Witaminy i minerały w ciąży – dieta i suplementy dla ciężarnej

Ocena: 4.7/5 Głosów: 2
Ta treść była już przez Ciebie oceniana!

Dieta w ciąży powinna być urozmaicona, aby dostarczała ważnych witamin i składników mineralnych. Do najważniejszych należy żelazo, magnez, jod, witamina A, C czy witaminy z grupy B. Jednak zapotrzebowania na niektóre z nich nie jest w stanie pokryć nawet dobrze skomponowany jadłospis. Dlatego zaleca się suplementy w ciąży, do których należy kwas foliowy, jod, witamina D oraz kwas tłuszczowy DHA.

Fotolia

Witaminy dla kobiet w ciąży – źródła w diecie ciężarnej

 

Zapotrzebowanie na witaminy w ciąży znacząco wzrasta. Zapewnienie odpowiedniej podaży tych składników jest niezwykle ważne dla prawidłowego przebiegu ciąży. Które z nich są najbardziej istotne? 

Cenna jest witamina A. W ciąży jest niezbędna do prawidłowego rozwoju kości i zawiązków zębów płodu, jednak nadmiarze jest bardzo toksyczna, dlatego nie powinno przyjmować się jej w suplementach. Źródła witaminy A to: wątróbka, mleko, jajka, marchew, szpinak, brokuły, ziemniaki, dynia, żółte owoce, żółte i zielone warzywa.

Z kolei witamina D warunkuje prawidłowy rozwój kośćca płodu, zapewnia odpowiednią gospodarkę wapniowo-fosforanową. Dzieci matek z niedoborami witaminy D w ciąży są narażone na zmniejszoną masę kostną, astmę, cukrzycę, choroby autoimmunologiczne, nowotworowe i sercowo-naczyniowe. Witaminę D znajdziemy w mleko, masło, tłuste ryby morskie, jajka.

Oleje roślinne, zarodki pszenne, orzechy to pokarmu, w których występuje witamina E, która odpowiada za rozwój narządu wzroku, formowanie czerwonych krwinek i mięśni. Witamina C w ciąży odpowiada za rozwój układu nerwowego, wpływa na zdolności poznawcze i koncentrację dziecka. Dostarczą jej natka pietruszki, czerwona papryka, ciemne owoce jagodowe, zielone warzywa, cytrusy.

 

Kwas foliowy i inne witaminy z grupy B – rola w czasie ciąży 

 

Wśród witamin dla ciężarnych jako najważniejszy spośród witamin z grupy wymienia się kwas foliowy, czyli witamina B9. Kwas foliowy w ciąży odpowiada za prawidłowy rozwój cewy nerwowej, mózgu i zdolności intelektualne dziecka. Źródła to: szpinak, brokuły, bób, brukselka, groszek zielony, szparagi, awokado, pomarańcze, banany, jajka, otręby pszenne.

Nie jest to jednak jedyna witamina z grupy B istotna w ciąży.

  • Witamina B1 – kontroluje przemiany energetyczne i wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego. Niedobór witaminy B1 w ciąży wpływa na rozwój układu nerwowego, pokarmowego i sercowo-naczyniowego płodu. Źródła: pełnoziarniste produkty zbożowe, mięso, jajka, brązowy ryż, razowy makaron, orzechy, nasiona roślin strączkowych.
  • Witamina B2 – odpowiada za gospodarkę energetyczną, jest niezbędna do prawidłowego wzrostu i rozwoju płodu. Źródła: mięso, ryby, nabiał, jajka, kasza jaglana.
  • Witamina B6 – uczestniczy w produkcji czerwonych krwinek. Witamina B6 w ciąży pomaga zmniejszyć nudności i wymioty. Źródła: kasza gryczana, kurczak, indyk, wieprzowina, czerwona papryka.

 

Magnez, jod, żelazo – składniki mineralne ważne w ciąży

 

Nie tylko witaminy dla ciężarnych, ale również odpowiednie składniki mineralne powinny być elementem prawidłowej diety w ciąży. 

