Jak przygotować się do ciąży

Ocena: 4.2/5 Głosów: 10
Ta treść była już przez Ciebie oceniana!

Jeśli chcesz być dobrą i odpowiedzialną mamą, zacznij na to pracować jeszcze przed ciążą. Jak? Zadbaj o to, by twoje ciało było dobrze przygotowane do noszenia dziecka. Przede wszystkim zmień dietę!

Przygotowując się do ciąży, powinnaś zjadać cztery porcje nabiału dziennie.
Przygotowując się do ciąży, powinnaś zjadać cztery porcje nabiału dziennie.

Najlepiej, gdyby udało ci się rozpocząć przygotowania do ciąży na pół roku przed poczęciem. Przede wszystkim powinnaś wybrać się do lekarza, który skieruje cię na odpowiednie badania i da wskazówki dotyczące przyjmowania leków, witamin i ewentualnie odstawienia używek. Sama na własną rękę możesz zaś zacząć przygotowywać swoje ciało do przyjęcia maluszka za pomocą zmian w menu. Dzięki temu będziesz pewna, że na starcie twojemu dziecku niczego nie zabraknie.

Zadbaj o wagę

Jeśli miewasz kłopoty z utrzymaniem prawidłowej wagi, przygotowania do ciąży to dobry moment, by je wreszcie pokonać. Teraz masz dodatkową motywację, by o siebie zadbać, bo zarówno nadwaga, jak i niedowaga są niekorzystne dla rozwoju dziecka. Niedowaga może przede wszystkim spowodować kłopoty z zajściem w ciążę oraz liczne powikłania w czasie jej trwania, łącznie z ryzykiem poronienie. U kobiet ze znaczną niedowagą statystycznie częściej występują także niedobory witamin i składników odżywczych. A to z kolei może skutkować zaburzeniami rozwoju dziecka. Kobiety z nadwagą natomiast częściej niż szczupłe w czasie ciąży cierpią na nadciśnienie i cukrzycę. Pamiętaj jednak, że przygotowania do ciąży to nie jest dobry czas na eksperymenty. Nie powinnaś np. gwałtownie zrzucać wagi, bo nagły spadek masy zwiększa ryzyko poronienia. Po prostu zacznij zdrowo się odżywiać - unikaj słodyczy, jedz regularnie pełnowartościowe produkty. To rady i dla zbyt szczupłych, i zbyt puszystych kobiet!

Czytaj też: Przygotuj ciało do ciąży

Zmień menu

Zwróć uwagę na to, co jesz już teraz. Zastosuj poniższe zasady, a naprawdę dobrze przygotujesz się na przyjęcie malucha.

Połowę każdego twojego posiłku powinny stanowić warzywa lub owoce. Zadbaj o różnorodność - staraj się wybierać je w różnych kolorach (żółte, zielone, czerwone, pomarańczowe, fioletowe), bo wówczas możesz mieć pewność, że do twojego organizmu trafią różnorodne składniki - witaminy i sole mineralne. Szczególnie nie powinnaś sobie żałować zielonych jarzyn (sałaty, natki pietruszki, brokuła, kapusty) i roślin strączkowych, bo są cennym źródłem kwasu foliowego - jednej z najcenniejszych substancji w menu przyszłej mamy. Odpowiedni poziom tego składnika pomoże zapobiec problemom z układem nerwowym, m.in. wadom cewy nerwowej u dziecka.

Sięgaj po produkty pełnoziarniste (razowe makarony i pieczywo, grube kasze, brązowy ryż). W nich także znajduje się sporo kwasu foliowego. Poza tym są one cennym źródłem węglowodanów złożonych, które są doskonałym dostawcą energii, oraz cynku - świetnie wpływającego na odporność organizmu. Z powodu tego składnika warto je serwować także przyszłemu tacie. Cynk bowiem m.in. podnosi jakość i skuteczność plemników. Jedz ryby, chude mięso, jaja. Potrzebujesz teraz białka, które jest m.in. budulcem komórek, a w wymienionych produktach jest go naprawdę sporo. Ponadto czerwone mięso zawiera najwięcej najlepiej przyswajalnego żelaza, tzw. hemowego. A ten składnik będzie ci bardzo potrzebny w czasie ciąży, gdyż gwałtownie wzrasta ryzyko anemii. O rybach natomiast powinnaś pamiętać jeszcze z jednego powodu: są one niezrównanym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, które m.in. wspomagają rozwój układu nerwowego dziecka oraz wspierają odporność.

Nie zapominaj o produktach mlecznych. Powinnaś zjadać cztery porcje dziennie. To ważne, bo nabiał to bardzo cenne źródło wapnia. A składnik ten będzie ci bardzo potrzebny w czasie ciąży - posłuży do zbudowania układu kostnego dziecka. Warto więc zrobić zapasy, szczególnie że wiele mam w ciąży ma niedobory wapnia i z tego powodu m.in. skarżą się na kłopoty z zębami. Aby temu zapobiec, pij mleko, jogurty, kefiry, jedz sery (najwięcej wapnia jest w żółtym serze, ale ten z kolei jest bardzo tłusty, najmniej w twarogu).

Ogranicz alkohol i inne używki. Skoro starasz się o dziecko, nie wiesz tak naprawdę, kiedy akurat dojdzie do zapłodnienia. I choć matka natura jest mądra i chroni dziecko od momentu poczęcia, lepiej nie ryzykować i nie narażać zdrowia maleństwa. Dlatego już na czas starań o ciążę odstaw alkohol, a po kawę i napoje typu cola i inne energetyzujące sięgaj sporadycznie.

Czytaj też: Czy jestem gotowa na dziecko


Jaka dieta zwiększa szanse na poczęcie? Mówi dietetyk:

 

Czytaj też: Co musisz jeść, by zajść w ciążę

Tematy: dieta, starania o dziecko, dieta przed ciążą, przygotowania do ciąży

Komentarze