Polecamy:
1 2 3 4 5
Ocena: 5/5 Głosów: 1
a
Wyślij znajomemu Wyślij znajomemu
Wiadomość została wysłana

E-mail znajomego:

Od:

Wiadomość:

(Oprócz twojej wiadomości zostanie wysłany link do polecanej treści serwisu)

Dietetyczne babki wielkanocne

Dodano
, autor:
Nawet jeśli jesteś na diecie, nie musisz rezygnować z babki wielkanocnej. Pod warunkiem, że skorzystasz z odpowiedniego przepisu.Fot. Shutterstock

Nawet jeśli jesteś na diecie, nie musisz rezygnować z babki wielkanocnej. Pod warunkiem, że skorzystasz z odpowiedniego przepisu.

Przepisy na ciasta bez glutenu, jajek, mleka i nadmiaru kalorii.

Babka bezglutenowa

Babka sojowa z jabłkami

Składniki:

2,5 szklanki mąki sojowej (ok 600g),

2 jajka,

½ szklanki cukru brązowego (ok 120g),

1 szklanka mleka (ok 200ml),

2 łyżeczki oleju rzepakowego,

2 łyżeczki drożdży, odrobina soli,

3-4 jabłka (ok 700g).

Wykonanie:

Jabłka obrać, pokroić w plasterki. Jajka wymieszać z cukrem, stopniowo dosypywać mąkę, wlać mleko, olej, dodać rozkruszone drożdże i szczyptę soli. Wymieszać wszystko na jednolitą masę, dodać jabłka i jeszcze raz dobrze wymieszać. Włożyć ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w średnio nagrzanym piekarniku przez 30 minut.

Babka bez jaj

Babka czekoladowa

Składniki:

250 g mąki pszennej (1 szklanka),

200 g cukru brązowego (1 szklanka),

2 łyżeczki proszku do pieczenia,

1 szklanka wody (250 ml) z 3-4 łyżkami soku z cytryny,

2 łyżki gorzkiego kakao,

1 olejek waniliowy,

50 ml oleju rzepakowego.

Wykonanie:

Najpierw wymieszać osobno suche składniki, potem dodać mokre. Wszystko wymieszać razem, by powstała jednolita masa. Wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia do 2/3 wysokości. Piec w temp. 180 st. C ok 35 minut.

 

Babki bez mleka

Babka cytrynowa

Składniki:

1 1/2 szklanki mąki pszennej (ok 300g),

1/2 szklanki cukru brązowego (ok 100g),

1 łyżeczka sody oczyszczonej,

skórka i sok z 2 dużych cytryn,

3/4 szklanki przegotowanej wody,

kilka kropli ekstraktu waniliowego,

6 łyżek oleju. 


Wykonanie:

wymieszać suche składniki. Potem stopniowo dodawać do nich mokre składniki, rozbijając grudki z mąki. Wlać ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp.. 180 st. C ok 25 - 30 minut w temp. 180 stopni.

 

Babka puchowa z piegami

Składniki:

5 jaj,

1 kostka margaryny dobrej jakości (ok 200g),

3/4 szklanki cukru brązowego (ok 150g),

2 szklanki mąki ziemniaczanej,

1 szklanka mąki pszennej (ok 200g),

6 łyżek oleju rzepakowego,

1 łyżka soku z cytryny,

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,

1 łyżka gorzkiego kakao.

Wykonanie:

Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę, następnie wbijać po jednym jajku. Do utartej masy wsypać przesianą mąkę ziemniaczaną i pszenną oraz proszek do pieczenia. Wlać olej, sok z cytryny i całość dokładnie wymieszać. Do formy wyłożonej papierem do pieczenia wlać 3/4 masy, a pozostałą część wymieszać z kakao. Ciemne ciasto wykładać małą łyżeczką na jasne tak, by tworzyły się "piegi". Piec 40 minut w temp. 180 st. C.

Czytaj dalej na drugiej stronie: Dietetyczne babki wielkanocne

Komentarze

Imię lub nick
Dodaj komentarz

KUCHNIA
- NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE


Znajdź miejsca przyjazne rodzicom i dzieciom. Pomóż innym mamom i dodaj miejsca, które ty lubisz.