Wypadanie włosów po ciąży – jak wzmocnić włosy po porodzie dietą?

Ocena: 4.68/5 Głosów: 1
Ta treść była już przez Ciebie oceniana!

Wypadanie włosów po ciąży jest naturalnym zjawiskiem, które dotyczy każdej młodej mamy. Natomiast wypadające włosy w ciąży mogą być objawem niedoborów pokarmowych, nadmiaru stresu lub mieć inne przyczyny. Aby włosy nie wypadały, należy włączyć do diety produkty, które dostarczają witamin i składników mineralnych niezbędnych do ich szybkiego porostu. Jakie są najlepsze witaminy na włosy?

Fotolia

Dlaczego w ciąży wypadają włosy?

 

Wypadają mi włosy – na taki problem często skarżą się kobiety spodziewające się dziecka. Ciąża to okres intensywnych zmian hormonalnych w organizmie kobiety. Często za wypadanie włosów w ciąży odpowiadają właśnie hormony, a szczególnie nadmierna aktywność estrogenów. Jednak przyczyny wypadania włosów w ciąży mogą być inne.

Wśród najpowszechniejszych można wymienić niewłaściwą dietę – mało urozmaiconą, zawierającą wysokoprzetworzone produkty spożywcze, dostarczającą zbyt mało warzyw, owoców i pełnoziarnistych produktów zbożowych. Także przewlekły stres i silne napięcie emocjonalne mogą powodować nadmierną utratę włosów. Jeśli dieta jest prawidłowa, a kobiecie nie towarzyszą stresy, warto rozważyć inne problemy, które mogą odpowiadać za wypadające włosy w ciąży:

  • przewlekła infekcja,
  • nadczynność lub niedoczynność tarczycy,
  • zażywanie niektórych leków, np. antydepresyjnych.

 

Jakie są przyczyny wypadania włosów po ciąży?

 

Wypadające włosy po ciąży to naturalne zjawisko, które towarzyszy wszystkim młodym mamom w mniejszym lub większym stopniu. Niektóre kobiety prawie nie zauważają tego procesu, a innym włosy wypadają garściami.

Wypadanie włosów po ciąży jest konsekwencją zmian w cyklu życia włosa. Okres ciąży jest związany z wysokim poziomem estrogenu w organizmie, który powoduje, że włosy nie wchodzą w fazę katagenu (przygotowania do wypadnięcia) i w zasadzie nie wypadają (o ile kobieta prowadzi zdrowy tryb życia). Wiele kobiet w ciąży cieszy się bujną i lśniącą fryzurą.

2–3 miesiące po porodzie poziom estrogenów zaczyna spadać, co wiąże się z wypadaniem włosów. Wydaje się ono niezwykle wzmożone, ponieważ jednocześnie wypadają włosy, które wypadłyby normalnie i te, które powinny obumierać w czasie ciąży. Przeciętnie kobieta traci wtedy ok. 1/3 włosów, ale u większości mam wszystko wraca do normy po 6-9 miesiącach od urodzenia dziecka.Łysienie poporodowe może się przedłużyć, gdy kobieta karmi piersią.

Trzeba pamiętać, że wypadanie włosów po porodzie to naturalny proces, który ustąpi po czasie. Warto jednak wesprzeć odbudowę włosów odpowiednimi witaminami i składnikami mineralnymi.

 

Witaminy na włosy – jak dbać o wypadające włosy?

 

Co zrobić, żeby włosy nie wypadały? Aby zmniejszyć wypadanie włosów w ciąży i po porodzie, warto dostarczać wraz z dietą lub sprawdzonymi suplementami witamin i składników mineralnych, które uczestniczą we wzroście włosów, sprawiają, że są one mocne i lśniące. Które składniki mineralne i witaminy na wypadanie włosów są najlepsze?

