Dieta na ciążowe dolegliwości

Ocena: 4.65/5 Głosów: 1
Ta treść była już przez Ciebie oceniana!

Ciąża to wyjątkowy okres w życiu kobiety. W jej organizmie zachodzą zmiany hormonalne, którym mogą towarzyszyć: zgaga, nudności, wymioty, zaparcia, obrzęki, skurcze łydek, infekcje dróg moczowych, nadciśnienie czy chociażby zmęczenie. Jak sobie z nimi radzić za pomocą diety?

Wiele dolegliwości ciążowych można zmniejszyć lub wyeliminować przy pomocy odpowiedniej diety
Wiele dolegliwości ciążowych można zmniejszyć lub wyeliminować przy pomocy odpowiedniej diety

medlinea

Nie ma kobiety, która w trakcie ciąży nie doświadczyłaby chociaż jednej z powyższych dolegliwości. W większości przypadków ich przyczyną  mogą być nieprawidłowe nawyki żywieniowe, warto zatem przyjrzeć się swojej diecie.

Poniżej kilka praktycznych wskazówek, dzięki którym można złagodzić lub wyeliminować niektóre dolegliwości.

1. Gdy masz nudności:

  • jedz mniej, ale częściej, dzięki czemu nie obciążasz żołądka;
  • do diety włącz sucharki, krakersy, płatki śniadaniowe;
  • jedz sałatki (owocowe, warzywne) są doskonałym źródłem błonnika oraz witamin i mikroelementów;
  • ogranicz produkty o wysokiej zawartości cukru i tłuszczu - ich głównym źródłem są m. in. słodycze;
  • pij sporo płynów (woda mineralna, herbata imbirowa);
  • w przypadku wymiotów wypijaj nawet 2-3 litry wody na dobę, najlepiej niegazowanej wysokozmineralizowanej w celu uzupełnienia elektrolitów oraz soki warzywne, które pomagają uzupełnić potas;
  • spaceruj na świeżym powietrzu, wystarczy 30 min. dziennie.

 

2.  Gdy cierpisz na zaparcia:

  • jedz produkty bogate w błonnik, np. razowe pieczywo, grube kasze, musli, płatki owsiane, otręby, warzywa i owoce;
  • ogranicz spożycie produktów bogatych w cukier i tłuszcz;
  • pij fermentowane napoje mleczne np. jogurt, kefir;
  • codziennie wypijaj ok. 3 litrów napojów (wody, niesłodzonych soków owocowych i warzywnych);
  • unikaj słodzonych napojów gazowanych;
  • w razie nasilenia się dolegliwości zjedz kilka suszonych śliwek, moreli lub rodzynek, dobrze działa również  wypita na czczo woda z miodem;
  • sprawdź czy w twoim jadłospisie obecne są takie produkty, jak czekolada, czarne jagody, fasola, groch, szparagi, grzyby, orzechy, ryż, kapusta, kalafior czy cebula, gdyż u niektórych osób właśnie one są główną przyczyną zaparć;
  • unikaj  potraw smażonych, pieczonych, grilowanych - wskazane jest gotowanie na parze lub duszenie;
  • posiłki staraj się spożywać o stałych porach;
  • wskazana jest również chociaż umiarkowana aktywność ruchowa.


3. Gdy dokucza ci zgaga:

  • unikaj tłustych oraz kwaśnych i ostrych pokarmów (owoce i soki cytrusowe, ocet, ostra papryka), a także kawy, czekolady i alkoholu;
  • pij mleko lub jedz inne produkty mleczne, gdyż są one nie tylko doskonałym źródłem wapnia ale także mogą złagodzić nieprzyjemne pieczenie w przełyku;
  • jedz powoli, małe porcje ale częściej; nie najadaj się przed snem;
  • pij raczej miedzy posiłkami, staraj się nie popijać jedzenia;
  • śpij z głową uniesioną wyżej niż reszta ciała.


4.  Gdy cierpisz na infekcję dróg moczowych:

  • pij sporo płynów, gdyż wypłukują one bakterie z dróg moczowych, polecane są sok lub herbatka z żurawin, gdyż hamują przyczepianie się bakterii w drogach moczowych;
  • jedz produkty bogate w witaminę C, np. czarne porzeczki, pomarańcze, kapustę, paprykę, pomidory - zakwaszają mocz przez co tworzy się środowisko niekorzystne do namnażania bakterii.

 

5.  Gdy dokuczają Ci skurcze łydek:

  • jedz produkty bogate w magnez np. pełnoziarniste pieczywo, kaszę gryczaną, orzechy, zielone warzywa, nasiona roślin strączkowych oraz bogate w wapń mleko i jego przetwory;
  • jedz warzywa i owoce bogate w witaminę C i flawonoidy (uszczelniają naczynia krwionośne i poprawiają pracę układu krążenia) oraz potas (hamuje gotowość mięśni do skurczu) - jego źródłem są warzywa strączkowe, pomidory, buraki, pietruszka, suszone śliwki i morele, banany oraz kasza gryczana.


6. Gdy pojawiają  się obrzęki:

  • pij dużo płynów, gdyż wspomagają funkcje nerek;
  • jedz warzywa i owoce bogate w potas-  przyczyniają się do obniżenia ciśnienia krwi, a dodatkowo zawarta w nich witamina C wzmacnia ściany naczyń krwionośnych;
  • włącz do diety produkty bogate w wapń i magnez oraz ryby bogate w kwasy omega-3 (sardynki, śledzie, makrele oraz owoce morza) - zmniejszają ryzyko nadciśnienia wywołanego ciążą oraz usprawniają krążenie.

 

Kiedy obrzęki są groźne? Tłumaczy internista Piotr Gryglas:

 

 

 

Tematy: dieta w ciąży, nudności w ciąży, zaparcia w ciąży, zgaga

Komentarze