Czosnek w ciąży – czy można jeść czosnek w ciąży?

Ocena: 4.74/5 Głosów: 14
Ta treść była już przez Ciebie oceniana!

Właściwości czosnku zostały doskonale przebadane. Pozytywne działanie czosnku na przeziębienie wynika z jego składu, który czyni z niego skuteczny naturalny antybiotyk. Czosnek w ciąży jest bezpieczny. Pomaga przede wszystkim w leczeniu przeziębienia, wspiera również odporność ciężarnej. Przed zjedzeniem rozdrobnionych ząbków lub zażyciu czosnku w tabletkach w czasie ciąży, najlepiej skonsultować się z lekarzem.

Fotolia

Właściwości czosnku – naturalnego antybiotyku 

 

Pytanie o możliwość jedzenia czosnku w ciąży jest zasadne, zwłaszcza w okresie zwiększonej podatności na infekcje. Odporność ciężarnych jest zwykle osłabiona, dlatego ciężarne często poszukują naturalnym metod jej wsparcia. 

Czosnek jest bardzo dobrze przebadaną rośliną o potwierdzonych naukowo właściwościach prozdrowotnych. Pierwsze wzmianki o „farmakologicznym” działaniu czosnku pochodzą ze starożytności. W Egipcie polecano go na bóle głowy, problemy z sercem i ukąszenia owadów. Rzymscy żołnierze przemywali nim rany, a uczestnicy pierwszej Olimpiady stosowali jako środek stymulujący. Czosnek znany jest jako naturalny antybiotyk.

Do najbardziej aktywnych związków w tej roślinie należy allicyna, której jednak nie znajdziemy w surowym ząbku. Zawarta w czosnku allina przekształca się do allicyny dopiero po zmiażdżeniu, krojeniu lub żuciu ząbka. Allicyna działa przeciwdrobnoustrojowo, przeciwzakrzepowo, przeciwmiażdżycowo oraz przeciwnowotworowo.

Pozostałe związki bioaktywne czosnku to:

  • tiosulfinaty,
  • gammaglutamylocysteiny,
  • steroidy,
  • adenozyna,
  • flawonoidy,
  • saponiny,
  • garlicyna,
  • witamina A, B1, B2, PP, C,
  • potas, wapń, magnez, kobalt, nikiel i chrom.

Właściwości lecznicze czosnku są bardzo zróżnicowane ze względu na niezwykle bogaty skład. Czy jednak czosnek w ciąży jest bezpieczny? 

 

Na co pomaga czosnek?

 

Czy można jeść czosnek w ciąży? Właściwości lecznicze czosnku są bardzo szerokie i potwierdzają je liczne badania naukowe, dzięki czemu, spożywany w rozsądnych ilościach, może mieć pozytywny wpływ na zdrowie ciężarnej. Roślina ta jest kojarzona przede wszystkim z aktywnością antybakteryjną, antywirusową i przeciwgrzybiczą, jednak na tym nie kończą się właściwości naturalnego antybiotyku.

Substancje aktywne czosnku hamują rozwój i przyczyniają się do niszczenia bakterii Helicobacter pylori, która powoduje stany zapalne żołądka, a nawet wrzody i raka żołądka. Niszczą też bakterie wywołujące gruźlicę. Ponadto stymulują rozwój dobroczynnych bakterii jelitowych Lactobacillus, wzmacniają zatem naturalną florę jelitową człowieka.

Czosnek jest silnym przeciwutleniaczem. Hamuje powstawanie podczas trawienia silnie rakotwórczych nitrozamin. Częste jego spożycie zostało powiązane z mniejszym ryzykiem zachorowania na raka jelita grubego i okrężnicy. Czosnek obniża poziom cholesterolu ogółem i podnosi poziom dobrego cholesterolu HDL. Działa przeciwzakrzepowo oraz przeciwmiażdżycowo. Hamuje działanie enzymów powiązanych z powstawaniem blaszki miażdżycowej i zapobiega akumulacji lipidów w komórkach. 

Czosnek polecany osobom z nadciśnieniem, gdyż obniża jego wartości dzięki obecności związków siarki. Czosnek to bardzo silny środek zapobiegający różnym chorobom układu krążenia. Może być też korzystny w zaburzeniach gospodarki węglowodanowej. Obniża poziom glukozy we krwi poprzez stymulację metabolizmu wątrobowego i wpływ na insulinę.