Za zdrowe włosy odpowiadają witaminy z grupy B. Uczestniczą w produkcji energii niezbędnej do energochłonnego procesu wzrostu włosów. Witamina B2 kontroluje syntezę aminokwasów potrzebnych do podziału komórek macierzy włosa, czyli do tworzenia nowych i regeneracji starych komórek. Witaminy z grupy B odpowiadają też za intensywność koloru włosów.

Na nadmierne wypadanie włosów pomoże też witamina E, która wpływa na porost włosów poprzez przyśpieszanie podziałów komórek macierzy włosa. Chroni cebulki przed działaniem szkodliwych wolnych rodników i nawilża włosy. Z kolei witamina C jest niezbędna do produkcji keratyny – białka budującego łodygę włosa. Jej niedobory powodują łamliwość i rozdwajanie się włosów. Witamina A odpowiada za nawilżenie włosów oraz ich ochronę przed szkodliwym promieniowaniem UV i innymi czynnikami zewnętrznymi.

Proces wypadania włosów po ciąży zmniejszy biotyna. Opowiada za dostarczanie siarki niezbędnej do budowy komórek macierzy. Wywiera też korzystny wpływ na stan korzeni włosów i tempo ich wzrostu. Na włosy dobry jest także cynk, który  kontroluje jakość białek tworzących łodygę włosa. Jego długotrwały niedobór powoduje zahamowanie wzrostu włosów, a następnie ich przerzedzanie.

Suplementy na włosy i dieta powinny dostarczać miedzi. Pierwiastek ten uczestniczy w tworzeniu mostków siarczkowych w łodydze włosa, odpowiada za ich sprężystość i elastyczność. Przy niedoborach miedzi włosy stają się słabe, poskręcane i łamliwe na końcach, dlatego warto stosować ją na wypadające włosy po ciąży. Żelazo zaś jest niezbędne do produkcji energii, którą do wzrostu wykorzystują komórki macierzy włosa. Przy niedoborach żelaza porost włosów jest spowolniony.

 

Jak wzmocnić włosy dietą – co jeść, żeby włosy nie wypadały?

 

Dieta na włosy powinna być urozmaicona, bazować na produktach świeżych i jak najmniej przetworzonych. W celu wzmacniania włosów dietą, należy włączyć do jadłospisu produkty będące dobrymi źródłami witamin i składników mineralnych niezbędnych dla wzrostu włosów. Jest to szczególnie istotne, kiedy włosy nadmiernie wypadają po porodzie.

  • witaminy z grupy B – pełnoziarniste produkty zbożowe, orzechy, migdały, pestki dyni i słonecznika, jajka, ryby i owoce morza;
  • witamina E – oleje roślinne, orzechy, migdały, pestki dyni i słonecznika, pełnoziarniste produkty zbożowe;
  • witamina A – mleko, sery, jajka, masło, wątróbka, marchew, zielone warzywa, papryka;
  • witamina C – natka pietruszki, porzeczki, truskawki, papryka, kiszona kapusta, brokuł, brukselka, kiwi, cytrusy;
  • biotyna – mleko, podroby, żółtko jaja, kalafior, groch, rodzynki, soja, drożdże piwne;
  • cynk – owoce morza, orzechy, pestki dyni i słonecznika, wołowina, wieprzowina, żółtko jaja, otręby pszenne, kasza gryczana;
  • miedź – kakao, pestki dyni i słonecznika, orzechy, migdały, płatki owsiane, kasza gryczana, fasola biała, groszek zielony;

Żelazo znajdziemy natomiast w takich produktach jak mięso, podroby, mięczaki, soja, suche nasiona roślin strączkowych, brokuł, brukselka, natka pietruszki, zielone warzywa liściaste, sezam, pestki dyni, orzechy.

Tematy: wypadanie włosów w ciąży, wypadanie włosów po ciązy, wypadanie włosów, nadmierne wypadanie włosów, witaminy na włosy, co zrobić, żeby włosy nie wypadały, dieta na włosy

Komentarze