Dieta dziecka po 1. roku życia

Ocena: 3.67/5 Głosów: 2
Ta treść była już przez Ciebie oceniana!

Jak karmić dzieci w wieku 13-36 miesięcy – sprawdź, co radzi Ministerstwo Zdrowia.

Dzieci pomiędzy 13 a 36 miesiącem życia powinny codziennie jeść produkty z grupy: mięso, ryby, wędliny, jaja. Fot. Shutterstock
Dzieci pomiędzy 13 a 36 miesiącem życia powinny codziennie jeść produkty z grupy: mięso, ryby, wędliny, jaja.

Wiele mam ma wrażenie, że po 12 miesiącach zaglądania im do garnków ("podajesz mu wołowinę?!", "to rosół z kostki?!") i biustonoszy ("nie karmisz piersią?!") oraz udzielania instrukcji dotyczących wprowadzania marchewki lub śliwki, kiedy dziecko kończy rok, w sprawie jego karmienia zapada cisza. I rzeczywiście - dieta dziecka, które wyszło z wieku niemowlęcego nie budzi już takich emocji. Ale to nie znaczy, że panuje tutaj zupełna dowolność. Wręcz przeciwnie - zostały sformułowane konkretne zasady, które mają na celu wspieranie harmonijnego rozwoju oraz zapobieganie niedoborom ważnych składników odżywczych, otyłości i chorobom. Najnowszym dokumentem dotyczącym zasad żywienia dzieci w drugim i trzecim roku życia są zalecenia opracowane w 2007 r. przez zespół ekspertów powołany przez konsultanta krajowego ds. pediatrii. Wynika z nich, że dziecko między 13 a 36 miesiącem życia powinno:

1. Codziennie jeść produkty zbożowe z pełnego przemiału.

2. Każdego dnia spożywać nabiał: mleko, kefir, jogurt, maślankę. W przypadku dzieci, które skończyły 2. rok życia powinny to być produkty ze zmniejszoną zawartością tłuszczu. Warto wiedzieć, że dzienne zapotrzebowanie na wapń w tym wieku (800-1000 mg) to mniej więcej pół litra jogurtu naturalnego.

3. Codziennie jeść warzywa i owoce. Szczególny nacisk położono na warzywa strączkowe.

4. Spożywać codziennie produkty z grupy: mięso, ryby, wędliny, jaja. W tym:

  • chude mięso czerwone (także w formie wędliny) - maksymalnie 2-3 razy w tygodniu
  • jajka kurze - w te dni, w których nie je mięsa
  • mięso drobiowe (bez skóry!)- 2-3 razy w tygodniu
  • ryby - 1-2 razy w tygodniu

5. Codziennie jeść tłuszcze roślinne. Polecana jest zwłaszcza oliwa z oliwek i olej rzepakowy. Tłuszcze zwierzęce powinny być ograniczone.

6. Jeść jak najmniej soli. Nie chodzi tylko o niesolenie potraw, ale też o unikanie produktów, które zawierają dużo soli.

7. Pić czystą wodą zamiast słodzonych napojów.

8. Mieć jadłospis urozmaicony i stopniowo wzbogacany o nowe smaki.

9. Każdego dnia być aktywne fizycznie mimum przez kilkadziesiąt minut. Najlepiej jeśli będzie to zabawa na świeżym powietrzu.

10. Jeść 4-5 posiłków dziennie. Najlepiej jeśli dziecko nie będzie podjadać między posiłkami.

11. Jeść posiłki, które wielkością będą dostosowane do jego apetytu i aktywności fizycznej. Chodzi między innymi o to, by nie przekarmiać dziecka, nie namawiać go do jedzenia, jeśli ono już nie chce. Zwłaszcza jeśli dziecko rozwija się prawidłowo (w razie wątpliwości warto skorzystać z siatek centylowych i poprosić o opinię lekarza).

Posłuchaj, co o słodyczach w diecie dziecka mówi pediatra.


 

8 sposobów na niejadka

Tematy: dieta dziecka, żywienie dziecka, Ministerstwo Zdrowia, dziecko 1-3 lata

Komentarze