Odporność w ciąży – jak wzmocnić organizm dietą?

Ocena: 4.78/5 Głosów: 40
Ta treść była już przez Ciebie oceniana!

Odporność w ciąży wymaga wzmocnienia z uwagi na zwiększone potrzeby organizmu kobiety. Sposobem na poprawę odporności jest dieta bogata w produkty dostarczające odpowiednich witamin i składników mineralnych. Aby wzmocnić organizm i wesprzeć pracę układu immunologicznego, warto sięgnąć po naturalne antybiotyki, takie jak miód, imbir czy czosnek. W diecie na odporność nie powinna występować żywność wysokoprzetworzona i dania typu fast-food.

Fotolia

Dieta – sposób na wzmocnienie organizmu w ciąży

 

Odporność w ciąży ulega osłabieniu. Związane jest to przede wszystkim z tym, iż układ immunologiczny nie tylko musi chronić organizm przed chorobotwórczymi drobnoustrojami, ale również wykazywać akceptację co do komórek rozwijającego się płodu, będącego odrębnym i tak naprawdę „obcym” bytem. Stąd tak ważne jest naturalne podnoszenie odporności w okresie ciąży w celu zapobiegania rozwojowi różnego rodzaju infekcji.

Kluczowa we wzmacnianiu organizmu kobiety ciężarnej jest właściwa, prawidłowo zbilansowana dieta, bogata w składniki odżywcze niezbędne dla zachowania funkcji układu odpornościowego. W diecie na odporność zalecane jest więc zwiększenie podaży produktów dostarczających witamin: A, E, C, D, z grupy B oraz składników mineralnych, takich jak: żelazo, selen czy cynk. Konieczne jest także spożywanie żywności zawierającej nienasycone kwasy tłuszczowe, które pobudzają syntezę związków odpowiadających za sprawną pracę układu odpornościowego.

Na wzmocnienie organizmu warto włączyć do codziennego jadłospisu produkty będące źródłem probiotyków (np. fermentowane produkty mleczne, kiszonki), czyli tzw. pożytecznych bakterii jelitowych, które odgrywają kluczową rolę w kształtowaniu odporności. Oczywiście niezbędne jest również właściwe nawodnienie organizmu, gdyż brak płynów prowadzi do wysuszenia błon śluzowych, które stanowią barierę ochronną dla chorobotwórczych drobnoustrojów, odpowiedzialnych za infekcje w ciąży.

  

Witaminy w ciąży – witaminy na odporność 

 

W kształtowaniu wysokiej odporności w ciąży niezbędne są witaminy, które działają na układ immunologiczny oraz hamują rozwój niekorzystnych drobnoustrojów. Jakie są najważniejsze dla wzmocnienia organizmu witaminy w ciąży?

  • Na odporność duży wpływ ma witamina D. Jeśli codzienna dieta dostarcza zbyt małych ilości tej witaminy, dochodzi do wzrostu ryzyka zachorowania na infekcje, a także choroby autoimmunologiczne. Witamina D jest wytwarzana w skórze pod wpływem promieniowania słonecznego. Jednak w okresach zmniejszonego nasłonecznienia warto zwiększyć spożycie żywności będącej źródłem witaminy D. W ciąży także warto zadbać o jej zwiększoną podaż. Występuje ona przede wszystkim w tłustych rybach morskich takich jak: łosoś, śledź czy makrela oraz olejach rybich, np. tranie.
  • Z uwagi na to, iż wzmacnia oraz uszczelnia naczynia krwionośne i błony śluzowe na wzmocnienie odporności pomaga witamina C. Zapobiega w ten sposób przed rozprzestrzenianiem się w organizmie chorobotwórczych drobnoustrojów. Odpowiednia dzienna dawka witaminy C w ciąży i poza nią wzmaga również produkcję ciał odpornościowych. Źródłem kwasu askorbinowego są głównie warzywa oraz owoce, m.in. papryka, natka pietruszki, kiszonki, dzika róża, truskawki, cytrusy oraz jabłka.
  • Silnym przeciwutleniczem, który wymiata z ustroju wolne rodniki oraz inne niekorzystne dla niego związki jest witamina A. Ponadto stymuluje ona układ odpornościowy do intensywniejszej pracy. Witamina A (podobnie jak C) występuje przede wszystkim w owocach i warzywach, takich jak: morele, papryka, marchew, brokuły czy pomidory.

