Czy można jeść oscypki w ciąży? Ile mają kalorii i jak je przechowywać?

Ocena: 5/5 Głosów: 5
Ta treść była już przez Ciebie oceniana!

W szczególnym czasie ciąży kobieta powinna ostrożnie dobierać produkty, które umieszcza w diecie. Okazuje się, że spożywanie popularnych serów, w tym oscypków, które nie zostały poddane obróbce cieplnej, może być bardzo niebezpieczne dla rozwijającego się płodu. W niniejszym artykule omówiono przykłady niebezpiecznych produktów nabiałowych, które ciężarna powinna bezwzględnie wykluczyć ze swojej diety oraz przyczyny tego, dlaczego powinna ich unikać.

Jaka jest rola nabiału w żywieniu kobiety ciężarnej?

Organizmy przyszłej mamy i jej rozwijającego się dziecka są ze sobą połączone, dlatego tak ważne jest rozsądne dobieranie pożywienia oraz napojów, spożywanych przez ciężarną. Produkty, które przed ciążą nie stwarzały większego zagrożenia dla zdrowia, w ciąży okazują się potencjalnym źródłem niebezpiecznych bakterii mogących uszkodzić płód, a nawet doprowadzić do jego obumarcia. Niezwykle ważna jest więc wiedza o tym, co można, a czego nie powinno się jeść w trakcie ciąży.

Poza rodzajem i właściwym przechowywaniem produktów spożywczych, ciężarna musi także uważać na ilość spożywanych kalorii, ponieważ niekorzystne dla dziecka są zarówno za małe, jak i zbyt duże ilości pożywienia. Przykładowo, niewielki 30 g oscypek dostarcza 112 kcal, a 100 g tego specjału to już 372 dodatkowe kalorie!

Sery należą do kategorii nabiału, którego zadaniem jest dostarczanie cennego białka do organizmu. To właśnie białko jest jednym z najważniejszych składników diety ciężarnej. Jest ono niezbędne we wszystkich procesach życiowych: pozwala na budowę łożyska oraz płodu, bierze udział w tworzeniu enzymów, osocza i hemoglobiny.

Sprawdź też: Prawidłowe wyniki hemoglobiny w ciąży

Białko można podzielić na pełnowartościowe (pochodzenia zwierzęcego) i niepełnowartościowe (pochodzenia roślinnego). Kobiety w ciąży powinny spożywać mniej więcej o 33% białka więcej niż przed poczęciem dziecka. Warto, aby dostarczały je we właściwych proporcjach. 60% powinno stanowić białko odzwierzęce, które można znaleźć w drobiu, rybach, jajach oraz produktach przetwórstwa mlecznego. Pozostałe 40% białka kobieta może dostarczyć przez spożywanie roślin strączkowych oraz orzechów.

Białko jest źródłem wielu składników odżywczych, w tym:

  • magnezu – potrzebnego do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, procesów termoregulacyjnych i mięśni;
  • wapnia – niezbędnego do mineralizacji kości i zębów płodu oraz wzmacniania kośćca jego mamy;
  • cynku – potrzebnego do licznych przemian metabolicznych oraz wydzielania hormonów;
  • witaminy D – która sprzyja lepszej przyswajalności wapnia;
  • witamin z grupy B (tiamina, niacyna, ryboflawina) – ważnych dla rozwoju układów krążenia oraz nerwowego.

To też może Cię zainteresować: Czy brak apetytu w ciąży jest groźny?

Czy spożywanie serów w ciąży jest bezpieczne?

Spożywanie niektórych serów w ciąży jest wskazane ze względu na dostarczanie wymienionych w poprzednim akapicie substancji odżywczych, jednak trzeba szczególnie uważać na ich rodzaj, pochodzenie, sposób przechowywania oraz kaloryczność. Kobieta w ciąży może spożywać w określonych ilościach:

  • sery twarde żółte typu: gouda, edamski, ementaler;
  • sery białe twarogowe, najlepiej półtłuste;
  • sery mozzarella;
  • pasteryzowane mleko;
  • jogurty naturalne i owocowe;
  • kefiry;
  • maślanki;
  • zsiadłe mleko.

Przeczytaj również: Co na zgagę w ciąży?

