Świąteczne SOS

Ocena: 5.00/5 Głosów: 1
Ta treść była już przez Ciebie oceniana!

Wielkanocne smakołyki kuszą nie tylko dorosłych, ale również - a może przede wszystkim - dzieci. Jedną z najgroźniejszych przypadłości związanych ze świątecznym (i nie tylko) biesiadowaniem jest zatrucie wywołane przez bakterie salmonelli.

Jajka podawane dzieciom powinny być dobrze ścięte
Jajka podawane dzieciom powinny być dobrze ścięte

Potrawy z jajek (zwłaszcza okraszone majonezem), pascha, sernik na zimno czy ciasto z kremem - wielkanocne przysmaki mogą się stać źródłem wielu dolegliwości ze strony układu pokarmowego.

Szczególne niebezpieczeństwo wiąże się z obecnymi na skorupkach jajek i surowym mięsie bakteriami salmonelli. Pierwsze objawy salmonellozy - choroby wywołanej przez bakterie salmonelli - pojawiają się już ok. 12 godzin po spożyciu potraw przygotowanych z surowych jajek i niedogotowanego drobiu.

 

Do objawów choroby należą:

 

Zatrucie salmonellozą może być szczególnie niebezpieczne dla małych dzieci. Wymioty i biegunka szybko prowadzą do odwodnienia organizmu, które w dużo większym stopniu zagraża dzieciom, niż dorosłym. Jeśli podejrzewasz, że u twojego dziecka doszło do odwodnienia, koniecznie skontaktuj się z lekarzem - niezbędne będzie podanie kroplówek nawadniających.

 

Jak rozpoznać odwodnienie?

Odwodnienie najtrudniej rozpoznać u niemowląt. Jednocześnie w tej grupie wiekowej konsekwencje odwodnienia mogą być bardzo poważne. Do alarmujących sygnałów należą:

  • Rzadkie oddawanie moczu - tzw. skąpomocz
  • Zapadnięte ciemiączko
  • Suche błony śluzowe (spierzchnięte usta, suche oczy i język)
  • Płacz bez łez
  • Senność, apatia

 

Paweł Grzesiowski, pediatra, opowiada o leczeniu biegunki u niemowląt:

 

Uwaga - w czasie zatrucia salmonellozą konieczne może być podanie antybiotyku. Trzeba również zwrócić szczególną uwagę na higienę - salmonelloza jest zaraźliwa.

 

Jak postępować w przypadku, gdy biegunka zdarzy się starszemu dziecku?

U starszych dzieci ryzyko odwodnienia nie jest tak duże jak u niemowląt, mimo to w czasie biegunki trzeba zadbać o to, by do niego nie dopuścić. Przestrzegaj kilku ważnych zasad:

  1. Aby nie dopuścić do odwodnienia, podawaj dziecku duże ilości płynów. Zalecana ilość płynów w czasie pierwszych 4 godzin po wystąpieniu objawów to 50-100 mililitrów na kilogram masy ciała. W czasie biegunki warto poić dzieci słabym herbatą z rumianku lub koperku oraz kompotem z rozgotowanych jabłek. W aptekach dostępne są również płyny nawadniające zawierające elektrolity, glukozę i wodę
  2. Przestrzegaj odpowiedniej diety - podawaj dziecku produkty lekkostrawne, takie jak ryż czy gotowana marchew
  3. Jeśli zaobserwujesz u dziecka objawy odwodnienia, koniecznie skontaktuj się z lekarzem

 

Jak wyeliminować ryzyko zakażenia salmonellozą?

Aby zredukować zagrożenie zakażeniem salmonellozą, należy pamiętać o podstawowych zasadach związanych z higieną przygotowywania posiłków. Pamiętaj:

  1. Przed przygotowaniem potraw z jajek, umyj jajka i sparz skorupki wrzątkiem (nie myj jaj po zakupach, przed włożeniem do lodówki - w trakcie mycia powstają drobne szczeliny, przez które przenikają bakterie)
  2. Po przygotowaniu potraw z surowego mięsa sparz wrzątkiem noże i deski, których używałaś w czasie krojenia
  3. Jajka oraz mięso przechowuj na oddzielnej półce w lodówce - tak, by nie miały bezpośredniego kontaktu z innymi produktami
  4. Po każdym kontakcie dłoni ze skorupką jajek i surowym mięsem, dokładnie umyj ręce
  5. Nie podawaj dzieciom potraw, które są przygotowane na bazie surowych jajek oraz z surowego mięsa. To zastrzeżenie dotyczy m.in.: kogla-mogla, serników na zimno, kremów przygotowanych z użyciem surowych żółtek, domowego majonezu, wielkanocnej paschy czy tatara
  6. Podawaj dzieciom jajka ugotowane na twardo - zarówno białko, jak i żółtko powinny być dobrze ścięte. Również potrawy przyrządzone z mięs nie mogą być niedogotowane czy niedosmażone.
  7. Przygotowując potrawy dla całej rodziny, korzystaj wyłącznie ze świeżych składników. Nie używaj jajek, które mają uszkodzoną, popękaną skorupkę

 

Pamiętaj - zatrucia pokarmowe zdarzają się głównie wtedy, kiedy nie zostały spełnione warunki higieny - zarówno podczas przygotowywania posiłków, jak również w kontakcie z chorymi domownikami. Właściwe przyrządzanie posiłków i mycie rąk w większości przypadków zabezpieczają przed nieprzyjemnymi konsekwencjami.

 

Tematy: biegunka, jajka w diecie, gorączka, zatrucia pokarmowe, wymioty

Komentarze