Polecamy:
1 2 3 4 5
Ocena: 4,1/5 Głosów: 5
a
Wyślij znajomemu Wyślij znajomemu
Wiadomość została wysłana

E-mail znajomego:

Od:

Wiadomość:

(Oprócz twojej wiadomości zostanie wysłany link do polecanej treści serwisu)

O co chodzi z tym glutenem?

Dodano , ostatnia aktualizacja: 2014-02-18
, autor:
Według najnowszych zaleceń gluten powinno się wprowadzić do diety dziecka w pierwszym półroczu jego życia.Fot. Shutterstock

Według najnowszych zaleceń gluten powinno się wprowadzić do diety dziecka w pierwszym półroczu jego życia.

Na temat wprowadzania glutenu do diety dziecka możesz spotkać wiele różnych opinii. Podpowiadamy czym rzeczywiście warto się kierować, rozszerzając dietę niemowlaka.

Wokół podawania dzieciom glutenu narosło sporo nieporozumień. Głównie dlatego, że w ostatnich latach zmieniły się zalecenia dotyczące wprowadzania go do diety dziecka. Jeszcze kilka lat temu podawano go dopiero 10-miesięcznym dzieciom. Powodem tak późnego wprowadzenia glutenu był pogląd, że dzięki temu można zmniejszyć ryzyko celiakii (choroby trzewnej) i alergii na gluten. Z tzw. badań obserwacyjnych wynika jednak, że wcześniejsze wprowadzenie glutenu może wręcz zapobiegać celiakii. Dlatego w 2007 r. zespół ekspertów z krajowym konsultantem ds. pediatrii na czele zmienił zalecenia dotyczące żywienia niemowląt i przesunął moment wprowadzenia glutenu na pierwszą połowę pierwszego roku życia. Niestety ponieważ badania nadal trwają, nie ma gwarancji, że wytyczne za kilka lat znów się nie zmienią. Zwłaszcza te dotyczące dzieci karmionych piersią.

Co to jest gluten?

Gluten to białko, które występuje w pszenicy, owsie, życie i jęczmieniu. Możesz więc znaleźć go głównie w produktach mącznych (makarony, ciasta, pieczywo). W dużo mniejszych ilościach może występować także w wędlinach, jogurtach, serach, majonezach, płatkach kukurydzianych i wielu, wielu innych produktach. W przypadku wielu produktów całkowitą pewność, że nie zawierają glutenu można mieć wtedy, gdy na ich opakowaniu zostało wyraźnie napisane "produkt bezglutenowy" lub gdy są oznaczone charakterystycznym symbolem przekreślonego kłosa.

Kiedy wprowadzać gluten do diety dziecka karmionego piersią?

Zgodnie z nowymi wytycznymi powinno to być najwcześniej w 5. a najpóźniej w 6. miesiącu życia. Trzeba wprowadzać go stopniowo i zacząć od połowy łyżeczki kaszki lub kleiku zbożowego glutenowego raz dziennie (2-3 g na 100 ml). Po dwóch miesiącach można zwiększyć dawkę glutenu do 6 g.

Można powiedzieć, że to zalecenie stoi w pewnej sprzeczności w stosunku do zalecenia karmienia dziecka do końca pierwszego półrocza życia wyłącznie mlekiem mamy. Warto bowiem wiedzieć, że spośród najważniejszych organizacji zajmujących się zdrowiem i żywieniem (takich jak np. WHO) tylko nieliczne jak np. ESPGHAN (Europejskie Towarzystwo Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci) dopuszczają "prawie wyłączne" karmienie piersią w pierwszych sześciu miesiącach życia.

Co więc zrobić? Decyzję odnośnie momentu wprowadzenia glutenu i formy w jakiej zostanie to zrobione powinien ostatecznie podjąć rodzic w konsultacji z pediatrą, który zna dziecko. Warto też wiedzieć, że gluten można podawać dziecku w mleku matki lub bezpośrednio łyżeczką do buzi dziecka. Łączenie go z przecierem warzywny (jak to zostało zaproponowane w obowiązującym modelu żywienia, nie jest więc koniecznością). Jeśli jednak zdecydujesz się podać gluten z przecierem warzywnym, to pamiętaj, że najpierw musisz wprowadzić do diety dziecka warzywa i sprawdzić, czy dobrze je toleruje.

Obecnie panuje pogląd, że karmienie piersią co najmniej przez dwa miesiące od momentu wprowadzenia glutenu, zmniejsza ryzyko wystąpienia alergii na gluten oraz celiakii.

Kiedy wprowadzać gluten do diety dziecka karmionego mlekiem modyfikowanym?

Zgodnie z nowymi zaleceniami jest to piąty lub szósty miesiąc życia. W takiej ilości, jak to zostało zaplanowane dla dzieci karmionych piersią, czyli pół łyżeczki kaszki lub kleiku zbożowego glutenowego raz dziennie (2-3 g na 100 ml). Po 2 miesiącach można podawać już dwie łyżeczki. Gluten można dodać do przecieru warzywnego lub mleka.

Posłuchaj, jakie są objawy alergii na gluten i kiedy warto opóźnić jego wprowadzanie.

 

 Czytaj też: Jak gotować bez glutenu

Komentarze

Imię lub nick
Dodaj komentarz

MAŁE DZIECKO
- NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE


Znajdź miejsca przyjazne rodzicom i dzieciom. Pomóż innym mamom i dodaj miejsca, które ty lubisz.