Ciężarnej nie wolno natomiast przyjmować w żadnej postaci produktów wytworzonych na bazie niepasteryzowanego mleka, ponieważ mogą one być źródłem wyjątkowo niebezpiecznych bakterii, takich jak Listeria monocytogenes. Mogą one znaleźć się w następujących produktach:

  • świeżym niepasteryzowanym mleku;
  • oscypkach;
  • serach pleśniowych: brie i camembert;
  • serach miękkich: feta czy ricotta;
  • serach niebieskich: danish blue, gorgonzola czy roquaefort;
  • nieodpowiednio przechowywanych potrawach.

Przeczytaj też: Czy w ciąży można jeść banany?

 

Co, jeśli zjadłam oscypka w ciąży?

Oscypki są produkowane z mleka niepasteryzowanego, czyli niepoddanego zabijającej bakterie obróbce cieplnej i dlatego ich spożycie w ciąży jest niewskazane.

Jeśli kobiecie ciężarnej zdarzy się zjeść oscypka, powinna podjąć odpowiednie kroki. Po pierwsze, nie powinna wpadać w panikę, która może źle wpłynąć na nią oraz dziecko. W takim przypadku najlepiej skonsultować się z lekarzem prowadzącym ciążę, który udzieli wyczerpujących informacji i w razie potrzeby skieruje kobietę na odpowiednie badania.

Ciąża a oscypek z grilla

Odpowiednia wysokotemperaturowa obróbka cieplna pozwala zabić większość niebezpiecznych dla zdrowia bakterii. Produkty jej poddane są więc bezpieczne także dla kobiet w ciąży. Należy pamiętać, że aby ciężarna mogła zjeść oscypka z grilla, musi on być naprawdę mocno przypieczony z obu stron oraz gorący w środku. Jednak pewne ryzyko istnieje, dlatego w ciąży poleca się unikać tego typu przekąsek.

Oscypek w ciąży a listerioza

Listerioza to niebezpieczna choroba wywołana przez bakterie Listeria monocytogenes, których źródłem są niektóre sery wymienione wcześniej, w tym oscypki. U kobiet w ciąży obserwuje się obniżoną odporność na bakterie listerii, co przekłada się na blisko 20 razy większe ryzyko zarażenia w porównaniu do innych osób dorosłych! Z tego względu, dla bezpieczeństwa swojego dziecka, powinny one całkowicie zaprzestać spożywania produktów, które mogą zawierać wspomniane bakterie.

Bakterie odpowiedzialne za rozwój listeriozy, w łożysku mają idealne warunki do intensywnego namnażania się. Konsekwencje dla płodu mogą być bardzo poważne. Listerioza może spowodować wewnątrzmaciczne obumarcie płodu, a także jego poronienie. Ratunkiem jest szybka reakcja i podanie ciężarnej penicyliny, która – jako jeden z nielicznych antybiotyków – jest bezpieczna dla kobiet w ciąży.

Objawy listeriozy przypominają grypę i są dosyć niepozorne, biorąc pod uwagę normalne dolegliwości, z jakimi zmaga się kobieta szczególnie w I trymestrze ciąży. Przyszła mama może odczuwać mocne zmęczenie i ból brzucha oraz zmagać się z problemami ze strony układu pokarmowego, czyli biegunką lub wymiotami.  Bardzo ważna jest uważna obserwacja i kontakt z lekarzem, w razie pojawienia się powyższych objawów po zjedzeniu produktów z zakazanej listy.

Źródła:

  1. Świątkowska, „1000 dni. Poradnik żywienia kobiet w ciąży”, Instytut Matki i Dziecka Klinika Położnictwa i Ginekologii, Warszawa, s. 46-47, 62-63
  2. Lesley, „Twoja ciąża tydzień po tygodniu. Czego możesz się spodziewać od poczęcia do porodu”, Wydawnictwo Edra Urban & Partner, Wrocław 2020, s. 50, 413
  3. Ostrowska (red.), „Dietetyka. Kompendium”, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2020, s. 31, 138, 143, 146-147, 151-152
  4. Szczepańska, „Zasady żywienia kobiet w okresie ciąży”, Kwartalnik Pacjenta, dostęp online: https://www.zoztargowek.waw.pl/kwartalnik_strony/47/24-26.pdf
  5. https://www.pbkm.pl/pregnancy-zone-2/jak-dbac-o-siebie-w-ciazy/antybiotyk-a-ciaza-czy-stosowanie-antybiotyku-przez-ciezarna-jest-bezpieczne
  6. https://lupiko.pl/oscypek-w-ciazy
  7. http://www.ilewazy.pl/oscypek

Komentarze