Zaparcia w ciąży to powszechny problem kobiet ciężarnych. Problemy z wypróżnianiem w ciąży są spowodowane zmianami w organizmie spowodowanymi przez ciążę. Inną przyczyną zaparć w ciąży jest m.in. nieprawidłowe odżywianie. Sposobem na zaparcia będzie np. dieta na zaparcia bogata w błonnik pokarmowy. Jakie leki na zaparcia w ciąży stosować? Jakie są naturalne i domowe sposoby na zaparcia i problemy z wypróżnianiem w czasie ciąży?
Zaparcia w ciąży – przyczyny i sposoby na problemy z wypróżnianiem w ciąży
- Problemy z wypróżnianiem i zaparcia w ciąży – co oznaczają?
- Zaparcia w ciąży – jakie są przyczyny?
- Dieta na zaparcia – jaka dieta na problemy z wypróżnianiem w ciąży?
- Co jeść na zaparcia?
- Naturalne i domowe sposoby na zaparcia – co na zaparcia w ciąży?
- Zaparcia w ciąży – jakie leki na zaparcia?
- Czy zaparcia w ciąży mogą być groźne?
Problemy z wypróżnianiem i zaparcia w ciąży – co oznaczają?
Problemy z wypróżnianiem w ciąży dotyczą połowy kobiet. Są one spowodowane naturalnymi zmianami zachodzącymi w organizmie kobiety, ale też niewłaściwą dietą.
Dokuczliwe zaparcia mogą zacząć uprzykrzać ci życie już na samym początku ciąży – to niezwykle powszechna przypadłość ciężarnych towarzysząca kobietom czasem nawet przez całe dziewięć miesięcy. Co więcej, z zaparciami w ciąży zmagają się również te panie, które wcześniej nie miały żadnych kłopotów z wypróżnianiem.
Aby poradzić sobie z problemem, należy stosować wysokobłonnikową dietę, pić dużo wody i uprawiać lekką aktywność fizyczną. Istnieją też domowe kuracje skuteczne przy zatwardzeniu w ciąży.
Zaparcia w ciąży – jakie są przyczyny?
Zatwardzenie w ciąży to problem wielu kobiet. Dotyczy on nawet połowy ciężarnych i zwykle towarzyszy drugiemu i trzeciemu trymestrowi. O zaparciach mówimy, kiedy wypróżnienie występuje rzadziej niż raz na 3 dni, stolec jest twardy i trudno się go pozbyć z jelit.
Zaparciom w ciąży często towarzyszy uczucie niepełnego wypróżnienia, parcie bez możliwości oddania stolca i ból. Długotrwałe zaparcia mogą prowadzić do powstania żylaków odbytu (hemoroidów). Zwiększona skłonność do zaparć jest związana ze zmianami hormonalnymi zachodzącymi w organizmie kobiety.
Dużą rolę odgrywa progesteron – hormon niezbędny do podtrzymania ciąży – oraz relaksyna, dzięki której mięśnie i stawy stają się bardziej elastyczne, co umożliwia naturalny poród. Hormony te działają rozluźniająco na mięśnie przewodu pokarmowego, co powoduje mniejszą kurczliwość mięśni gładkich, słabsze ruchy perystaltyczne jelit i wolniejsze przesuwanie się pokarmu.
Z punktu widzenia dziecka rozwijającego się w łonie matki jest to bardzo korzystne – powolny pasaż treści pokarmowych umożliwia bardziej efektywne wchłanianie składników odżywczych do krwiobiegu matki i lepsze odżywienie dziecka.
Na zaparcia w ciąży oddziałuje też rozrost macicy, która coraz bardziej uciska na narządy wewnętrzne, w tym na jelita, przez co spowolnieniu ulegają ruchy robaczkowe.
Co ułatwia wypróżnianie w ciąży?
Dieta na zaparcia – jaka dieta na problemy z wypróżnianiem w ciąży?
Zaparcia i wzdęcia w ciąży mogą być spowodowane nie tylko naturalnymi zmianami zachodzącymi w organizmie kobiety, ale też stosowaniem niewłaściwej diety. Przy zaparciach wskazana jest dieta wysokobłonnikowa, która dostarcza 25–40 g błonnika dziennie.
Dieta na zaparcia powinna się opierać na: warzywach, kaszach, brązowym ryżu, razowym pieczywie i makaronach, orzechach i owocach, czyli produktach naturalnie wysokobłonnikowych. Te produkty regulują pracę jelit.
Należy pamiętać, że nie wolno od razu zastosować wysokiej porcji błonnika, jeśli dotychczas stosowało się dietę ubogą w ten składnik. Produkty o wysokiej zawartości błonnika trzeba włączać do jadłospisu stopniowo. W przeciwnym wypadku nieprzystosowany organizm zareaguje jeszcze większym zaparciem.
Co jeść na zaparcia?
W diecie wysokobłonnikowej niezbędne jest odpowiednie nawodnienie organizmu – w ilości 2–3 litrów dziennie. Taka ilość płynów umożliwi napęcznienie błonnika na zaparcia, rozluźnienie stolca i jego łatwiejsze przejście przez jelita oraz wydalenie.
