożem. Specjaliści odradzają podawanie maluchom "mocniejszego" lub "słabszego" mleka. Po wsypaniu proszku do butelki, wystarczy nią energicznie wstrząsnąć i… gotowe!

 

Dwie ważne zasady

  1. Przygotowuj mleko zawsze od razu przed podaniem maluchowi. W gotowej mieszance bardzo szybko namnażają się bakterie, które mogą zaszkodzić dziecku.
  2. Zawsze od razu po podaniu maluchowi mleka umyj butelkę w niemowlęcym mydełku lub płynie do mycia naczyń.

7 najczęstszych błędów w żywieniu niemowlaka.

 

 

Tematy: karmienie, mleko, butelka do karmienia, karmienie piersią, karmienie butelką, mleko sztuczne, mieszanki dla niemowląt

Komentarze