Wielkanocne menu ciężarnej

Ocena: 3.65/5 Głosów: 5
Ta treść była już przez Ciebie oceniana!

Jak co roku wielkanocny stół zapełni się pysznościami. Tym razem jednak bardziej niż zwykle będziesz zwracać uwagę na to, co nakładasz sobie na talerz. Z czego zrezygnować, a co jeść do woli? Pomożemy ci ułożyć świąteczne menu!

Wielkanocne potrawy jedz z umiarem.
Wielkanocne potrawy jedz z umiarem.

W przeciwieństwie do potraw wigilijnych te wielkanocne nie należą do postnych: wszechobecny majonez, kiełbasy i jajka kuszą smakiem, ale są też bardzo kaloryczne. Jak wśród świątecznych smakołyków wybrać te, które będą dla ciebie najzdrowsze?

Jajka w różnych postaciach - czy pascha to danie dla ciężarnej?

Jedno jajko kurze ma około 90 kalorii. To nie tak dużo, zwłaszcza jeśli weźmiesz pod uwagę, jak wiele cennych witamin, białka i składników mineralnych zawiera. Jedz bez obaw, ale z umiarem. Sposobów przyrządzania jajek jest mnóstwo, zanim więc ich spróbujesz, dopytaj, czy jajka zostały dobrze ugotowane (nie wolno ci jeść surowych!) i jakie mają dodatki. Wybieraj jaja gotowane na twardo, z farszem przygotowanym np. ze świeżych warzyw lub z pastą tuńczykową, unikaj tych bogato dekorowanych majonezem.

Uwaga! Zrezygnuj całkowicie z potraw na bazie surowych jajek, czyli np. kremów do ciast, tortów, tiramisu - surowe jaja to potencjalne źródło zarażenia groźną salmonellą. Jeśli uwielbiasz paschę, wybierz tę bez surowych jajek.

 

Zupy - czy można zjeść żurek?

W Wielkanoc na stole króluje żurek, najczęściej z dodatkiem białej kiełbasy. Jeśli lubisz gotować tę zupę według tradycyjnych przepisów, czyli np. na tłustej wędzonce, i zabielać ją dużą ilością śmietany, żurek może się okazać prawdziwą kaloryczną bombą (nawet ponad 120 kcal w 100 g). O ile jednak żurek będzie przygotowany z naturalnych składników, jego umiarkowane ilości ci nie zaszkodzą - uważaj tylko, by nie przesadzić z dodatkami - białą kiełbasą i jajkami. A może, dla odmiany, będziesz popijać czerwony barszcz albo pomidorową?

 

Mięsa - co z białą kiełbasą?

Pieczony schab, rolowany boczek, pasztety i biała kiełbasa - wielkanocne mięsa ociekają tłuszczem. To główny powód, dla którego powinnaś omijać je z daleka. Postaw na drób: pieczonego lub gotowanego kurczaka czy indyka - może to będzie pierwszy krok do zmiany niezdrowych przyzwyczajeń w rodzinie? Pamiętaj też, że tłuste, smażone potrawy są przyczyną wzdęć.

Uwaga! Mięso surowe to produkt absolutnie zakazany w ciążowej diecie. Nie bierz do ust tatara ani krwistych, niedopieczonych mięsnych dań.

 

Sałatki i dodatki - z czego zrezygnować w ciąży?

Trudno oprzeć się kulinarnym popisom mamy albo babci, kieruj się jednak zdrowym rozsądkiem, nakładając na talerz kolejne potrawy. Sałatkę majonezową zastąp taką, w której głównym dodatkiem jest oliwa z oliwek i świeże warzywa zamiast gotowanych. Jako przystawkę zjedz sałatkę z kurczakiem, tuńczykiem albo rolmopsa, zrezygnuj ze śledzi pod kaloryczną pierzynką i wędzonej ryby. Nawet śmietanowy sos będzie lepszy od gotowego, kupionego w sklepie, pragnienie zaś ugasi woda mineralna zamiast coca-coli.

 

Słodkości - ile słodyczy możesz zjeść?

Nie możesz doczekać się kolorowych mazurków i wielkanocnych bab? Pałaszowanie słodkich przysmaków będą ograniczały - jak zawsze - rozwaga i umiar. Sięgaj po ciasta ze zdrowymi dodatkami, jak owoce, konfitury, orzechy i migdały, ostrożnie jedz te obficie polane czekoladą, by nie spożyć nadmiernej ilości cukru. Skuś się na jednego czekoladowego zajączka - poprawi ci nastrój i doda energii, ale nie doprowadzi do przejedzenia.

Czytaj też: Wielkanoc na słodko

 

Czy można się odchudzać w czasie ciąży? Mówi dietetyk, Ewa Ceborska:

Sprawdź, wielkanocne menu dla niemowlaka.

Tematy: dieta, odchudzanie, jajka, dieta w ciąży, Wielkanoc, mazurek, mięso, jaja w ciąży

Komentarze