Codzienny jadłospis w diecie na zaparcia w ciąży powinien zawierać:
- produkty dostarczające błonnika pokarmowego (warzywa, owoce świeże i suszone, kasze, płatki zbożowe, otręby zbożowe, pieczywo i makaron z mąki razowej, brązowy ryż);
- produkty wpływające pozytywnie na stan mikroflory bakteryjnej jelit (kiszona kapusta i ogórki, jogurt naturalny, kefir i maślanka zawierają bakterie kwasu mlekowego);
- duże ilości wody.
Przy zaparciach w ciąży należy zrezygnować z: przetworów z białej mąki – chleba, makaronów, ciasteczek, białego ryżu i drobnych kasz, słodzonych napojów gazowanych i niegazowanych, cukru, czekolady i kakao, mocnej czarnej kawy i herbaty, żywności wysokoprzetworzonej, bananów.
Naturalne i domowe sposoby na zaparcia – co na zaparcia w ciąży?
Co jeszcze sprzyja zapobieganiu zaparciom? Sposoby na zaparcia w ciąży obejmują nie tylko dietę – pomaga też aktywność fizyczna, w postaci spacerów, marszów, pływania lub zestawów ćwiczeń specjalnie skomponowanych dla kobiet w poszczególnych trymestrach ciąży. Te czynności pobudzają jelita i ułatwiają wypróżnianie.
Bardzo ważne jest wyrobienie sobie nawyku wypróżniania zawsze o tej samej porze – najlepiej rano, ponieważ wtedy jelito grube jest najbardziej aktywne. Nie należy wstrzymywać parcia i odkładać wypróżnienia na później, gdyż odruch szybko zanika. Dobrze jest wstawać nieco wcześniej, aby mieć czas na poranną wizytę w toalecie po śniadaniu.
Skuteczne przy zaparciach w ciąży mogą okazać się domowe i naturalne sposoby na zaparcia:
- siemię lniane – należy zacząć od wypijania na czczo mieszanki z 1 łyżeczki siemienia lnianego zalanego szklanką wody (zostawić do napęcznienia) i popitego dodatkowo szklanką wody. Następnie zwiększać stopniowo ilość aż do wypijania rano i wieczorem mieszanki z 2 łyżek siemienia z wodą;
- jedzenie namoczonych suszonych śliwek – zalać 5 suszonych śliwek gorącą wodą, zostawić na noc, rano zjeść śliwki i wypić wodę;
- zadbanie o dostarczanie sobie odpowiednio dużych ilości płynów – co najmniej 6-8 szklanek niegazowanej wody mineralnej dziennie;
- jedzenie świeżych śliwek;
- jedzenie kiwi przed posiłkami.
Zaparcia w ciąży – co robić? Pomocne może okazać się także wypijanie na czczo szklanki wody z cytryną lub mieszanki z 1 łyżki oliwy z oliwek z sokiem z połowy cytryny (na czczo).
Zaparcia w ciąży – jakie leki na zaparcia?
Co jest dobre na zaparcia? Jeśli domowe kuracje okażą się nieskuteczne, można sięgnąć po preparaty z apteki bezpieczne dla kobiet w ciąży. Należy do nich laktuloza, która przechodzi w niezmienionej formie do jelita grubego, ulega tam rozkładowi do kwasu mlekowego i octowego, które rozmiękczają stolec i nasilają perystaltykę jelit.
Jakie leki na zaparcia w ciąży? Doraźnie można stosować czopki glicerynowe. Pomocna może się okazać kuracja dobrymi probiotykami, która umożliwia rozrost korzystnych bakterii jelitowych. Przed zastosowaniem preparatów farmakologicznych najlepiej skonsultować się z lekarzem prowadzącym.
Na zaparcia i wzdęcia w ciąży pomocne mogą okazać się także zioła lub ziołowe tabletki na trawienie, których stosowanie, w przypadku ciąży czy karmienia piersią, trzeba zawsze skonsultować z lekarzem.
Czy zaparcia w ciąży mogą być groźne?
Chociaż rzadko, to jednak zdarza się, że uporczywe, przedłużające się zaparcia sugerują inne, poważniejsze kłopoty ze zdrowiem. W razie wątpliwości albo po prostu w przypadku niezwykle nieprzyjemnych i dokuczliwych zaparć udaj się do swojego lekarza i wykonaj niezbędne, zlecone przez niego badania.
Trudności z wypróżnianiem mogą też zaostrzyć objawy i przebieg innej ciążowej przypadłości – powstawania hemoroidów.
Koniecznie zgłoś się do lekarza, jeżeli tylko zauważysz u siebie następujące dolegliwości:
- zaparciom towarzyszy silny ból brzucha;
- cierpisz na zmianę na zaparcia i biegunkę;
- zaobserwowałaś krwawienie lub inną nietypową wydzielinę z okolic odbytu;
- odczuwasz ból podczas wypróżniania;
- ból utrzymuje się nawet pomiędzy kolejnymi wypróżnieniami.
Przypominamy, że bez konsultacji z lekarzem nie wolno przyjmować jakichkolwiek środków przeczyszczających.
Komentarze i opinie (0)