Polecamy:
1 2 3 4 5
Ocena: 5/5 Głosów: 1
a
Wyślij znajomemu Wyślij znajomemu
Wiadomość została wysłana

E-mail znajomego:

Od:

Wiadomość:

(Oprócz twojej wiadomości zostanie wysłany link do polecanej treści serwisu)

Jadą wozy kolorowe... z warzywami

Dodano , ostatnia aktualizacja: 2011-12-07
, autor:
W diecie dziecka nie może zabraknąć owoców i warzyw

W diecie dziecka nie może zabraknąć owoców i warzyw

Wiele dzieci nie lubi jeść warzyw, twierdzą, że są bez smaku, mdłe i wyglądają nieapetycznie. Jednak warzywa kryją w sobie wielką siłę – witaminy i składniki mineralne, których nie może zabraknąć w diecie malucha.

Dziecko lubiące warzywa i owoce, przyzwyczajone do ich smaku od niemowlęctwa, będzie po nie sięgać również w wieku dorosłym. Ponieważ organizm człowieka nie jest w stanie magazynować witamin, trzeba codziennie dostarczać je w odpowiedniej diecie.

Przedszkolak winien spożywać 5 posiłków dziennie, a w skład każdego z nich powinny wchodzić warzywa i owoce. Najlepiej w postaci surowej, świeże, nie poddane obróbce termicznej - wtedy zachowują najwięcej wartości odżywczych. Dodawaj je zatem do posiłków, ale też podawaj jako samodzielne dania. Błonnik zawarty w warzywach i owocach wpływa korzystnie na działanie organizmu, redukuje zaburzenia trawienia, a w wieku dorosłym zmniejsza ryzyko miażdżycy i nadciśnienia tętniczego. Poza tym są niskokaloryczne, dają szybko uczucie sytości, a równocześnie lekkości. Dziecko po zjedzeniu sycącego obiadu, składającego się z ziemniaków i mięsa, ale pozbawionego warzyw, będzie się czuło ociężałe i senne. Owoce warto traktować jako naturalne słodycze, którymi można kończyć obiad.

Prawidłowa, dobrze zbilansowana dieta, uwzględniająca warzywa i owoce, zapewni kilkulatkowi dobry stan zdrowia i jest najlepszym rodzajem profilaktyki niektórych schorzeń.

 

Jakie witaminy i związki mineralne znajdziesz w owocach?

Jabłka to owoce, których najcenniejszym składnikiem sa pektyny, odpowiedzialne za  obniżanie cholesterolu we krwi. Zawarte w nich substancje odżywcze uszczelniają naczynia krwionośne, zmniejszają ryzyko zachorowania na raka jelita grubego oraz dostarczają dużo błonnika.

Śliwki - dzieci zwykle bardzo je lubią, ze względu na słodki smak i łatwość wyjęcia pestki. Wyróżniają się dużą zawartością cynku, który jest niezbędny do wzrostu dziecka, dostarczają też witamin A i E oraz żelazo, przeciwdziałające anemii.

Morele to kolejny owoc leczący anemię. Mają dużo żelaza i witaminy A oraz wapń, fosfor i potas.

Czarne porzeczki - w ich przypadku łatwiej określić, czego nie zawierają. Te smaczne owoce są świetne jako dodatek do ciast, galaretek, jako składnik soków i dżemów, które dzieci bardzo lubią. Zawierają witamin C, E, H, magnez, cynk, potas, bor, fosfor, miedź, żelazo oraz mangan. Są pożyteczne w przeciwdziałaniu anemii u dzieci, bo obecna w nich witamina C wspomaga wchłanianie żelaza.

Jagody nie mają zbyt wielu witamin, ale pomagają w leczeniu biegunki, działają przeciwzapalnie.

Maliny te lubiane przez dzieci letnie owoce zawierają sporo witaminy B2, mangan oraz cynk, poprawiają apetyt.

Jeżyny - żelazo, wapń, miedź i magnez to ich główne substancje odżywcze.

 

A jakie cenne składniki zawierają warzywa?

Warzywa sa bogatsze od owoców w cenne dla organizmu młodego człowieka substancje. Naukowcy twierdzą, że powinny stanowić połowę jedzonego obiadu. Co znajdziesz w warzywach jesienią?

Papryka to źródło witaminy C, prowitaminy A, a także selenu, regulującego przemianę materii i przyspieszającego usuwanie toksyn z organizmu.

Pomidory zawierają likopen, zmniejszający ryzyko chorób serca oraz bardzo dużo witaminy C, przydatnej zwłaszcza w sezonie jesienno - zimowym. Mają w sobie także potas.

Kapusta kiszona to świetne źródło witamin A, B, C i E oraz B12. Wielu dzieciom smakuje właśnie ze względu na kwaśny smak.

Czosnek - jego ostry smak może dzieciom czasem nie odpowiadać. Jednak warto go przemycić w sałatkach czy w zupie ze względu na właściwości antybiotykowe. Rozgnieciony ząbek czosnku poprawi odporność twego dziecka, jednak nie podawaj go maluchowi zbyt często.

Marchew - zawiera witaminę A karoten.

Pietruszka - znajdziesz w niej witaminę C.

 

Jak zachęcić dziecko do sięgania po warzywa i owoce?

Najlepszy będzie twój przykład. Dziecko obserwuje twoje zachowania, widzi, co ty jesz, a czego nie lubisz - przejmuje twoje upodobania kulinarne. Jeśli będziesz jadła surówki, kolorowe sałatki czy świeże warzywa, dziecko też się nimi zainteresuje. Zabierz malucha na zakupy na targ i wybierzcie razem kolorowe warzywa, by następnie przygotować z nich coś pysznego. Nie zmuszaj ani nie namawiaj do jedzenia warzyw i owoców, których dziecko nie lubi.

Najwartościowsze są surowe warzywa, z pewnego źródła, by nie były bombą pestycydową. Jeśli zimą zabraknie świeżych warzyw i owoców, to kupuj mrożonki, ponieważ podczas procesu zamrażania bardzo mało wartości odżywczych ulega zniszczeniu.

Warzywa można podawać w formie zup, sałatek, surówek, zapiekanek, np. z serem, z ziemniakami i jajkami, mięsem i przyprawami.

Komentarze

Imię lub nick
Dodaj komentarz

STARSZE DZIECKO
- NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE


Znajdź miejsca przyjazne rodzicom i dzieciom. Pomóż innym mamom i dodaj miejsca, które ty lubisz.