Słodycze w ciąży – czy można je jeść?

Brak zdjęcia

mamazone.pl 14 grudnia 2021

Zachcianki w ciąży, zwłaszcza nadmierny apetyt na słodycze, utrudniają utrzymanie zdrowej diety. Jedzenie słodyczy w czasie ciąży w zbyt dużych ilościach może negatywnie wpływać na zdrowie matki i dziecka. Jednym ze skutków nadmiaru cukru w jadłospisie ciężarnej jest cukrzyca ciążowa. Co jeść zamiast słodyczy w ciąży?

Skąd się biorą zachcianki w ciąży?

Zachcianki to wręcz nieodłączny element okresu, jakim jest ciąża. Na skutek nieustannych huśtawek poziomu hormonów u kobiety ciężarnej pojawiają się często zupełnie odmienne potrzeby żywieniowe niż przed ciążą. Choć tak naprawdę do tej pory jeszcze nie zostało ustalone, skąd dokładnie biorą się zachcianki ciążowe, jedną z hipotez jest to, iż odmienny stan sprawia, że organizm próbuje uzupełnić wszelkie braki składników odżywczych.

Niestety najczęściej zachcianki w ciąży dotyczą produktów, które powszechnie nie są uważane za zdrowe. Kobiety ciężarne mają bowiem zwiększoną ochotę na słodycze, słone przekąski, potrawy tłuste, ostre i wysokoprzetworzone. Jeśli pojawia się nadmierna ochota na konkretną grupę produktów, może być to oznaka, iż organizm dopomina się w ten sposób brakujących mu składników pokarmowych. Dla przykładu wzmożony apetyt na słodycze, np. czekoladę czy lody, bardzo często stanowi sygnał, że codzienną dietą dostarczamy zbyt małe ilości wapnia czy tłuszczu.

Jak wiadomo ciąża jest czasem kiedy trzeba zwrócić szczególną uwagę na jakość spożywanej żywności. Nie chodzi o to, aby nagle jeść więcej, lecz zdrowiej, mądrze dobierając produkty w codziennej diecie. Dlatego do odżywiania trzeba podchodzić z rozsądkiem nie ulegając tak łatwo zachciankom.

To też może Cię zainteresować: Cukrzyca ciążowa – przyczyny, objawy i leczenie

Czy można jeść słodycze w ciąży?

Z uwagi na to, iż to właśnie słodycze są największym problemem wielu kobiet ciężarnych często rodzi się pytanie, czy słodycze w ciąży szkodzą dziecku, czy należy z nich całkowicie zrezygnować? A może chociaż lody w ciąży są dopuszczalne?

Jedzenie słodyczy w czasie ciąży jest dopuszczalne, o ile zachowany zostanie umiar. Od czasu do czasu, np. raz na tydzień, można pozwolić sobie na 3–4 kostki czekolady czy inny ulubiony smakołyk, lecz nie należy zaspokajać nadmiernego apetytu na na słodycze w ciąży codziennie. Lepszym rozwiązaniem będzie spożywanie słodyczy przygotowanych samodzielnie w domu, na których skład mamy bezpośredni wpływ.

Jeśli kobieta przed ciążą miała prawidłową masę ciała i nie wykazywała tendencji do bardzo szybkiego przybierania na wadze, mała dawka słodyczy w ciąży nie powinna jej zaszkodzić. Jednak ze słodyczy na pewno powinny zrezygnować kobiety z nadwagą lub otyłością, a także takie, które w przeszłości miały problem z utrzymaniem należnej masy ciała. Poza tym słodyczy muszą unikać kobiety ciężarne mające podwyższony poziom cukru we krwi. Normy cukru w ciąży to: 70–90 mg/dl na czczo oraz przed posiłkiem, poniżej 120 mg/dl godzinę po posiłku i ponad 60 mg/dl po 2–4 godzinach od spożycia posiłku. Jeśli uzyskiwane pomiary świadczą o podwyższonym poziomie cukru we krwi, warto zwrócić szczególną uwagę na swoją dietę ciążową.

Nadmierny apetyt na słodycze w ciąży – czym grozi?

