Dietetyczne pułapki w ciąży

Ocena: 5.00/5 Głosów: 1
Ta treść była już przez Ciebie oceniana!

Ciąża wymusiła zmianę nawyków żywieniowych na zdrowsze: z rozwagą wybierasz produkty w sklepie, racjonalnie komponujesz posiłki, a z niektórych pokarmów całkowicie zrezygnowałaś. Mimo to wciąż musisz uważać - gdzie czają się dietetyczne pułapki?

Zanim spróbujesz domowych lodów, zapytaj, czy nie użyto do nich surowych jajek.
Zanim spróbujesz domowych lodów, zapytaj, czy nie użyto do nich surowych jajek.

Wakacyjny wyjazd, obiad u znajomych, uroczysta kolacja? Nawet jeśli przed zajściem w ciążę mogłaś zajadać się bez ograniczeń wymyślnymi smakołykami i niewiele było w stanie naprawdę ci zaszkodzić, teraz sytuacja się zmieniła: osłabienie systemu odpornościowego w ciąży sprawia, że jesteś bardziej podatna na choroby, także te przenoszone droga pokarmową. Niektóre z nich, choć zupełnie niegroźne dla ciebie, stanowią poważne zagrożenie dla dziecka, szczególnie niebezpieczne są bakterie i pasożyty, takie jak salmonella, toksoplazmoza, listeria i E. coli. Jak uniknąć żywieniowych pułapek?

Mrożonki

Uważaj zwłaszcza na gotowe do spożycia potrawy z dodatkiem szynki, kawałków kurczaka, owoców morza albo jajek kurzych - mogą zawierać groźną dla życia płodu i noworodka bakterię, Listeria monocytogenes, powodującą bakteryjną chorobę zakaźną - listeriozę. U zakażonych noworodków przebieg choroby bywa niezwykle ciężki, możliwe powikłania to m.in. posocznica, ostra niewydolność oddechowa oraz zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych.

Jeśli jednak zdecydujesz się na zjedzenie gotowego, mrożonego dania, nie przechowuj resztek i nie odgrzewaj ich ponownie po kilku dniach. Unikaj też potraw, które od kilku godzin pozostają w temperaturze pokojowej, szczególnie w ciepłe, letnie dni.

Grillowane mięso i ryby

Kusi cię aromatyczny kurczak z grilla? Zanim spróbujesz jakiegokolwiek grillowanego mięsa, sprawdź, czy na pewno zostało dobrze upieczone - mięso powinno być ciemne, jeśli zauważysz, że niektóre miejsca pozostały różowe, zrezygnuj z jedzenia. W niedopieczonym mięsie mogą czyhać bakterie salmonelli, E. coli i toksoplazmozy. Nie jesteś pewna, czy temperatura na grillu jest wystarczająco wysoka, by zniszczyć bakterie, a kolor upieczonego mięsa budzi twoje wątpliwości - wybierz bezpieczniejszą przekąskę.

Podobne środki ostrożności zachowaj także, wybierając grillowane ryby: na jak duże porcje ryb możesz sobie pozwolić w czasie ciąży, czy rtęć zawarta w rybach jest niebezpieczna i jakie gatunki ryb są teraz dla ciebie zakazane? Sprawdź!

Domowe ciasta, lody

Przyjaciółka częstuje cię własnoręcznie przyszykowanymi lodami? Koniecznie upewnij się, że do zrobienia lodów nie zostały wykorzystane surowe jajka - zamrożenie nie unicestwi bakterii salmonelli, które mogą się w nich znajdować. Zwykłaś próbować surowe ciasto jeszcze w trakcie przygotowywania? Tym razem się powstrzymaj, bo to również potencjalne źródło zarażenia salmonellą. Jeżeli nie umiesz pohamować apetytu, poratuj się… gotowymi wypiekami z cukierni.

Czekolada

Bez obaw sięgaj po pyszną czekoladę gorzką, mleczną czy tę z orzechami. Ograniczać będzie cię jedynie… zdrowy rozsądek, bo czekolada to mnóstwo kalorii, a więc ryzyko nadmiernego przybrania na wadze. A jeśli ukochany podaruje ci bombonierkę pełną słodkości? Koniecznie sprawdź, czy czekoladki nie są wypełnione alkoholowym nadzieniem - z takich lepiej zrezygnuj.

Owoce morza

Ostrygi, małże i inne morskie smakołyki nie są teraz dla ciebie, przede wszystkim dlatego, że z łatwością pochłaniają wszelkie zanieczyszczenia. Jeśli mimo wszystko pokusisz się o samodzielne przyrządzenie dania z owocami morza, pamiętaj, że w czasie gotowania muszle, np. małżów, muszą się otworzyć - w innym wypadku możesz być pewna, że małże były nieświeże. Nie wolno ci też próbować ryb wędzonych i surowych (sushi).

Ile posiłków powinnaś zjadać w ciągu dnia i ile kalorii potrzebujesz w ciąży? Zasady prawidłowego odżywiania w ciąży tłumaczy dietetyk:

 

 

Praktyczne porady

  • Umyj dokładnie ręce, jeśli miałaś kontakt z surowym mięsem, jajkami albo dotykałaś niemytych warzyw.
  • Myj ręce zawsze przed i po przygotowaniu posiłku.
  • Nigdy nie siadaj do posiłku, nie umywszy wcześniej rąk.
  • Często zmywaj powierzchnie w kuchni.
  • Nie mieszaj ze sobą różnych produktów w kuchni (np. trzymaj oddzielnie surowe mięso i warzywa).
  • Dbaj o odpowiednio długi czas gotowania produktów.
  • Nie zamrażaj ponownie rozmrożonych już raz produktów.

Niepokojące objawy

Udaj się do lekarza, gdy tylko zaobserwujesz u siebie jakiekolwiek z poniższych dolegliwości:

  • Bóle brzucha
  • Wymioty
  • Biegunka
  • Bóle głowy
  • Gorączka
  • Bóle mięśni
Tematy: dieta w ciąży, toksoplazmoza, listerioza, salmonella

Komentarze