 

 Czosnek, imbir i miód na wzmocnienie organizmu w ciąży 

 

Oprócz produktów dostarczających witamin i składników mineralnych warto w czasie ciąży wprowadzić do codziennej diety żywność zaliczaną do naturalnych antybiotyków

Czosnek zawiera allicynę, która działa odtruwająco i pomaga w zwalczaniu chorobotwórczych bakterii oraz grzybów. Związki obecne w czosnku pobudzają białe krwinki do ochrony przed wnikaniem wirusów do organizmu. Czosnek w ciąży jest więc doskonałym pomysłem na to, aby w naturalny sposób wzmocnić organizm i uniknąć zachorowania na różnego rodzaju infekcje.

Zastanawiając się, jak poprawić odporność w ciąży, warto włączyć do diety imbir. Dzięki obecnym w nim składnikom wykazuje działanie rozgrzewające i przeciwzapalne, dlatego dobrze sprawdzi się jako środek łagodzący pierwsze objawy przeziębienia. Ponadto imbir w ciąży jest również dobrym środkiem zwalczającym mdłości, które szczególnie dokuczają w pierwszych tygodniach ciąży. Polecany jest zarówno napar ze świeżego imbiru, jak i dodawanie go do potraw.

Na osłabienie organizmu pomoże także miód. Wzmacnia on odporność organizmu, z uwagi na hamowanie namnażania się w nim chorobotwórczych drobnoustrojów. Wiele kobiet ciężarnych zastanawia się jednak, czy miód w ciąży jest wskazany, z uwagi na wiele mitów jakie krążą na temat jego szkodliwości. Absolutnie nie ma obaw co do stosowania miodu w ciąży, gdyż niewielkie ilości mogą wręcz poprawić zdrowie i samopoczucie kobiety ciężarnej. Poza tym, że miód pełni rolę naturalnego antybiotyku, wspiera również eliminację typowych dla okresu ciąży dolegliwości takich jak: nudności, wymioty czy zgaga.

  

Dieta w ciąży – czego unikać, by nie osłabić organizmu? 

 

Prawidłowa dieta w ciąży, która pomoże wzmocnić odporność organizmu musi składać się przede wszystkim ze zdrowych, pełnowartościowych posiłków. Niewskazane w diecie kobiety ciężarnej jest spożywanie produktów o wysokim stopniu przetworzenia, bogatych w konserwanty i inne chemiczne dodatki, np. dań typu instant, konserw, słodzonych napojów.

Należy również wyeliminować słodycze, słone przekąski, dania typu fast-food, potrawy smażone, ciężkostrawne które dostarczają wysokiej ilości tłuszczu, cukru oraz soli, negatywnie wpływających na organizm, a tym samym osłabiających odporność. Tego typu żywność jest w zasadzie tylko źródłem kalorii, nie zawiera żadnych pożytecznych i potrzebnych w czasie ciąży witamin czy składników mineralnych.

Ciąża to okres, kiedy szczególnie trzeba zwrócić uwagę na jakość spożywanej żywności, aby zagwarantować dobre zdrowie zarówno sobie, jak i oczekiwanemu dziecku. Poza tym dla poprawienia odporności ciężarnej istotne jest także zapewnienie organizmowi odpowiedniej liczby godzin snu, aktywności fizycznej dopasowanej do indywidualnych możliwości oraz unikanie stresu.

Tematy: odpornosć w ciąży, jak wzmoćnić organizm w ciązy, dieta na odporność, witaminy na odporność, wzmocnienie organizmu, jak poprawić odporność

Komentarze