Cholina w ciąży – dlaczego należy przyjmować cholinę?

Ocena: 5.00/5 Głosów: 1
Ta treść była już przez Ciebie oceniana!

Cholina to organiczny związek chemiczny, który spełnia w organizmie szereg bardzo istotnych funkcji. Prawidłowy poziom choliny w ciąży jest szczególnie ważny, gdyż witamina ta warunkuje prawidłowy rozwój płodu oraz zapewnia dobre zdrowie przyszłej mamie. Jakie są właściwości choliny? Dlaczego cholina w diecie ciężarnych odgrywa tak ważną rolę? Co jeść w ciąży, aby wzbogacić swoją dietę w cholinę?

Fotolia

Cholina – ważny suplement w ciąży 

 

Cholina, czy też inaczej witamina B4, jest bardzo ważnym związkiem chemicznym, niezbędnym do właściwego funkcjonowania ludzkiego organizmu. W ustroju występuje przede wszystkim w fosfolipidach, a więc w lecytynie i sfingomielinie, które uczestniczą w prawidłowym działaniu komórek nerwowych oraz budują osłonki dla włókien nerwowych. Właściwości i funkcje choliny są bardzo szerokie:

  • wspomaga pracę układu nerwowego i mózgu, wpływa na polepszenie pamięci długotrwałej,
  • wspiera także pracę wątroby,
  • bierze udział w powstawaniu oraz prawidłowym zachowaniu struktur komórek,
  • uczestniczy w kontroli pracy mięśni, serca i układu oddechowego,
  • zmniejsza ryzyko pojawienia się demencji starczej,
  • zapobiega zachorowaniu na niektóre rodzaje nowotworów,

Szczególne znaczenie ma cholina ciąży.

   

Cholina w ciąży – dlaczego warto przyjmować cholinę? 

 

Choć cholina potrzebna jest do prawidłowego funkcjonowania organizmu każdego człowieka, to na jej właściwą podaż powinny zwrócić uwagę zwłaszcza kobiety spodziewające się dziecka. Cholina w ciąży jest niezbędna z uwagi na to, iż wspiera rozwój i działanie układu nerwowego płodu. Podobnie jak kwas foliowy zapobiega również powstawaniu wad cewy nerwowej. Poza tym cholina bierze aktywny udział w transporcie substancji odżywczych przez łożysko.

Cholina dla ciężarnych jest potrzebna także ze względu na jej potencjał epigenetyczny, czyli wpływ na to, w jaki sposób odczytywana jest informacja zapisana w DNA. Dzięki jej działaniu gen jest wyciszany, czego efektem jest odczytanie zapisanej informacji z korzyścią dla zdrowia dziecka. Cholina przyczynia się również do spadku poziomu homocysteiny odpowiadającej bardzo często za wady rozwojowe płodu.

Oprócz tego, iż cholina wpływa na rozwój i warunkuje zdrowie dziecka wspiera także zdrowie przyszłej mamy. Przede wszystkim poprawia pracę wątroby kobiety ciężarnej. Usprawnia też przepływ krwi przez łożysko, redukując w ten sposób ryzyko wystąpienia stanu przedrzucawkowego u ciężarnej. Poza tym warto również wspomnieć, iż właściwa podaż choliny w czasie ciąży zmniejsza możliwość zachorowania dziecka na nadciśnienie czy cukrzycę typu II w przyszłości.

  

Skutki niedoboru choliny w czasie ciąży

 

Niedobór choliny w ciąży może być bardzo groźny zarówno dla zdrowia dziecka, jak i przyszłej matki. Zbyt niska podaż choliny prowadzi często do pojawiania się stanów lękowych oraz depresji u ciężarnych. Poza tym niedobór choliny może przyczyniać się do przewlekłych i uporczywych bólów głowy, a także problemów z sercem. Mała ilość choliny w organizmie predysponuje także do odkładania się cholesterolu i trójglicerydów w wątrobie, czego częstym efektem jest jej stłuszczenie.

Niedobór choliny w ciąży stwarza też ryzyko wystąpienia wad układu nerwowego dziecka oraz problemów w jego rozwoju intelektualnym w późniejszych latach życia. Ponadto może doprowadzić do osłabienia pracy układu odpornościowego, co wiąże się z większą podatnością na różnego rodzaju infekcje.

Dlatego warto szczególnie w czasie ciąży zadbać o właściwą dawkę choliny. Jej niedobory łatwo jest uzupełnić zwiększając spożycie produktów bogatych w cholinę lub zażywając jej suplementy w ciąży. Cholina w tabletkach, obok kwasu foliowego, jest bardzo często polecanym suplementem dla kobiet ciężarnych. Sama dieta może być bowiem niewystarczająca, aby zaspokoić potrzeby przyszłej mamy na tę witaminę.

 

Witaminy w ciąży – w czym jest cholina?

 

Będąc w ciąży koniecznie trzeba przyjrzeć się swojej codziennej diecie i zwiększyć podaż produktów, które są źródłami choliny. Zalecania wskazują, aby kobiety ciężarne przyjmowały dziennie 450 mg, natomiast karmiące 550 mg choliny. W czym jest cholina? Cholinę znajdziemy w:

  • produktach pochodzenia zwierzęcego, przede wszystkim podrobach i żółtkach jaj, ale również w wołowinie, kurczaku czy rybach,
  •  nasionach roślin strączkowych, np. soi, grochu, soczewicy,
  •  zielonych warzywach, np. szpinaku, kapuście,
  •  orzechach i pszenicy.

Należy jednak pamiętać, że do aktywowania choliny potrzebna są składniki, takie jak kwas foliowy, witamina A, B12 oraz inozytol. Poza tym pewne zabiegi podczas obróbki kulinarnej, np. wysoka temperatura oraz niektóre elementy codziennej diety, a konkretnie kawa, alkohol i cukier niszczą cholinę. Jeśli poprzez dietę trudno jest pokryć dzienne zapotrzebowanie na określone witaminy w ciąży, dlatego warto w tym czasie sięgać po suplementy z choliną. Jest to bowiem bardzo ważna substancja, której nie powinno zabraknąć w organizmie żadnej kobiety ciężarnej, gdyż wspomaga prawidłowy rozwój dziecka oraz zapewnia zdrowie przyszłej mamie.

Tematy: cholina w ciąży, witaminy w ciąży, niedobór choliny w ciąży, właściwości choliny

Komentarze