 

Czosnek na przeziębienie – na katar, kaszel, odporność 

 

Czosnek jest bardzo skuteczny w leczeniu różnych infekcji w tym zakażeń górnych dróg oddechowych. Hamuje rozwój bakterii, m.in. wywołujących zapalenie płuc. Jego działanie jest porównywalne z powszechnie stosowanymi antybiotykami. Ajoen, który jest pochodną allicyny i związki siarkowe obecne w czosnku niszczą wirusa grypy, nieżytu nosa, a także pęcherzykowego zapalenia jamy ustnej. Poleca się także czosnek na opryszczkę

Czosnek na przeziębienie jest skuteczny również dlatego, że stymuluje układ odpornościowy do odpowiedzi na atak drobnoustrojów. Jedno z badań naukowych wykazało, że codzienne stosowanie suplementu z czosnkiem obniżyło ryzyko przeziębienia o 60 proc.. U osób, które zachorowały, skróciło natomiast czas choroby w porównaniu z grupą otrzymującą placebo.

Dla tych, którzy nie mają dolegliwości trawiennych po spożyciu czosnku zdecydowanie bardziej poleca się jego przyjmowanie w świeżej formie niż jako czosnek w tabletkach. Czosnek w leczeniu przeziębienie będzie skuteczny dodany na surowo do potraw po rozgnieceniu, poddany działaniu temperatury podczas gotowania dania, przygotowany jako syrop z czosnku lub dodany z miodem do mleka.

 

Czy można jeść czosnek w ciąży na przeziębienie?

 

Podczas ciąży nie można stosować leków syntetycznych zawierających kwas acetylosalicylowy i ibuprofen. Jak leczyć przeziębienie w ciąży? Zdecydowanie trzeba zwrócić się w kierunku naturalnych produktów roślinnych. Polecane są owoce malin, sok z czarnego bzu, napary z szałwii lekarskiej i lipy, miód, cebula i czosnek. Czosnek działa przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i immunomodulacyjnie, dlatego będzie skuteczny na przeziębienie w ciąży.

Nie wolno jednak go nadużywać. Przedawkowanie czosnku obniża ciśnienie krwi, rozrzedza krew, a także obniża poziom glukozy we krwi, co może być problemem przy przyjmowaniu leków zbijających cukier w cukrzycy ciążowej. Kobiety z problemami zdrowotnymi na tym tle powinny skonsultować się z lekarzem przed zastosowaniem czosnku na przeziębienie. Szczególną ostrożność należy zachować sięgając po czosnek w 3 trymestrze ciąży. Rozrzedzona krew to większe ryzyko krwotoku podczas porodu naturalnego i cesarskiego cięcia.

Zaleca się spożywanie nie więcej niż 2–4 ząbki czosnku dziennie, co odpowiada 600–1200 mg ekstraktu z czosnku. Można stosować też czosnek w tabletkach, jeśli zapach surowego jest dla ciężarnej zbyt intensywny lub występują dolegliwości trawienne. Przyjmując go, trzeba koniecznie zwracać uwagę na zawartość ekstraktu w tabletce i nie spożywać więcej niż 1200 mg czosnku dziennie. Czosnek w ciąży jest bezpieczny i skuteczny, jeśli tylko nie zjada się go zbyt dużo. Dobrym rozwiązaniem jest wybór preparatów z czosnkiem przeznaczonych dla ciężarnych, które dostarczą optymalnej jego dawki.

 

Mleko z czosnkiem w ciąży – czy pić? Jak przygotować?

 

Mleko z czosnkiem, podobnie jak sam czosnek, może okazać się dobrym sposobem na drobne infekcje. Wykazuje działanie łagodzące na śluzówkę gardła, działa przeciwwirusowo, przeciwbólowo, przeciwgorączkowo, przeciwzapalnie. Mleko z miodem i czosnkiem w ciąży działa na ból gardła i na kaszel, nawilża, leczy chrypkę. Co ważne, działa immunomodelująco, a więc podnosi odporność w ciąży.

Sam syrop z czosnku nie jest najlepszy w smaku, dlatego do napoju warto dodać miód. Przed przygotowaniem napoju, warto pamiętać o ewentualnej nietolerancji mleka i laktozy. Mleko nie powinno być beztłuszczowe lub z niską zawartością tłuszczu. Optymalna jego ilość 2–5 proc. pozwala na lepsze przyswojenie większej ilości witamin. Sam napój ma spełniać funkcje rozgrzewające, jednak mleko nie powinno być zbyt gorące.

Do podgrzanego wcześniej mleka należy dodać dwa wyciśniecie ząbki czosnku oraz 2 łyżeczki miodu. Czosnek można rozdrobnić przy pomocy wyciskarki lub zgnieść.

Tematy: czosnek w ciąży, przedawkowanie czosnku w ciąży, czosnek na przeziębienie, przeziębienie w ciąży, naturalny antybiotyk

Komentarze