Potas w ciąży – czy niedobór potasu w ciąży jest groźny? W czym jest potas?

Ocena: 4.91/5 Głosów: 2
Ta treść była już przez Ciebie oceniana!

Potas to pierwiastek niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu, ponieważ bierze udział w wielu procesach życiowych. Niedobór potasu w ciąży to najczęściej efekt wymiotów występujących w pierwszych tygodniach ciąży. Niski potas w ciąży może być groźny (np. stan rzucawkowy), dlatego należy zwrócić uwagę na zawartość potasu w jedzeniu. W czym jest potas?

Fotolia

Potas w ciąży

 

Potas to pierwiastek niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu, ponieważ bierze udział w wielu procesach życiowych. Jego właściwa podaż jest szczególnie istotna w przypadku kobiet ciężarnych.

Niedobór potasu w ciąży może być przyczyną uszkodzenia lub zaburzeń w rozwoju płodu, a także zagrożenia zdrowia przyszłej mamy.

Jaką rolę pełni potas w organizmie? Jak powinna wyglądać dieta bogata w potas? W czym jest potas?

 

Potas w organizmie – rola i właściwości

 

Jaka jest rola potasu w organizmie? Potas jest jednym z najważniejszych składników mineralnych potrzebnych do właściwej pracy ludzkiego organizmu. Potas wraz z sodem bierze udział w regulacji gospodarki wodnej w organizmie. Działa antagonistycznie do sodu, dzięki czemu zapewnia prawidłowy rozkład płynów we wnętrzu oraz na zewnątrz komórek. Z uwagi na to działanie potas odpowiada również za właściwą pracę nerek oraz ciśnienie krwi.

Ponadto potas przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, gdyż uczestniczy w przewodzeniu impulsów nerwowych. Zaopatrując mózg w tlen, poprawia zdolności myślenia, pamięć i koncentrację.

Potas przenosi także składniki odżywcze do wnętrza komórek i przyspiesza pozbywanie się z organizmu zbędnych produktów przemiany materii. Wspomaga również działanie układu mięśniowego, regulując prawidłową kurczliwość mięśni. Oprócz tego potas pobudza uwalnianie insuliny i przyspiesza perystaltykę jelit.

 

Niedobór potasu w ciąży – czy jest groźny?

 

Niedobór potasu jest niebezpieczny dla zdrowia i życia każdego człowieka, lecz szczególnie groźny bywa dla kobiet ciężarnych.

Niedobór potasu w ciąży to najczęściej efekt wymiotów, które są powszechną przypadłością zwłaszcza w pierwszych tygodniach ciąży. Ponadto niski potas we krwi pojawia się również w przypadku schorzeń nerek, ciężkich oparzeń lub bardzo silnych i długotrwałych biegunek. Brak potasu lub jego zbyt niska podaż z dietą grozi pojawieniem się nadciśnienia tętniczego krwi w ciąży.

Jest to stan bardzo niebezpieczny zarówno dla rozwijającego się płodu, jak i ciężarnej. Długotrwale utrzymujące się nadciśnienie może doprowadzić do niedotlenienia dziecka, zaburzeń w jego rozwoju płodowym, przedwczesnego urodzenia, a w skrajnych przypadkach – śmierci w łonie matki.

Z kolei kobieta w ciąży, który ma wysokie ciśnienie narażona jest na: zawał serca, udar oraz wystąpienie tzw. rzucawki, czyli ataku przypominającego padaczkę, który bardzo często prowadzi do śmierci matki i płodu. Z uwagi na poważne zagrożenia wynikające z niedoboru potasu w ciąży bardzo ważne jest, aby nie dopuszczać do takich sytuacji.

 

Objawy niedoboru potasu w ciąży – co robić?

 

Nigdy nie należy też lekceważyć objawów niedoboru potasu, którymi są m.in.: zmęczenie, senność, osłabienie napięcia mięśni, obrzęki kończyn dolnych, problemy z wydalaniem moczu czy zaburzenia pracy serca.

Zaobserwowanie właśnie takich dolegliwości u kobiet ciężarnych wymaga natychmiastowego wprowadzenia do diety produktów z potasem, które bardzo szybko pomogą przywrócić jego właściwy poziom.

 

Potas w jedzeniu – w czym jest potas?

 

Potas w ciąży jest składnikiem, na który trzeba zwrócić szczególną uwagę ze względu na ryzyko, jakie niesie jego niedobór. Stąd bardzo ważne jest, aby kobiety ciężarne zapewniały jego właściwą podaż z codzienną dietą. Zapotrzebowanie na potas wynosi ok. 4700 mg na dobę, ale należy pamiętać, że wzrasta ono wraz ze zwiększeniem spożycia sodu.

Kobiety cierpiące na niedobór potasu, zwłaszcza w czasie ciąży mogą również przyjmować potas w tabletkach, aby dostarczać organizmowi odpowiednią dawkę tego pierwiastka. Warto jednak przede wszystkim zwrócić uwagę na swój sposób żywienia i wprowadzić na stałe do jadłospisu kilka produktów bogatych w potas.  Jakie produkty spożywać, aby zwiększyć potas w diecie w ciąży? Co zawiera potas? Pierwiastek ten znajduje się w:

  • suszonych owocach, np. rodzynki, suszone morele, figi, jabłka, śliwki,
  • niektórych świeżych owocach, głównie w bananach, awokado i kiwi,
  • warzywach, takich jak: pomidory, ziemniaki, seler, zielone warzywa liściaste, pietruszka,
  • roślinach strączkowych, np. fasola, soja,
  • kaszy gryczanej i orzechach,
  • mięsie, np. drób, wołowina.

W skrajnych przypadkach można sięgać po suplementy z potasem, jednak zawsze lepiej wcześniej skonsultować się z lekarzem, aby z kolei nie dopuścić do nadmiaru potasu w organizmie. Stan ten, podobnie jak niedobór potasu w ciąży, jest równie niebezpieczny.

Tematy: potas w ciąży, potas w diecie, niedobór potasu w ciąży, niski potas w ciąży, potas w jedzeniu

Komentarze