Polecamy:
1 2 3 4 5
Ocena: 3,3/5 Głosów: 3
a
Wyślij znajomemu Wyślij znajomemu
Wiadomość została wysłana

E-mail znajomego:

Od:

Wiadomość:

(Oprócz twojej wiadomości zostanie wysłany link do polecanej treści serwisu)

Siara - jedyne takie mleko

Dodano , ostatnia aktualizacja: 2011-12-07
Zwykle dziecko pije siarę przez kilka do kilkunastu godzin.

Zwykle dziecko pije siarę przez kilka do kilkunastu godzin.

To prawdziwy koncentrat mleka i bomba składników odżywczych, jaką dziecko dostaje tylko raz w życiu. Noworodek może z niej skorzystać zaledwie przez kilkanaście godzin – warto zrobić wszystko, by nie przegapić tej szansy.

Mamine mleko jest nie do przecenienia. To pokarm idealny dla noworodka, a potem dla niemowlęcia. Ale zwłaszcza na samym początku jest naprawdę niezwykłe.

Na mlecznej drodze

Laktację można porównać do mlecznej drogi, która dzieli się na pewne etapy. Łatwo zauważyć, że ta droga nie jest jednolita. Mamine mleko nie ma bowiem stałego składu, lecz zmienia się z dnia na dzień. Dopasowuje się do potrzeb rosnącego dziecka. Ewoluuje wraz z rozwojem możliwości trawiennych oraz metabolicznych młodego organizmu. Co więcej, inne jest także w ciąga dnia i w nocy (wtedy zawiera więcej tłuszczu) oraz podczas jednego karmienia (początkowo ma fazę wodną, a następnie tłuszczową). Warto jednak zwrócić uwagę, jakie jest na samym początku. Bo tak jak w drodze, tak i w przypadku laktacji, najważniejszy jest start. I tu pojawia się siara.

Start z doładowaniem

Siara to pierwsze mleko mamy. Inaczej zwana jest młodziwem, a z języka łacińskiegocolostrum. Jej produkcja rusza około 20. tygodnia ciąży, a pierwsze kropelki mogą wypłynąć z piersi już w drugim oraz - zdecydowanie częściej - w trzecim trymestrze ciąży.Jeśli więc zauważysz, że sutki pokrywa minimalna ilość żółtawego płynu albo po nocy zobaczysz na koszulce żółtawe plamy, nie denerwuj się, bo to próba generalna przed wielkim wydarzeniem, jakim będą narodziny dziecka oraz pierwsze karmienie.

Ilość siary, która wypływa podczas ciąży, jest minimalna. I tak już zostanie. Bo nawet po urodzeniu dziecka tego wyjątkowego mleka będzie niewiele. Możesz nawet nie zauważyć, jak wypływa. Tak przynajmniej twierdzi wiele mam, które wspominają pierwsze przystawianie noworodka do piersi od razu po porodzie. Położne zachwalają ten moment, tłumacząc, że noworodek wypija bezcenne łyki siary, a tymczasem wielu mamom wydaje się, że podczas tych pierwszych prób karmienia nic z piersi nie wypływa.

Ale spokojnie, dziecko jest w stanie zjeść jednorazowo kilka mililitrów siary i to jest dla niego wystarczająca porcja, by zaspokoić głód. Przecież pojemność żołądka dziecka zaraz po urodzeniu wynosi zaledwie 1,5 łyżeczki do herbaty.

Nie tylko ilość siary jest minimalna (w pierwszej dobie po porodzie to maksymalnie 100 mililitrów), ale także czas, w którym piersi ją produkują. Zwykle maluch pije młodziwo przez kilka do kilkunastu godzin. Proces zanikania siary u kobiet przebiega różnie - u jednych szybciej, u innych przeciąga się nawet do kilku dni.

Co to jest siara?

Siara, choć jest mlekiem, swoim wyglądem go nie przypomina. Ma gęstą konsystencję i żółtawy kolor, który zawdzięcza dużej zawartości karotenu.Jej skład jest również bogatszy od tzw. mleka dojrzałego, które pojawia się w maminych piersiach dopiero około 3. tygodnia po porodzie (wcześniej wydziela się tzw. mleko przejściowe).

Siara zawiera:

  • większe ilości białek niż mleko dojrzałe. Poza tym są one wyjątkowe, gdyż przewód pokarmowy noworodka wchłania je bez trawienia. Białka znajdujące się w młodziwie nie są tak odżywcze, jak w mleku dojrzałym, bo spełniają inną rolę. Otóż połowę białek stanowią immunoglobuliny, czyli przeciwciała odpornościowe - w tym głównie IgA. Te przeciwciała są dla noworodka niezwykle cenne i uważa się je za pierwszą naturalną szczepionkę, jaką dziecko otrzymuje od matki. Dlaczego? Otóż tylko niewielka ilość immunoglobuliny A jest wchłaniana przez organizm, zdecydowana większość osadza się na błonie śluzowej jelita cienkiego noworodka i chroni przed atakiem bakterii, neutralizuje wirusy oraz wiąże enterotoksyny (wydzielane przez niektóre bakterie, m.in. gronkowca złocistego, pałeczki okrężnicy). Organizm dziecka jest gotowy do samodzielnego wytwarzania immunoglobuliny A dopiero około 3. miesiąca życia, ale na początku w niewielkich ilościach; większe stężenie, porównywalne do tego, jakie ma dorosły, u dziecka pojawi się dopiero około pierwszych urodzin. Immunoglobuliny A nie występują w mieszankach mlecznych dla niemowląt, nie zawiera ich też żadne inne mleko - kozie czy krowie;
  • prostaglandyny - hormony, które nie są trawione przez żołądek noworodka, a osiadają na nim i na innych organach, by je chronić;
  • mniej węglowodanów oraz tłuszczów niż mleko dojrzałe;
  • bogaty zestaw soli mineralnych, witaminy A, sodu i chlorków.

Co zyskuje dziecko?

Dzięki swojemu wyjątkowemu składowi siara pomaga dziecku zaadoptować się w nowym świecie (innym niż maminy brzuch), w którym czyha na nie wiele niebezpieczeństw. Jej zasługi są wielkie:

  • siara działa jak naturalny antybiotyk i zwiększa ogólną odporność dziecka, dzięki zawartości przeciwciał odpornościowych. Immunoglobuliny A pomagają rozwinąć układ odpornościowy;
  • silnie przeczyszcza i ułatwia dziecku wydalanie smółki. Zmniejsza tym samym rozwój żółtaczki fizjologicznej (wraz ze smółką organizm pozbywa się bilirubiny);
  • zapobiega hipoglikemii, czyli spadkowi poziomu cukru we krwi;
  • chroni przed odwodnieniem;
  • zmniejsza ryzyko rozwoju alergii. To zasługa IgA, które uszczelniają przewód pokarmowy dziecka i chronią go przed czynnikami, które mogą uczulać.

Komentarze

Imię lub nick
Dodaj komentarz

MAŁE DZIECKO
- NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE


Znajdź miejsca przyjazne rodzicom i dzieciom. Pomóż innym mamom i dodaj miejsca, które ty lubisz.