Grypa żołądkowa w ciąży – przyczyny, objawy, leczenie jelitówki w ciąży

Ocena: 1.67/5 Głosów: 1
Ta treść była już przez Ciebie oceniana!

Grypa żołądkowa w ciąży jest szczególnie uciążliwa. Wymioty, biegunkę i bóle brzucha można jednak złagodzić. Leczenie jelitówki w ciąży oparte jest o nawadnianie i odpowiednią dietę żołądkową. Co pomaga na grypę jelitową w ciąży?

Fotolia

Jelitówka w ciąży – jakie są objawy grypy żołądkowej?

 

Podstawowe objawy grypy jelitowej w ciąży są takie same, jak u innych osób. Pojawia się biegunka, której mogą towarzyszyć nudności, wymioty i niewielka zwyżka temperatury (do 37 st. C). Dolegliwości towarzyszące jelitówce trwają od 2 do 7 dni. Naturalnie podobne objawy mogą też wynikać z zatrucia pokarmowego, po spożyciu żywności skażonej bakteriami. Wtedy można zauważyć przedłużanie się objawów, gorączkę i obecność krwi, ropy czy śluzu w kale.

Jednak w krajach uprzemysłowionych częściej spotykamy zakażenia wirusowe powodowane przez rotawirusy, wirus Norwalk i astrowirusy. Kojarzą się one z chorobami wieku dziecięcego (i słusznie), ale niektóre typy tych wirusów powodują też objawowe infekcje u dorosłych, w tym grypę żołądkową w ciąży.

 

Co na grypę żołądkową w ciąży? Jakie leki na jelitówkę?

 

Leczenie grypy żołądkowej w ciąży opiera się na postępowaniu objawowym. W pierwszej kolejności trzeba dbać o odpowiednie nawodnienie ciężarnej. Jest ono istotne, albowiem wpływa na prawidłową funkcję nerek, które w ciąży muszą pracować „za dwie osoby”. Odwodnienie w ciąży jest bardzo niebezpieczne. Do jego objawów należy szybsze bicie serca, sucha skóra, suchość w ustach, uczucie osłabienia i wiele innych.

Podczas grypy jelitowej w ciąży należy jak najszybciej udać się do apteki po proszek do sporządzenia płynu nawadniającego lub stworzyć domowy płyn nawadniający. Wystarczy do litra przegotowanej ciepłej wody dodać 6 łyżeczek cukru i 1 płaską łyżeczkę soli. Dobrym pomysłem będzie też kleik ryżowy, a najlepszym rosół, kawa, mocna herbata i soki.

W dalszej kolejności do bezpiecznego leczenia biegunki w ciąży wywołanej grypą żołądkową należy dodanie preparatów z błonnikiem i pektynami, które wchłaniają wodę i zagęszczają stolec. Środki farmakologiczne, ze względów etycznych, nie są badane bezpośrednio na kobietach ciężarnych, jednak na podstawie wielu lat obserwacji stwierdzono, że do bezpieczniejszych leków na biegunkę w czasie ciąży należy loperamid (w aptece bez recepty).

 

Grypa jelitowa – co na wymioty w ciąży?

 

Wymioty w ciąży dotyczą ponad połowy kobiet we wczesnym okresie ciąży z powodu zmian hormonalnych, jednak równie dokuczliwe są te, stanowiące objaw grypy jelitowej. W obu przypadkach bezpieczne dla dziecka leczenie wymiotów opiera się na:

  • częstym spożywaniem niewielkich posiłków w temperaturze około 40 stopni Celsjusza;
  • zastosowaniu diety żołądkowej – lekkostrawnej ;
  • wprowadzeniu do diety imbiru (imbir w ciąży pomaga także na objawy choroby lokomocyjnej);
  • zażywaniu preparatów witaminowych (B6 i B1);

Na uciążliwe wymioty w ciąży lekarz może wypisać na receptę takie środki jak metoklopramid, ondansetron, leki zmniejszające kwaśność w żołądku – mają one najczęściej kategorię bezpieczeństwa B (warto zapoznać się klasyfikacją FDA leków stosowanych u kobiet w ciąży). Ostrożność należy zachować w przypadku stosowania preparatów dostępnych bez recepty, no dimenhydrynatt, który jest przeciwwskazany w III trymestrze.

 

Dieta żołądkowa – co jeść przy grypie żołądkowej w ciąży?

 

Dieta żołądkowa to inaczej dieta lekkostrawna, która przez dobranie odpowiednich składników żywieniowych zmniejsza podrażnienie błony śluzowej żołądka i przyśpiesza zdrowienie. Należy bezwzględnie unikać papierosów i alkoholu, choćby ze względu na ciążę, ale również kawy, kwaśnych soków i napojów gazowanych. Popularny w Polsce rosół (buliony na mięsie) również stymuluje wydzielanie kwasu żołądkowego, stąd powinno się go zastąpić bulionem warzywnym.

Dieta przy grypie żołądkowej zakłada także wprowadzenie w miejsce smażonych, pieczonych i wędzonych mięs chude mięsa gotowane lub duszone (kurczak, indyk, cielęcina, chude ryby i wędliny). Dobrze dodać do tego przegotowane warzywa (marynowane są przeciwwskazane), makaron, kaszę czy ryż. Ciężkie, razowe pieczywo należy zastąpić pszennym. Do picia poleca się słabą herbatę, kawę zbożową, soki owocowo-warzywne, wodę niegazowaną i mleko.

Generalnie zwiększenie ilości białka zwierzęcego w diecie, w postaci sera, jogurtów, jaj (gotowanych na miękko) i niskotłuszczowych mięs, dobrze wpływa na zmniejszenie kwasowości soku żołądkowego. Na przekąskę można sięgnąć po jagody, jeżyny, brzoskwinie, winogrona, kisiele, budynie, galaretki i pieczone lub gotowane jabłka.

 

Grypa żołądkowa u ciężarnej – kiedy do lekarza?

 

Grypa jelitowa w ciąży ma najczęściej przebieg ostry (trwa krótko) i łagodny. Za pomocą zmiany diety i suplementów dostępnych bez recepty można wyleczyć jelitówkę niemal nie wychodząc z domu. Pamiętajmy, że przed przyjęciem jakiegokolwiek specyfiku z apteki trzeba zapoznać się z dołączoną do niego ulotką.

Zdarza się, że mimo wszystko stan ciężarnej się pogarsza, pojawia się gorączka, nasila odwodnienie albo wymioty nie ustępują. Pozostaje wtedy zgłosić się do lekarza pierwszego kontaktu, by mógł zweryfikować naszą wstępną diagnozę i zalecić zmodyfikowane leczenie, w tym np. antybiotyk.

Tematy: grypa żołądkowa w ciąży, grypa jelitowa w ciąży, co na wymioty w ciaży, jelitowka w ciąży

Komentarze