Polecamy:
1 2 3 4 5
Ocena: 3,8/5 Głosów: 3
a
Wyślij znajomemu Wyślij znajomemu
Wiadomość została wysłana

E-mail znajomego:

Od:

Wiadomość:

(Oprócz twojej wiadomości zostanie wysłany link do polecanej treści serwisu)

Dieta niskokaloryczna

Dodano , ostatnia aktualizacja: 2013-09-30 , autor:
Dieta niskokaloryczna zakłada przyjmowanie 1200-1600 kalorii dziennie

Dieta niskokaloryczna zakłada przyjmowanie 1200-1600 kalorii dziennie

To najczęściej polecany przez dietetyków sposób na schudnięcie. W zależności od liczby nadprogramowych kilogramów oraz tempa, w jakim chcemy chudnąć, najlepiej zastosować plan od 1200 do 1600 kalorii dziennie.

Diety niskokaloryczne działają na zasadzie ujemnego bilansu energetycznego. Polega to na tym, że nie dostarczamy organizmowi z pożywienia wystarczającej ilości kalorii, więc sięga do zapasów tłuszczu i stamtąd czerpie energię do funkcjonowania. Zapotrzebowanie kaloryczne człowieka zależy od wielu czynników, m.in. płci, aktywności fizycznej itp. Np. kobiety, które spędzają dzień za biurkiem powinny spożywać dziennie ok. 2300 kcal. Zmniejszenie tej liczby już spowoduje ubytek energetyczny, a co za tym idzie, chudnięcie.

Przed zastosowaniem diety niskokalorycznej warto skonsultować się z dietetykiem, który opracuje optymalny plan żywienia, uwzględniający odpowiednie proporcje głównych składników odżywczych (węglowodany, białko, tłuszcze), uwzględniając przy tym preferencje żywieniowe. Samodzielne układanie diety może się skończyć efektem zupełnie odwrotnym - po schudnięciu w pierwszym okresie odchudzania metabolizm znacznie zwolni i stracone kilogramy powrócą w postaci efektu jojo. Ponadto zupełnie nieświadomie możemy wyeliminować z diety ważne składniki odżywcze, co może owocować np. wypadaniem włosów, osłabieniem paznokci, słabościami czy częstymi zaparciami.

Ile można schudnąć?

Na diecie 1200 kcl można schudnąć ok. 0,5 - 1 kg tygodniowo. To optymalne tempo chudnięcia, które jest bezpieczne dla zdrowia.

Postaw na zdrowe produkty

Zapomnij o słodyczach, maśle, frytkach czy fast foodach. Dieta niskokaloryczna polega na ograniczeniu produktów zawierających dużą liczbę kalorii. Posiłki komponujemy ze składników, które dostarczają niewiele kalorii, a przy tym mają dużą wartość odżywczą.

Trzeba zaprzyjaźnić się z pieczywem razowym, warzywami, rybami, chudym mięsem i nabiałem oraz niegazowaną wodą mineralną. W kuchni każdej osoby na diecie niskokalorycznej powinna znajdować się patelnia teflonowa, na której można smażyć bez tłuszczu oraz naczynie do gotowania warzyw (lub mięsa czy ryb) na parze. Takie sposoby obróbki termicznej potraw sprawiają, że posiłek nie ma dodatkowych kalorii w postaci tłuszczu oraz zachowuje dużą ilość witamin, które podczas klasycznego gotowania warzyw bywają wypłukiwane.

Jedz mało a często

Ważną zasadą diety niskokalorycznej jest liczba posiłków dziennie - jemy często, ale w mniejszych ilościach. Dania nie powinny być zbyt obfite, ponieważ spożycie nadmiernej ilości pokarmu w jednym posiłku nadmiernie obciąża układ trawienny i nie jest to wskazane dla osób z nadwagą. Ponadto zjadanie dziennie tylko 1- 2 obfitych posiłków powoduje, że organizm odkłada więcej tkanki tłuszczowej w ramach rezerwy. Tylko rozłożenie dziennej dawki kalorii na 4-5 posiłków pozwala racjonalnie gospodarować energią. Przerwy między posiłkami powinny wynosić ok. 3-4 godziny, a kolację należy zjeść najpóźniej 3 godzinny przed snem.

Ruszaj się

Najlepsze rezultaty przynosi dieta niskokaloryczna w połączeniu z aktywnością fizyczną. Nie chodzi tutaj jednak o bardzo intensywny trening, ale ćwiczenia aerobowe, w których ważne jest tętno - powinno się mieścić w granicach 65-80 proc. tętna maksymalnego. Tętno maksymalne oblicza się ze wzoru HR max = 220 - wiek, gdzie HR max - heart rate maximal. Dla 30-letniej osoby HR max wynosi 190, a skala treningu tlenowego powinna się mieścić w granicach 123 - 152 uderzeń serca na minutę. Takie tętno uzyskamy podczas jazdy na rowerze, szybszego spaceru czy pływania. Ważne jest, aby trening trwał co najmniej 30-40 minut, ponieważ dopiero wtedy następuje spalanie tkanki tłuszczowej.

 

Co na to EKSPERT?

Dietetyk Justyna Ejsymont z Centrum Odchudzania i Edukacji Żywieniowej Corpus Delecti:

Dobrze zbilansowana dieta niskokaloryczna powoduje redukcję masy ciała bez szkody dla zdrowia. Należy jednak pamiętać, że aby osiągnąć trwały efekt, podstawowe zasady diety (tj. regularne posiłki, aktywność fizyczna, unikanie wysokokalorycznej żywności) muszą pozostać na całe życie.

 

Jeśli myślisz o środkach wspomagających odchudzanie, porozmawiaj o tym na naszym forum

 

Komentarze

Imię lub nick
Dodaj komentarz
DIETETYK NA FORUM Rady, jak się zdrowo odżywiać

KUCHNIA
- NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE


Znajdź miejsca przyjazne rodzicom i dzieciom. Pomóż innym mamom i dodaj miejsca, które ty lubisz.