Imbir – jak dobrze wykorzystać jego właściwości

Ocena: 3.99/5 Głosów: 13
Ta treść była już przez Ciebie oceniana!

Jak wybrać, obrać, przygotować i kiedy po niego sięgnąć. Przepisy, porady kulinarne i ostrzeżenia.

Imbir jest dobry przeziębienie, trawienie i mdłości w ciąży. Fot. Shutterstock.com
Imbir jest dobry przeziębienie, trawienie i mdłości w ciąży.

Imbir stał się ostatnio szalenie popularny. Nie traktuj go jednak jak celebryty, który przypadkiem i niezbyt zasłużenie, został sławny, tylko raczej jak gwiazdę ze sporym dorobkiem, o której po latach znów sobie przypomniano. Imbir naprawdę zasługuje na to, by go docenić. Oto 11 rzeczy, które powinnaś o nim wiedzieć, aby go dobrze wykorzystać

1. Jaki imbir do czego?

Możesz go kupić w postaci surowej, zmielonej, kandyzowanej, suszonej (w całości, nie w proszku) i marynowanej. Bywa też dominującym składnikiem cukierków, herbatek, konfitur czy piwa. Do napojów, zwłaszcza tych rozgrzewających, stosowanych przy przeziębieniu, wybiera się zwykle imbir świeży, podobnie jak do mięs, owoców morza czy dań niesłodkich. Do ciast np. świątecznych pierniczków i wszelkich słodkich deserów, zwłaszcza owocowych, częściej jest stosowany ten w sypkiej postaci. Dobrze współgra z innymi "bożonarodzeniowymi" przyprawami i dodatkami np. z goździkami, cynamonem czy skórką pomarańczową. Ma bardzo wyraźny, lekko ostry smak i lubi też występować z innymi ostrymi przyprawami np. czosnkiem, pieprzem lub chilli.  Marynowany towarzyszy głównie sushi. Kandyzowany, podobnie jak gotowe cukierki imbirowe, czasem jest traktowany jak tabletka i brany na różne dolegliwości, a czasem wyłącznie jako smakołyk.

kandyzowany imbir

Fot. Shutterstock

2. Jak dobrze wybrać świeży imbir?

Surowy imbir,zawsze przypomina wielopalczaste powykrzywiane łapy potwora, więc zadanie "wybrania ładnego okazu" może wydawać się dość karkołomne. A jednak jeśli się dobrze przyjrzymy, zobaczymy różnice między młodym (ten warto kupić) i starym imbirem. Pierwszą z nich jest skórka. Młody imbir ma ją jaśniejszą, bardziej napiętą, bez plam. Drugą jest wnętrze. Imbir wart zakupu po przełamaniu powinien być soczysty i jasny. Jeśli jest lekko wysuszony i łykowaty, lepiej go nie kupować.

imbir jak wybrac

 Fot. Shutterstock

 

3. Jak obierać surowy imbir?

Najlepiej zrobić to przy pomocy skrobaczki do warzyw, lub… łyżeczki, którą doskonale można zedrzeć nawet skórkę w zagłębieniach. Obieranie nożem to mało ekonomiczny sposób, bo imbir jest drogi i ma nieregularny kształt, więc po tej czynności duża jego część ląduje w koszu. Pamiętaj, żeby obrać go tylko tyle, ile potrzebujesz - najlepiej wcześniej odciąć potrzebny fragment, a resztę zawinąć w ręcznik papierowy i schować do lodówki.

4. Imbir pomaga na mdłości

To jedna z jego najbardziej znanych jego zalet. Ponoć pierwsi przekonali się o tym marynarze. To właśnie dzięki imbirowi mieli lepiej radzić sobie z chorobą morską. Wiele ciężarnych też miało okazję poznać przeciwwymiotne działanie tej rośliny. A jednak trzeba powiedzieć, że wokół jedzenia imbiru w ciąży jest trochę kontrowersji. Z jednej strony herbatki imbirowe lub kapsułki z imbirem są polecane przez Instytut Matki i Dziecka, jako sposób na ciążowe nudności (możemy o tym przeczytać w ich wydanym w tym roku "Poradniku żywienia dla kobiet w ciąży"). Z drugiej strony, niektórzy lekarze obawiają się, że spożywanie imbiru może zwiększyć ryzyko poronienia (m.in. ze względu na przeciwzakrzepowe działanie imbiru). Badania naukowe tego nie potwierdziły, ale są specjaliści, którzy radzą wyłączyć go z diety wszystkim ciężarnym, inni tylko tym, których ciąża jest zagrożona, a jeszcze inni mówią, by po prostu się imbirem nie przejadać. Jeśli więc chcesz po niego sięgnąć, a spodziewasz się dziecka, lepiej skonsultuj się z ginekologiem, który prowadzi twoją ciążę.

5. Napój z imbiru jest dobry na przeziębienie

Jeśli wróciłaś przemarznięta i przemoknięta do domu, nie czekaj aż się rozchorujesz, tylko od razu zaparz sobie herbatkę z imbiru. Ma działanie rozgrzewające i może pomóc organizmowi zwalczyć początki infekcji. Zresztą nawet jeśli choroba już się rozwinęła, warto postawić przy łóżku gorący napój imbirowy - pomoże zbić gorączkę, zadziała przeciwzapalnie, złagodzi kaszel i katar oraz ułatwi oddychanie (czytaj też:8 domowych sposobów na przeziębienie). Jak go przygotować? Najlepiej użyć do tego surowego imbiru. Można zalać jego plastry wrzątkiem (wcześniej warto je trochę rozgnieść np. w moździerzu, by puściły sok) i potem dodać cytryny, miodu lub soku malinowego do smaku. Można też przed dodaniem tych składników, gotować przez chwilę plastry imbiru w wodzie. Można też zetrzeć wcześniej imbir na tarce z małymi oczkami i wypić napój razem z "wiórkami".


herbata imbirowa

Fot. Shutterstock

Jeśli masz zimne nogi, możesz zafundować im rozgrzewającą kąpiel w gorącej wodzie z dodatkiem kilku łyżek imbiru w proszku. Potem oczywiście trzeba ubrać ciepłe skarpety lub schować się pod kocem.

6. Kilkulatki mogą jeść imbir, ale z umiarem

Imbir jest ostrą przyprawą, dlatego lepiej, by unikały jej osoby z chorobą wrzodową żołądka lub cierpiącą na zespół jelita drażliwego. Natomiast dzieci mogą go spożywać (oczywiście nie w ogromnych ilościach) po ukończeniu 1. roku życia. Na wszelki wypadek nie na pusty żołądek. Imbir pomoże maluchom nie tylko przy przeziębieniu, ale także chorobie lokomocyjnej (czytaj też: 10 sposobów na chorobę lokomocyjną) - przed podróżą podaje się łyżeczkę wyciśniętego z imbiru soku (najpierw ściera się go na tarce, a potem wyciska sok). Warto wiedzieć, że wzmaga także apetyt, więc można nim poczęstować niejadki. (czytaj też:12 powodów braku apetytu u dziecka)

Czytaj dalej na następnej stronie: Imbir - jak dobrze wykorzystać jego właściwości

Tematy: imbir, ciążowe dolegliwości, choroba lokomocyjna, mdłości, bolesne miesiączki, Boże Narodzenie, niestrawność

Komentarze