Spożywanie dużych ilości słodyczy w ciąży może być przyczyną wielu chorób, które stanowią często zagrożenie dla zdrowia i życia zarówno kobiety ciężarnej, jak i rozwijającego się płodu. Jednym z najczęstszych następstw diety bogatej w cukry proste jest cukrzyca ciążowa. Zbyt późno zdiagnozowana lub nieprawidłowo leczona cukrzyca w ciąży stwarza ryzyko przedwczesnego porodu, zaburzeń w rozwoju narządów wewnętrznych płodu, a nawet zgonu w łonie matki. Większość dzieci kobiet mających cukrzycę ciążową charakteryzuje się wysoką masą urodzeniową, co z kolei skutkuje trudnościami podczas porodu, jego wydłużeniem oraz możliwością powstania urazów okołoporodowych. Dlatego kluczowe jest jak najszybsze wykrycie cukrzycy, aby uniknąć jakichkolwiek komplikacji.

Cukrzyca ciążowa to nie jedyne schorzenie, które grozi kobiecie ciężarnej na skutek wysokiego spożycia cukrów obecnych w słodyczach. Jedzenie dużych dawek słodyczy, które są źródłem tzw. pustych kalorii, prowadzi do tego, iż pozbawiamy organizm dostępu do niezbędnych mu witamin i składników mineralnych. Efektem tego może być: pojawienie się nadciśnienia tętniczego krwi, niedobór wielu pierwiastków, np. potasu czy zatrucie ciążowe. Wszystkie te schorzenia są bardzo niebezpieczne dla życia matki oraz dziecka.

Dieta w ciąży – co zamiast słodyczy?

Aby ograniczyć słodycze w czasie ciąży, warto poszukać dla nich zdrowszych, bardziej wartościowych alternatyw. Czym można zastąpić ciastka, batoniki lub wafelki?

  • Świeże lub suszone owoc to doskonały zamiennik słodyczy, gdyż z uwagi na słodki smak zaspokajają ochotę na zjedzenie czegoś słodkiego. Poza tym są źródłem wielu witamin i składników mineralnych, w które powinna być bogata dieta dla kobiet w ciąży. Można je spożywać samodzielnie lub przygotowywać w formie sałatki czy koktajlu. Należy jednak pamiętać, iż owoce także zawierają cukry, dlatego nie można zajadać się nimi w nieograniczonych ilościach.
  • Świetną przekąską między posiłkami, a także dodatkiem do sałatki lub jogurtu z płatkami są orzechy. Ponadto stanowią źródło witamin z grupy B oraz magnezu, które są niezbędne do prawidłowej pracy mózgu, działają też antydepresyjnie i poprawiają ogólne samopoczucie.
  • Zamiast słodyczy warto spróbować przekonać się do warzyw. Szczególnie poleca się marchewkę, gdyż jest słodka, a więc pozwala zaspokoić głód na słodycze. Ma szereg witamin i pierwiastków, które potrzebne są kobiecie ciężarnej.

Jakie słodycze można jeść w ciąży? Jeśli natomiast kobieta ciężarna odczuwa silną potrzebę zjedzenia czegoś słodkiego, zalecane są takie słodycze, które mają jakieś wartości odżywcze i nie są tylko źródłem zbędnych kalorii. Zalicza się do nich: gorzką czekoladę, chałwę i sezamki. Zawsze trzeba mieć na uwadze, że dieta w ciąży odgrywa bardzo dużą rolę dla zdrowia przyszłego dziecka, dlatego warto dołożyć wszelkich starań i szczególnie zadbać o prawidłowe odżywianie w tym okresie.

Opublikowano: ; aktualizacja: 14.12.2021

Oceń:
0.0

Komentarze i opinie (0)

Może zainteresuje cię

3. miesiąc ciąży – które tygodnie, objawy, rozwój dziecka, badania, jak zmienia się ciało

 

Plamienie na początku ciąży – jakie są przyczyny plamienia we wczesnej ciąży?

 

Kwasy na twarz w ciąży – które można stosować?

 

9 miesięcy relaksu

 

Niedobór kwasu foliowego w ciąży – przyczyny, objawy i skutki

 

Aspiryna w ciąży – czy jest bezpieczna, czy można stosować, jak dawkować, jakie są skutki uboczne?

 

Niedobór żelaza w ciąży – jakie są objawy anemii? Jaka dieta na niedokrwistość w ciąży?

 

Yerba mate w ciąży – czy można pić?