DHA w ciąży – jak działa i w czym jest kwas DHA?

Ocena: 4.75/5 Głosów: 1
Ta treść była już przez Ciebie oceniana!

Kwas DHA to jeden z ważniejszych kwasów tłuszczowych potrzebnych w diecie kobiety ciężarnej. Odpowiada bowiem za prawidłowy rozwój płodu, szczególnie narządów, takich jak mózg oraz zmysłu wzroku. Kwas DHA cenny jest także dla matki, chroniąc m.in. przed rzucawką. Znaczenie DHA dla dziecka i ciężarnej jest jednak o wiele szersze. Jakie są właściwości kwasu DHA i w czym występuje? Jak go dawkować?

Fotolia

Kwas DHA – w ciąży i wpływ na rozwój dziecka

 

Kwas DHA, czyli kwas dokozaheksaenowy należy do rodziny kwasów omega 3 i jest jednym z najważniejszych kwasów tłuszczowych niezbędnych w czasie ciąży. Kwas DHA jest podstawowym składnikiem budulcowym mózgu, a więc wpływa na prawidłowy rozwój układu nerwowego płodu. Chroni także neurony przed działaniem różnych szkodliwych czynników przyczyniających się do powstawania stanów zapalnych i ich uszkodzenia.

Właściwa dawka DHA w ciąży zapobiega wystąpieniu w przyszłości u dziecka schorzeń, takich jak autyzm czy ADHD. Kwas DHA w ciąży odpowiada również za budowę siatkówki oka nienarodzonego dziecka, warunkując dobry wzrok w późniejszych latach, dzięki czemu zmniejsza ryzyko pojawienia się u dziecka wad czy chorób narządu wzroku. Ponadto kwas DHA wpływa na kształtowanie się odporności dziecka. Liczne badania wskazują, iż dzieci matek przyjmujących kwas DHA w czasie ciąży pod postacią suplementów rzadziej zapadają na schorzenia układu oddechowego oraz wszelkiego rodzaju infekcje.

Kwas DHA zapobiega też porodowi przedwczesnemu i gwarantuje wyższą masę urodzeniową dziecka. Oprócz korzyści, jakie niesie DHA dla dziecka ważne jest także jego działanie na organizm przyszłej matki. Obniża bowiem ryzyko wystąpienia powikłań, takich jak choćby stan przedrzucawkowy. Poza tym kwas DHA w ciąży chroni przed depresją poporodową, która jest dość częstym zjawiskiem wśród młodych matek. Warto również zwrócić uwagę na to jak ważny jest kwas DHA dla matek karmiących. Obecność właściwego stężenia kwasu DHA w mleku kobiety karmiącej przyczynia się do kształtowania ostrości widzenia u dziecka, rozwoju psychomotorycznego, a także wyższej inteligencji. Dlatego będąc w ciąży koniecznie trzeba zadbać o wyższą podaż kwasu DHA w diecie oraz zażywanie jego suplementów.

  

Objawy i skutki niedoboru DHA

 

Niedobór kwasu DHA najczęściej objawia się: ciągłym zmęczeniem, osłabieniem, suchością skóry, pogorszeniem kondycji włosów i paznokci, występowaniem stanów depresyjnych, problemami z pamięcią oraz koncentracją czy obniżeniem odporności organizmu. Są to objawy, które bardzo trudno jest wychwycić, gdyż w dzisiejszych czasach, z uwagi na styl życia i brak dbałości o zdrową dietę, wiele osób zmaga się z tego typu dolegliwościami. Zwracanie uwagi na tego rodzaju zaburzenia jest jednak szczególnie istotne w przypadku kobiet ciężarnych, gdyż niedobór kwasu DHA w ciąży może nieść za sobą wiele konsekwencji zdrowotnych zarówno dla przyszłej mamy, jak i dziecka.

Skutkami niedoboru DHA w ciąży mogą być:

  • poród przedwczesny i urodzenie dziecka o niskiej masie ciała,
  • wystąpienie stanu przedrzucawkowego u ciężarnej, będącego zagrożeniem dla zdrowia, a nawet życia przyszłej mamy i dziecka,
  • niedorozwój mózgu dziecka oraz różnego rodzaju choroby związane z zaburzeniami w funkcjonowaniu układu nerwowego,
  • zaburzenia widzenia u dziecka,
  • niska odporność w późniejszych latach życia dziecka, zwiększone ryzyko wystąpienia alergii i astmy,
  • depresja poporodowa.

  

W czym jest DHA – źródła w diecie i suplementy w ciąży

 

Jak widać kwas DHA dla kobiety w ciąży odgrywa bardzo istotną rolę, dlatego koniecznie w tym czasie należy zadbać o właściwą jego podaż z codzienną dietą. Haj wygląda dawkowanie DHA w ciaży? Zgodnie z zaleceniami kobiety ciężarne powinny przyjmować dziennie ok. 200–300 mg DHA. Przy niskim spożyciu produktów będących źródłem DHA dawkę tę trzeba zwiększyć do 400–600 mg na dzień. Natomiast jeśli u kobiety ciężarnej istnieje wysokie ryzyko przedwczesnego porodu, rekomenduje się, aby każdego dnia dostarczać aż 1000 mg DHA.

W jakich produktach znajdziemy DHA? Najbogatsze źródło DHA w żywności to tłuste ryby morskie, np. łosoś, makrela czy śledź. Spore ilości kwasu DHA występuje również w wodorostach morskich, np. algach. Poza tym kwas DHA w mniejszych dawkach znajduje się w: olejach roślinnych, m.in. lnianym czy rzepakowym, migdałach, orzechach włoskich, pestkach dyni oraz siemieniu lnianym. Produkty te powinny więc być stałym elementem menu przyszłej mamy.

Niestety jednym z kluczowych problemów diety w naszym kraju jest niskie spożycie ryb, stąd ciężko jest pokryć dzienne zapotrzebowanie na kwas DHA tylko z żywnością. Poza tym ze względu na możliwość obecności w mięsie ryb zanieczyszczeń metalami ciężkimi, kobietom spodziewającym się dziecka zalecana jest suplementacja DHA już od pierwszego miesiąca ciąży. Suplementy są bowiem w pełni bezpieczne dla zdrowia matki oraz rozwijającego się dziecka, gdyż w przeciwieństwie do ryb nie zawierają żadnych szkodliwych związków. Przyjmowanie kwasu DHA razem z innymi niezbędnymi witaminami w ciąży, jak choćby kwasem foliowym jest kluczowe do tego, by wspierać właściwy rozwój płodu i uchronić dziecko przed chorobami w przyszłości.

Tematy: kwas DHA, DHA w ciąży, w czym jest DHA, suplementy w ciazy

Komentarze