Bogactwo smaków na wigilijnym stole przyprawia o zawrót głowy. Pamiętaj jednak, że będąc w ciąży, powinnaś wyjątkowo uważać na świąteczną dietę. Sprawdź, na jakie łakomstwo możesz sobie pozwolić!
Wigilia z brzuszkiem – co możesz zjeść
Czy w święta możesz zjeść…
Ryby
Raczej tak. Na wigilijnym stole na pewno pojawi się karp, ryba w galarecie, ryba po grecku oraz śledzie. Wykorzystaj okazję i spróbuj po trochu każdej z rybnych, świątecznych potraw - to zdrowe, wartościowe dania, których w ciąży szczególnie potrzebujesz.
Zalety: Ryby dostarczą ci białka, cennych witamin i minerałów oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych NNKT - zwłaszcza te tłuste, morskie, jak śledź i łosoś. Wybieraj ryby gotowane i duszone, idealna będzie ryba po grecku z dodatkiem warzyw, czy łagodnie przyprawiony śledź.
Wady: Unikaj ryb smażonych i wędzonych, zamiast na ciężkostrawnego karpia w panierce zdecyduj się na gotowaną rybę w galarecie albo tę pieczoną w folii.
Czytaj też: Ryby w diecie ciężarnej
Grzyby
Raczej tak. Grzyby urozmaicają smak wigilijnych potraw, znajdziesz je w farszu pierogów, w bigosie, niektórzy zajadają się też grzybami obtaczanymi w mące i smażonymi.
Zalety: Jedząc umiarkowane ilości grzybów, dostarczasz sobie białka, witamin z grupy B i D, a także magnezu, żelaza i substancji cytostatycznych, które hamują rozwój komórek nowotworowych.
Wady: Niestety, grzyby, pomimo niewątpliwych walorów smakowych, są bardzo ciężkostrawne, mogą powodować bóle brzucha i wzdęcia. Zrezygnuj z jedzenia grzybów niewiadomego pochodzenia, a próbując potraw z grzybowych farszem - zachowaj umiar.
Czytaj również: Zgaga w ciąży – przyczyny i objawy. Co na zgagę w ciąży?
Czerwony barszcz
Tak. Buraki, z których przyrządza się tradycyjny barszcz wigilijny, to kopalnia cennych składników odżywczych potrzebnych ci zwłaszcza w czasie ciąży. Jedz śmiało zarówno czerwony barszcz, jak i sałatkę z gotowanych buraczków.
Zalety: Buraki zawierają duże ilości przeciwutleniaczy, kwasu foliowego, wapnia, potasu, magnezu oraz żelaza, dlatego picie buraczanego soku zaleca się szczególnie kobietom zagrożonym ciążową anemią. Buraki okażą się też pomocne przy problemach z zaparciami.
Wady: Brak.
Czytaj też: Kwas foliowy w diecie ciężarnej
Pierogi, bigos
Raczej tak. Najpowszechniejszym pierogowym farszem jest duszona kapusta - smaczne i zdrowe warzywo, które świetnie uzupełni przysmaki przyrządzone z ryb, będzie dodatkiem do pasztecików i głównym składnikiem tradycyjnego bigosu. Uważaj na ilość zjadanej kapusty, najlepiej wybierz sobie tylko jedną kapuścianą potrawę.
Zalety: W kapuście znajdziesz przede wszystkim mnóstwo witaminy C (więcej niż w cytrynie!), ale także wiele innych wartościowych składników mineralnych.
Wady: Posiłki z dodatkiem kwaszonej kapusty to ciężkostrawne dania, które mogą też powodować nieprzyjemne wzdęcia. Zachowaj umiar, zwłaszcza sięgając po przysmaki z kapustą i grzybami.
Czytaj też: Witaminy niezbędne do życia
Kapusta z grochem
Raczej nie. Groch tradycyjnie dodaje się w święta do kapusty, na niektórych stołach pojawi się także fasola z sosem. Jeśli nie musisz, nie próbuj dań z nasion roślin strączkowych, ponieważ mogą ci zaszkodzić, spowodować wzdęcia i pogorszyć samopoczucie.
Zalety: Groch i fasola zawierają sporo białka, a także błonnika, kwasów tłuszczowych i witamin z grupy B.
Wady: Oprócz tego, że posiadają duże wartości odżywcze, groch i fasola wywołują dolegliwości trawienne z powodu obecnych w nich i rozkładanych w jelicie oligosacharydów. Jeśli koniecznie chciałabyś posmakować wigilijnej potrawy z grochem, wcześniej odpowiednio przygotuj nasiona: suche zalej wrzątkiem i pozostaw na 3 godziny. Następnie odlej wodę, zalej świeżą i ugotuj.
Czytaj też: Witaminy i suplementy diety - co wybrać?
Kutia, kluski z makiem
Raczej nie. Słodkości z dodatkiem maku to prawdziwe bomby kaloryczne, zwłaszcza jeśli dodamy do nich jeszcze miód i orzechy (które w dodatku mogą wywołać alergię!).
Zalety: Poza wyśmienitym smakiem mak ma jeszcze inne zalety - zawiera wapń, potas, magnez, żelazo oraz witaminy A, C, D, E i B3.
Wady: Mak jest przepyszny, ale niezwykle kaloryczny i obciążający układ trawienny. Jeżeli nie możesz oprzeć się pokusie spróbowania kawałka makowca albo słodkiej kutii, nałóż sobie naprawdę malutką porcję.
Kompot z suszu
Tak. Na pewno doskonale wiesz, że w twojej codziennej diecie powinny znaleźć się bogate w witaminy owoce. Kompot z suszu będzie idealnym dopełnieniem świątecznego menu, bo owoce suszone są równie zdrowe co świeże.
Zalety: Suszone śliwki, morele, jabłka to źródło witamin, składników mineralnych oraz cennego żelaza i błonnika, który usprawni trawienie, zapobiegnie wzdęciom.
Wady: Brak.
Czytaj też: Owoce i warzywa w idealnej diecie
Komentarze i opinie (0)