Czy w ciąży można...
Ewa Pągowska...iść na depilację, głaskać kota, uprawiać seks analny, jeść grzyby, ćwiczyć i robić kilkadziesiąt innych rzeczy. 53 często zadawane pytania o to, co jest dozwolone, a co zakazane w ciąży.
...iść na depilację, głaskać kota, uprawiać seks analny, jeść grzyby, ćwiczyć i robić kilkadziesiąt innych rzeczy. 53 często zadawane pytania o to, co jest dozwolone, a co zakazane w ciąży.
Opalanie w ciąży jest niewskazane, ale to nie znaczy, że trzeba całkowicie unikać słońca. 15 minutowa kąpiel słoneczna pozwoli organizmowi wyprodukować odpowiednią ilość witaminy D3.
Listę najczęstszych pytań z odpowiedziami umieściliśmy w kilku działach:
1. Dieta
2. Używki
3. Uroda
4. Sport
6. Leczenie
8. Seks
Pamiętaj, że wszystkie poniższe zalecenia odnoszą się do ciąży o prawidłowym przebiegu i zawsze warto jeszcze skonsultować się ze swoim ginekologiem!
Nie. Tatar to potrawa z surowego mięsa, którego w ciąży powinno się unikać ze względu na ryzyko zakażenia toksoplazmozą (jest bardzo groźna dla płodu). Z tego samego powodu na cenzurowanym znajduje się szynka parmeńska, kindziuk, salami, metka, surowa biała kiełbasa i krwiste befsztyki. Zachowaj też ostrożność przygotowując potrawy mięsne. Po kontakcie z „surowizną”, umyj dokładnie ręce, deski do krojenia i noże, których używałaś. Możesz też przygotowywać jedzenie w rękawiczkach np. nitrylowych (są cienkie i nie wywołują podrażnień). Powstrzymaj się przed próbowaniem mięsa w czasie gotowania, żeby nie zjeść jakiegoś wpółsurowego kawałka.
Posłuchaj, dlaczego toksoplazmoza jest niebezpieczna dla ciężarnych
Tak. Mitem jest pogląd, że eliminacja mleka z diety zapobiega wystąpieniu u dziecka alergii na białko mleka krowiego. Rezygnacja z niego, nie tylko nie przyniesie korzyści, ale wręcz może narobić szkody, pozbawiając ciężarną cennych składników odżywczych. Nie powinno się natomiast pić niepasteryzowanego mleka, ani jeść zrobionych z niego przetworów, czyli np. oscypków, bundzu czy fety. W związku z tym zakazane jest też oczywiście picie mleka prosto od krowy. Powodem jest ryzyko zarażenia salmonellą i listerią.
Tak, pod warunkiem, że nie zostało ono przygotowane z surowych ryb czy owoców morza, a np. z ryżu i warzyw czy pieczonego łososia. Z jedzenia surowej ryby lepiej zrezygnować w ciąży.
Tak, chociaż z rybami jest spory kłopot. Z jednej strony, wszyscy (nie tylko ciężarne) powinniśmy jeść ich więcej, bo są źródłem wielu cennych składników np. kwasów omega-3, w tym DHA, który jest chwalony za dobroczynny wpływ na rozwój płodu i zdrowie przyszłej mamy. Polskie Towarzystwo Ginekologiczne określiło nawet, że w codziennej diecie ciężarnej powinno znaleźć się 200-300 mg DHA. Z drugiej wiele gatunków ryb jest zanieczyszczonych metalami ciężkimi i dioksynami, z których niektóre są toksyczne. Co więc robić? Dobrze wybierać. Unikać tuńczyka, miecznika, marina i rekina, a postawić na mintaja, łososia norweskiego i śledzia. Kupuj morskie ryby, które pływały w dużych akwenach, takich jak np. Morze Północne, Ocean Atlantycki i Ocean Spokojny.
Eksperci uważają, że prawidłowo zbilansowana dieta wegetariańska, a konkretnie takie jej odmiany, które dopuszczają jedzenie jajek, mleka i jego przetworów, albo nawet ryb i drobiu (semiwegetarianizm wyklucza tylko czerwone mięso), mogą być stosowana przez kobiety ciężarne. Najlepiej jednak, jeśli wegetarianki oczekujące na dziecko przygotują jadłospis z pomocą dietetyka, nawet jeśli przed zajściem w ciążę radziły sobie z tym same. Czasem konieczne jest przyjmowanie dodatkowo witaminy D, B12 i żelaza. O prawidłową dietę trudniej natomiast w przypadku weganizmu (oprócz mięsa wyklucza się też jaja, miód, mleko i jego przetwory), dlatego zdecydowanie odradza się go ciężarnym.
Posłuchaj, czym jest wegetarianizm
Najczęściej ciężarnym odradza się jedzenie serów pleśniowych. Okazuje się jednak, że nie o wszystkie ich rodzaje chodzi, a tylko o te, które były robione z niepasteryzowanego mleka, bo to rodzi ryzyko zakażenia salmonellą i listerią. Jeśli więc jesteś naprawdę wielką fanką serów pleśniowych, zanim weźmiesz je do ust, sprawdź, jak były robione.
Surowe jajka są zabronione ze względu na ryzyko zakażenia salmonellą. Odpadają więc: domowe majonezy, kogiel-mogiel, pascha i kremy na bazie surowych jaj. Ponieważ salmonella ginie w 70°C, a w takiej mniej więcej temperaturze ścina się białko i żółtko kurzego jaja, w ciąży, jedz tylko dobrze ściętą jajecznicę. Przygotowane w sposób klasyczny jajko sadzone (z płynnym żółtkiem) odpada, podobnie jak jajko na miękko.
Czytaj też: Jak poznać dobre jajko
Jeśli ten słodzik ma w swoim składzie aspartam – lepiej z niego zrezygnować. Jest jednym z najbardziej kontrowersyjnych dodatków do żywności – wciąż zmieniają się opinie na jego temat i wciąż pojawiają się nowe badania przeczące poprzednim. Obecnie większość organizacji dbających o bezpieczeństwo żywności stoi na stanowisku, że maksymalna bezpieczna dzienna dawka aspartamu dla osoby zdrowej to 40 mg na kilogram masy ciała, wciąż jednak brakuje badań dotyczących wpływu na ciążę i płód. Dlatego najrozsądniejszym wydaje się wyłączenie go z diety kobiet w ciąży. I to też doradza Instytut Matki i Dziecka.
Pamiętaj, że aspartam znajduje się nie tylko w słodziku. Często zawierają go produkty typu „light” i gumy do żucia. Ukrywa się pod kodem E951.
Czytaj na następnej stronie, czy ciężarna może jeść zioła, grzyby i czekoladki z alkoholem
Komentarze