Rola kwasu DHA w diecie ciężarnej

Ocena: 4.83/5 Głosów: 1
Ta treść była już przez Ciebie oceniana!

DHA to wielonienasycony kwas tłuszczowy należący do kwasów omega-3. Jest obecny w wielu tkankach i organach ludzkiego ciała. Jego najwyższe stężenie znajduje się w oczach, korze mózgowej, śledzionie, czerwonych krwinkach czy sercu. Odpowiednia podaż DHA w diecie przyszłej mamy jest korzystna nie tylko dla jej organizmu, ale również dla prawidłowego rozwoju płodu.

Kwas DHA jest niezwykle ważny dla prawidłowego rozwoju płodu.
Kwas DHA jest niezwykle ważny dla prawidłowego rozwoju płodu.

Funkcje DHA

Spożywanie kwasu dokozaheksaenowego (DHA) przez matkę wspomaga prawidłowy rozwój oczu oraz mózgu u płodu i niemowląt karmionych piersią. DHA przyczynia się takżedo utrzymania prawidłowego widzenia oraz prawidłowego funkcjonowania mózgu. Kwas ten jest jednym z ważniejszych budulców tkanki mózgowej i siatkówki oka. To główny składnik centralnego układu nerwowego, o czym świadczy fakt, że nasza kora mózgowa w około 60% zbudowana jest właśnie z DHA. Dlatego tak ważne jest spożywanie tego kwasu zwłaszcza przez kobiety w ciąży. Ma to bowiem wpływ nie tylko na organizm ciężarnej, ale przede wszystkim na rozwój płodu. Układ nerwowy maleństwa zaczyna rozwijać się bardzo wcześnie. Już w 5 tygodniu ciąży formują się zawiązki mózgu i rdzenia kręgowego. Dlatego tak ważne jest dbanie o odpowiednią podaż DHA od początku ciąży.

Źródła DHA

Popularnym źródłem DHA są tłuste ryby morskie i owoce morza. Zalecenia spożycia ryb i produktów rybnych dla kobiet ciężarnych i karmiących, wskazują na konieczność spożycia co najmniej 2 posiłków rybnych tygodniowo, tj. ok. 300 g ryb i produktów rybnych. Natomiast roczne spożycie ryb w Polsce w przeliczeniu na osobę jest bardzo niskie i wynosi ok. 12 kg, co sugeruje konieczność uzupełniania diety kobiet w produkty bogate w DHA. Zgodnie z Zaleceniami Ekspertówkobiety w ciąży i matki karmiące powinny otrzymywać suplementację min. 200 mg DHA dziennie, a w przypadku małego spożycia ryb należy uwzględnić suplementacje w dawkach dobowych 2-3 razy większych od dawki minimalnej (400-600 mg/dobę).

Ryby stanowią ważny element codziennej, zbilansowanej diety. Są źródłem wielu cennych substancji odżywczych, w tym kwasu DHA. Jednak ze względu na wysoką akumulację rtęci i metylortęci przez duże, drapieżne ryby (takie jak tuńczyk, miecznik) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) poleca ostrożność w spożywaniu tych ryb, szczególnie wśród kobiet planujących zajść w ciążę, kobiet ciężarnych, karmiących oraz małych dzieci.

Warto więc zwrócić uwagę na DHA pochodzące z oleju z alg, które jest alternatywnym dla ryb źródłem kwasów omega-3. Zgodnie ze stanowiskiem Grupy Ekspertów w sprawie zaleceń żywieniowych dla kobiet w okresie laktacji w przypadku podawania suplementów diety (np. w formie kapsułek) istnieje mniejsze ryzyko zatrucia metalami ciężkimi, które wiążą się z białkami i mogą znaleźć się w mięsie ryb. Ponadto dostarczanie kwasu dokozaheksaenowego w postaci kapsułek z olejem z alg wydaje się być lepszym rozwiązaniem, gdyż olej z alg jest przyjemny w smaku oraz zapachu i tym samym nie potęguje mdłości przez co często jest lepiej tolerowany przez kobiety ciężarne i matki karmiące. Takim produktem jest Pregnofer DHA, stworzony właśnie z myślą o kobietach w ciąży i matkach karmiących. Zawiera olej z alg bogaty w DHA. Algi wykorzystywane do produkcji oleju rosną w pełni kontrolowanych warunkach, dlatego są bezpieczne dla mamy i jej maluszka.

rola dha

Tematy: DHA, rozwój płodu, dieta w ciąży

Komentarze