W jadłospisie ciężarnej ważny jest wapń, który odpowiada za mocne kości i zęby, zapobiega powstawaniu zakrzepów. Wapń w ciąży uczestniczy także w kształtowaniu układu nerwowego, serca i mięśni dziecka. Występuje w takich produktach jak mleko i nabiał, napoje roślinne wzbogacane wapniem, brokuły, jarmuż, orzechy, ryby z puszki jedzone z ośćmi.

Nie może zabraknąć także odpowiedniej podaży żelaza w ciąży, które uczestniczy w produkcji hemoglobiny, zapobiega anemii, niskiej masie urodzinowej dziecka i przedwczesnemu porodowi. Produkty bogate w żelazo to mięso czerwone i białe, nasiona roślin strączkowych, suszone owoce, zarodki pszenne.

Jod w ciąży odpowiada za prawidłowy rozwój tarczycy, układu nerwowego i późniejsze zdolności intelektualne dziecka. Jego niedobory mogą wywołać nawet poronienie lub śmierć wewnątrzmaciczną, dlatego w diecie ciężarnej powinny pojawić się jego źródła, takie jak ryby, owoce morza, glony, ser żółty, orzechy laskowe, jajka, płatki owsiane, sól jodowana.

Ciężarnej niezbędny jest także cynk. Niedobór cynku w ciąży może prowadzić do niskiej masy urodzeniowej dziecka, przedwczesnego porodu, a nawet stanu przedrzucawkowego. Wywołuje nieprawidłowy rozwój umysłowy dziecka, zaburzenia wzrostu, ze strony układu pokarmowego i oddechowego. Aby dostarczyć go z dietą należy jeść mięso, jajka, ryby, nasiona dyni i słonecznika, sezam, otręby pszenne, cebula, czosnek. 

Nie można również zapomnieć o magnezie. Magnez w ciąży uczestniczy w formowaniu łożyska, układu kostnego i tkanek płodu. Jego niedobór powoduje m.in. skurcze mięśni i macicy, co może wywołać poronienia, dlatego w menu kobiety spodziewającej się dziecka warto dodać kakao, słonecznik, migdały, kasza gryczana, rośliny strączkowe, orzechy, ryż, płatki owsiane, które stanowią źródło magnezu. 

 

Suplementy w ciąży – minerały i witaminy dla ciężarnych w tabletkach

 

Większość witamin i składników mineralnych kobieta ciężarna jest w stanie dostarczyć, gdy stosuje urozmaiconą dietę bogatą w warzywa, owoce, zawierającą ryby, mięso, jajka, orzechy, nasiona roślin strączkowych i dodatek nabiału. Suplementy w ciąży są jednak niezbędne, ponieważ samą dietą kobieta ciężarna nie jest w stanie pokryć zapotrzebowania na część ważnych składników. Wskazane jest przyjmowanie jednoskładnikowych preparatów dostarczających rzeczywiście niezbędnych witamin i składników mineralnych. Witaminy w ciąży, które powinna suplementować każda kobieta to:

  • kwas foliowy – najlepiej zacząć przyjmować 6 miesięcy przed planowaną ciążą w dawce 400 µg dziennie. Jest szczególnie istotny w pierwszych 6 tygodniach rozwoju płodu, ale zaleca się przyjmować kwas foliowy przez całą ciążę.
  • Jod – przeciętna polska dieta nie jest w stanie pokryć zapotrzebowania ciężarnej na jod, dlatego zaleca się 150 µg w suplementach dziennie.
  • Witamina D – źródła pokarmowe są bardzo ubogie w witaminę D, a w Polsce od października do marca skóra nie produkuje jej w ogóle, ze względu na zbyt małe nasłonecznienie. Przez całą ciążę, a najpóźniej od II trymestru należy przyjmować 8001000 IU witaminy D.
  • Kwas tłuszczowy DHA – zmniejsza ryzyko przedwczesnego porodu, jest bardzo istotny dla rozwoju mózgu i zdolności intelektualnych dziecka, zapobiega astmie i chorobom autoimmunologicznym. Zaleca się suplementowanie 500600 mg kwasu DHA dziennie od samego początku ciąży.
Tematy: witaminy w ciąży, witamina C w ciąży, kwas foliowy w ciąży, żelazo w ciąży, magnez w ciąży

Komentarze