Czy w ciąży można...

Ocena: 4.13/5 Głosów: 8
Ta treść była już przez Ciebie oceniana!

...iść na depilację, głaskać kota, uprawiać seks analny, jeść grzyby, ćwiczyć i robić kilkadziesiąt innych rzeczy. 53 często zadawane pytania o to, co jest dozwolone, a co zakazane w ciąży.

Opalanie w ciąży jest niewskazane, ale to nie znaczy, że trzeba całkowicie unikać słońca. 15 minutowa kąpiel słoneczna pozwoli organizmowi wyprodukować odpowiednią ilość witaminy D3. Fot. Belo Horizonte, Unsplash.com
Opalanie w ciąży jest niewskazane, ale to nie znaczy, że trzeba całkowicie unikać słońca. 15 minutowa kąpiel słoneczna pozwoli organizmowi wyprodukować odpowiednią ilość witaminy D3.

Listę najczęstszych pytań z odpowiedziami umieściliśmy w kilku działach:

1. Dieta

2. Używki

3. Uroda

4. Sport

5. Leki i suplementy

6. Leczenie

7. Czas wolny i podróże

8. Seks

Pamiętaj, że wszystkie poniższe zalecenia odnoszą się do ciąży o prawidłowym przebiegu i zawsze warto jeszcze skonsultować się ze swoim ginekologiem!

Dieta w ciąży

1. Czy w ciąży można jeść tatara?

Nie. Tatar to potrawa z surowego mięsa, którego w ciąży powinno się unikać ze względu na ryzyko zakażenia toksoplazmozą (jest bardzo groźna dla płodu). Z tego samego powodu na cenzurowanym znajduje się szynka parmeńska, kindziuk, salami, metka, surowa biała kiełbasa i krwiste befsztyki. Zachowaj też ostrożność przygotowując potrawy mięsne. Po kontakcie z „surowizną”, umyj dokładnie ręce, deski do krojenia i noże, których używałaś. Możesz też przygotowywać jedzenie w rękawiczkach np. nitrylowych (są cienkie i nie wywołują podrażnień). Powstrzymaj się przed próbowaniem mięsa w czasie gotowania, żeby nie zjeść jakiegoś wpółsurowego kawałka. 

Posłuchaj, dlaczego toksoplazmoza jest niebezpieczna dla ciężarnych

 

2. Czy ciężarna może pić mleko?

Tak. Mitem jest pogląd, że eliminacja mleka z diety zapobiega wystąpieniu u dziecka alergii na białko mleka krowiego. Rezygnacja z niego, nie tylko nie przyniesie korzyści, ale wręcz może narobić szkody, pozbawiając ciężarną cennych składników odżywczych. Nie powinno się natomiast pić niepasteryzowanego mleka, ani jeść zrobionych z niego przetworów, czyli np. oscypków, bundzu czy fety. W związku z tym zakazane jest też oczywiście picie mleka prosto od krowy. Powodem jest ryzyko zarażenia salmonellą i listerią.

3. Czy w ciąży można jeść sushi?

Tak, pod warunkiem, że nie zostało ono przygotowane z surowych ryb czy owoców morza, a np. z ryżu i warzyw czy pieczonego łososia. Z jedzenia  surowej ryby lepiej zrezygnować w ciąży.

4. Czy w ciąży można jeść ryby?

Tak, chociaż z rybami jest spory kłopot. Z jednej strony, wszyscy (nie tylko ciężarne) powinniśmy jeść ich więcej, bo są źródłem wielu cennych składników np. kwasów omega-3, w tym DHA, który jest chwalony za dobroczynny wpływ na rozwój płodu i zdrowie przyszłej mamy. Polskie Towarzystwo Ginekologiczne określiło nawet, że w codziennej diecie ciężarnej powinno znaleźć się 200-300 mg DHA. Z drugiej wiele gatunków ryb jest zanieczyszczonych metalami ciężkimi i dioksynami, z których niektóre są toksyczne. Co więc robić? Dobrze wybierać. Unikać tuńczyka, miecznika, marina i rekina, a postawić na mintaja, łososia norweskiego i śledzia. Kupuj morskie ryby, które pływały w dużych akwenach, takich jak np. Morze Północne, Ocean Atlantycki i Ocean Spokojny.

5. Czy ciężarna może być wegetarianką?

Eksperci uważają, że prawidłowo zbilansowana dieta wegetariańska, a konkretnie takie jej odmiany, które dopuszczają jedzenie jajek, mleka i jego przetworów, albo nawet ryb i drobiu (semiwegetarianizm wyklucza tylko czerwone mięso), mogą być stosowana przez kobiety ciężarne. Najlepiej jednak, jeśli wegetarianki oczekujące na dziecko przygotują jadłospis z pomocą dietetyka, nawet jeśli przed zajściem w ciążę radziły sobie z tym same. Czasem konieczne jest przyjmowanie dodatkowo witaminy D, B12 i żelaza. O prawidłową dietę trudniej natomiast w przypadku weganizmu (oprócz mięsa wyklucza się też jaja, miód, mleko i jego przetwory), dlatego zdecydowanie odradza się go ciężarnym. 

Posłuchaj, czym jest wegetarianizm

 

6. Czy ciężarna może jeść sery pleśniowe?

Najczęściej ciężarnym odradza się jedzenie serów pleśniowych. Okazuje się jednak, że nie o wszystkie ich rodzaje chodzi, a tylko o te, które były robione z niepasteryzowanego mleka, bo to rodzi ryzyko zakażenia salmonellą i listerią. Jeśli więc jesteś naprawdę wielką fanką serów pleśniowych, zanim weźmiesz je do ust, sprawdź, jak były robione.

7. Czy w ciąży można jeść jaja surowe, sadzone i jajecznicę?

Surowe jajka są zabronione ze względu na ryzyko zakażenia salmonellą. Odpadają więc: domowe majonezy, kogiel-mogiel, pascha i kremy na bazie surowych jaj. Ponieważ salmonella ginie w 70°C, a w takiej mniej więcej temperaturze ścina się białko i żółtko kurzego jaja, w ciąży, jedz tylko dobrze ściętą jajecznicę. Przygotowane w sposób klasyczny jajko sadzone (z płynnym żółtkiem) odpada, podobnie jak jajko na miękko

Czytaj też: Jak poznać dobre jajko

8. Czy w ciąży można słodzić napoje i potrawy słodzikiem?

Jeśli ten słodzik ma w swoim składzie aspartam – lepiej z niego zrezygnować. Jest jednym z najbardziej kontrowersyjnych dodatków do żywności – wciąż zmieniają się opinie na jego temat i wciąż pojawiają się nowe badania przeczące poprzednim. Obecnie większość organizacji dbających o bezpieczeństwo żywności stoi na stanowisku, że maksymalna bezpieczna dzienna dawka aspartamu dla osoby zdrowej to 40 mg na kilogram masy ciała, wciąż jednak brakuje badań dotyczących wpływu na ciążę i płód. Dlatego najrozsądniejszym wydaje się wyłączenie go z diety kobiet w ciąży. I to też doradza Instytut Matki i Dziecka.

Pamiętaj, że aspartam znajduje się nie tylko w słodziku. Często zawierają go produkty typu „light” i gumy do żucia. Ukrywa się pod kodem  E951.

Czytaj na następnej stronie, czy ciężarna może jeść zioła, grzyby i czekoladki z alkoholem

 

Tematy: zdrowie w ciąży, dieta w ciąży, zęby w ciąży, sport w ciąży, leki w ciąży, szczepienia w ciąży, uroda w ciąży

Komentarze