Dieta przy anemii
Anna Englisz dietetyk z SetPoint Doradztwo ŻywienioweCo jeść przy niedokrwistości z niedoboru żelaza i kwasu foliowego. Podpowiadamy jakie produkty włączyć do diety i z czego zrezygnować.
Co jeść przy niedokrwistości z niedoboru żelaza i kwasu foliowego. Podpowiadamy jakie produkty włączyć do diety i z czego zrezygnować.
Krem z brokułów to świetna potrawa dla kobiet, mających niedokrwistość z niedoboru kwasu foliowego.
Anemia, nazywana też niedokrwistością, to częsty problem kobiet. Zwłaszcza ciężarnych, karmiących i tych w połogu. Często cierpią na nią także dziewczyny, które mają obfite miesiączki oraz te, które stosują bardzo restrykcyjną dietę. Warto wiedzieć, że anemia, która pojawia się w czasie ciąży, zwykle mija jakiś czas po porodzie. Nie trzeba się więc nią specjalnie martwić, ale oczywiście nie można też jej lekceważyć. Stwarza bowiem zagrożenie dla rozwijającego się płodu i znacząco osłabia organizm kobiety. Dlatego właśnie lekarze zalecają ciężarnym regularne badania krwi w kierunku wykrycia początków anemii. Na szczęście często wystarczy odpowiednia i trwająca dostatecznie długo (czasem jeszcze przez kilka miesięcy po urodzeniu dziecka) suplementacja odpowiednich pierwiastków. W przypadku ciężarnych i kobiet karmiących bardzo częsta jest bowiem tzw. niedokrwistość niedoborowa, która wynika głównie z niedoboru żelaza lub kwasu foliowego.
W leczeniu tego typu anemii pierwszorzędne znaczenie odgrywa przyjmowanie suplementów w odpowiednich dawkach. Dieta ma wprawdzie mniejsze znaczenie, ale też jest ważna. Właściwe odżywianie nie tylko może przyśpieszyć powrót do zdrowia cierpiących na anemię ciężarnych, ale także znacznie zmniejszyć niebezpieczeństwo wystąpienia niedokrwistości w grupach podwyższonego ryzyka oraz u osób, u których już uzupełniono niedobory, celem uniknięcia nawrotom choroby.
Posłuchaj, co lekarz mówi o anemii w ciąży.
1. Jeśli ten przypadek dotyczy właśnie ciebie, przeanalizuj swoją dietę i zmodyfikuj ją pod kątem:
2. Ile żelaza potrzebujesz?
3. Produkty, które zawierają dużo żelaza:
Jak widzisz, źródłem żelaza są zarówno produkty roślinne jak i zwierzęce, jednak żelazo pochodzenia zwierzęcego jest znacznie lepiej wchłaniane (w 15-20 proc.) niż to pochodzenia roślinnego (wchłaniane w 1-10 proc.). Pamiętaj, że powinnaś zadbać nie tylko o to, by dostarczyć swemu organizmowi odpowiednią ilość żelaza, ale także o to, by się dobrze wchłaniało. W związku z tym powinnaś ograniczyć (nie musisz wykluczać) produkty, które źle wpływają na przyswajanie żelaza. Należą do nich głównie te, które zawierają:
Przyswajanie żelaza ułatwia witamina C, dlatego celowe jest łączenie spożywania mięsa z dodatkiem owoców i/lub warzyw.
4. Przykładowe potrawy z menu dla osób, które mają anemię z niedoboru żelaza
Śniadanie:
Komentarze