Stosowanie diety bez glutenu w ciąży wpisuje się w trend zdrowego stylu życia, dlatego decyzja o eliminacji z przepisów produktów zawierających gluten podejmowana jest nawet bez wskazań medycznych (celiakii). Jednak świadomość tego, w czym jest gluten, nie wystarczy. Jadłospis diety bezglutenowej powinien być zbilansowany w taki sposób, by u ciężarnej nie doszło groźnych niedoborów składników odżywczych.
Dieta bezglutenowa w ciąży – czy dieta bez glutenu w ciąży jest zdrowa?
Produkty zawierające gluten – w czym jest gluten?
Dieta bezglutenowa to sposób odżywiania, który eliminuje z jadłospisu wszelkie produkty zawierające gluten. Co zawiera gluten? Składnik ten znajduje się w zbożach, takich jak pszenica oraz orkisz, żyto, jęczmień, a także owies, który nie zawiera glutenu, ale często jest nim zanieczyszczony w wyniku procesów produkcyjnych. Eliminacji podlegają także wszystkie przetwory z wymienionych zbóż – pieczywo, mąki, makarony, płatki i kasze.
Decydując się na jedzenie bez glutenu, trzeba uważnie czytać etykiety produktów spożywczych, ponieważ gluten w postaci mąki, skrobi lub słodu może znajdować się w wielu produktach, np. słodyczach, batonach, lodach, wędlinach, konserwach mięsnych i rybnych, parówkach, pasztetach, jogurtach i serkach owocowych, mieszankach przypraw i wielu innych.
Zobacz też: Świńska grypa – przyczyny, objawy, leczenie
Produkty bezglutenowe – żywność bez glutenu
Lista produktów bezglutenowych jest długa. Naturalne produkty bez glutenu to:
- ryż, proso (kasza i płatki jaglane),
- sorgo, gryka,
- amarantus, komosa ryżowa,
- warzywa strączkowe – soczewica, ciecierzyca, fasola, groch.
Potrawy bezglutenowe mogą zawierać mięso, ryby jajka, a także orzechy i pestki. W jadłospisie diety bezglutenowej może znaleźć się także mleko, jak również oleje. Dieta bez glutenu może uwzględniać także warzywa i owoce.
Tak jak w każdej zdrowej diecie, w jadłospisach bezglutenowych nie powinny występować gotowe, wysokoprzetworzone produkty, np. ciasteczka i paczkowany chleb.
Przeczytaj też: Dieta wegańska w ciąży
Dieta bezglutenowa w ciąży – czy jest bezpieczna?
Coraz więcej osób świadomie decyduje się na żywność bezglutenową bez wskazań medycznych i nietolerancji glutenu (celiakii nazywanej także chorobą trzewną). Taki sposób odżywiania uchodzi za zdrowszy, mniej ingerujący w procesy zachodzące w organizmie. Celiakia w ciąży, uczulenie na gluten czy alergia na gluten wymuszają na kobiecie zastosowanie diety bez glutenu. Nieprzestrzeganie jej może doprowadzić do przedwczesnego porodu, grozić niską masą urodzeniową dziecka, niedokrwistością, a nawet poronieniem.
Jednak każda przyszła mama, która chce bazować w jadłospisie na produktach bezglutenowych, może to zrobić, nie narażając zdrowia swojego i dziecka. Trzeba jednak rozplanować dietę umiejętnie, aby nie doprowadzić do niedoborów pokarmowych ważnych składników odżywczych. Wyeliminowanie glutenu, a zatem większości zbóż, może doprowadzić przy źle zbilansowanej diecie do niedoborów witamin z grupy B, kwasu foliowego, żelaza, magnezu oraz cynku i selenu, a także błonnika. Dlatego bardzo ważne jest, aby dieta zawierała zboża bezglutenowe i naturalne źródła pierwiastków ważnych w ciąży.
Przeczytaj też: Kwas foliowy przed poczęciem i w ciąży
Dieta bez glutenu w ciąży – co jeść, by zapobiec niedoborom?
Najnowsze badania naukowe przeprowadzone przez zespół z Instytutu Bartholin w Danii udowodniły, że gluten (podobnie jak bakterie jelitowe) wpływa na układ odpornościowy i fizjologię komórek. Inne doświadczenia wykazały, że kobiety stosujące zbilansowaną dietę bezglutenową w ciąży, zmniejszyły w ten sposób ryzyko wystąpienia cukrzycy typu I u swoich dzieci. Problem wymaga dokładniejszego przebadania, jednak istnieją przesłanki, że dieta bezglutenowa w ciąży nie tylko może być bezpieczna, ale też korzystniejsza od diety tradycyjnej.
Czytaj też: Przepisy na wielkanocne śniadanie
Jakie pokarmy włączyć do przepisów diety bez glutenu, by dostarczyć cennych składników odżywczych?
- Żelazo: czerwone mięso, drób o ciemnym mięsie, suche nasiona roślin strączkowych, natka pietruszki, brokuły i brukselka, sezam, orzechy, pestki dyni.
- Witaminy z grupy B: pełnoziarniste produkty ze zbóż bezglutenowych, orzechy, pestki dyni i słonecznika, jajka, ryby i owoce morza.
- Magnez: kakao, awokado, kasza gryczana, pestki dyni, banany, migdały, orzechy laskowe, groch.
- Cynk: owoce morza, orzechy, pestki dyni i słonecznika, wołowina, wieprzowina, żółtko jaja, kasza gryczana.
- Selen: orzechy brazylijskie, łosoś, jajka, kasza gryczana, kakao, czosnek, kukurydza, fasola, soczewica, grzyby.
Niezbędny jest także kwas foliowy, który pełni kluczową rolę w zdrowej ciąży, dlatego zaleca się jego suplementację. Dodatkowo źródła pokarmowe, które warto wprowadzić to: szpinak, awokado, szparagi, fasola, brokuły, buraki, pestki słonecznika.
Przeczytaj też: Czosnek w ciąży – czy można go jeść?
Bez glutenu w ciąży – przykładowy jadłospis
- Śniadanie w diecie bezglutenowej
Kasza jaglana ugotowana na mleku z dodatkiem wiórków kokosowych, orzechów brazylijskich, pestek dyni i wkrojonego banana.
Kakao naturalne na mleku lub mleku roślinnym
- II śniadanie w diecie bezglutenowej
2–3 kromki chleba gryczanego z pastą z awokado z czosnkiem i suszonymi pomidorami
- Obiad w diecie bezglutenowej
Zobacz też: Przepisy na obiad wielkanocny
Kasza gryczana, łosoś pieczony z natką pietruszki i cytryną oraz gotowany brokuł z sosem czosnkowym na jogurcie naturalnym posypany pestkami słonecznika
- Podwieczorek w diecie bezglutenowej
Dowolny owoc i garść migdałów
- Kolacja w diecie bezglutenowej
Omlet z wędliną, pomidorami i szpinakiem
Czytaj również: Zespół HELLP – czy jest groźny dla przebiegu ciąży?
Komentarze i opinie (0)