6 błędów w diecie ciężarnej

Ocena: 5.00/5 Głosów: 1
Ta treść była już przez Ciebie oceniana!

Jak powinna odżywiać się przyszła mama, a od czego przyjdzie jej stronić? Sprawdź, czy nie popełniasz błędów, komponując swoje codzienne menu!

W ciąży zrezygnuj z konserw, które obfitują w sól i fosforany.
W ciąży zrezygnuj z konserw, które obfitują w sól i fosforany.

W czasie ciąży przestrzeganie zdrowej diety jest szczególnie ważne dla zdrowia twojego i dziecka, które nosisz. Odpowiednie odżywianie pomaga organizmowi kobiety lepiej przystosować się do zwiększonych wymagań i zapobiega takim powikłaniom jak anemia, infekcje, niska masa urodzeniowa dziecka czy nawet opóźnienie w jego rozwoju. Żywieniowe błędy mogą być niebezpieczne dla przebiegu ciąży i porodu.

Poznaj 7 najważniejszych produktów w ciążowej diecie.

 

Jedzenie za dwoje

Wśród starszych pokoleń pokutował pogląd, że w ciąży trzeba jeść za dwoje, by dziecko prawidłowo się rozwijało. To mit. Przejadanie się grozi nadmiernym tyciem i problemami z donoszeniem dziecka, a noworodki kobiet otyłych rodzą się często z niską masą urodzeniową. Pamiętaj jednak, by się nie odchudzać - odżywiaj się zdrowo, minimalizując spożycie produktów z białej mąki, słodkości, fast-foodów.

 

Alkohol

Z diety wyeliminuj alkohol - nawet jego mała ilość może poważnie zagrozić rozwojowi dziecka. Nie istnieje bowiem "bezpieczna" jego dawka. Etanol stanowi poważne zagrożenie dla płodu, który pozbawiony jest na tym etapie rozwoju enzymów metabolizujących go. Spożywanie alkoholu w czasie ciąży może spowodować uszkodzenia układu nerwowego, wady wrodzone serca, niski iloraz inteligencji oraz zaburzenia pracy mózgu. Kobiety nadużywające alkoholu często rodzą dzieci z FAS, czyli Płodowym Zespołem Alkoholowym (z ang. Fetal Alcohol Syndrome). Noworodki z FAS różnią się od zdrowych dzieci - mają mniejszą główkę, opadające powieki i szeroko rozstawione oczy, wąską górną wargą. Alkohol przyczynia się także do większej zapadalności dzieci na ADHD.

Czytaj też: Zakazane produkty w ciąży.

 

Za dużo cukru i tłuszczu

Spożywanie pokarmów z dużą zawartością cukru może spowodować nadmierne tycie. Kiedy folgujesz słodkim zachciankom ciążowym i sięgasz po ciastka, ciasteczka, cukierki czy czekoladki, wprowadzasz do organizmu wiele pustych kalorii, konserwantów i barwników. Lepiej zastąpić je suszonymi owocami - zwracaj uwagę, czy nie są siarkowane. W sklepach coraz częściej można kupić produkty z upraw ekologicznych - powinny być opatrzone atestem.

Podobnie z tłuszczami. Panierka na smażonych mięsach działa jak gąbka - chłonie bardzo dużo tłuszczu. Zamiast potraw smażonych czy tłustych wędlin ze sklepu wprowadź mięsa gotowane, pieczone czy duszone, a wędliny możesz przygotować sama w domu. Odpowiednio przyprawione często smakują lepiej niż te ze sklepu, obfitujące w polepszacze i sztuczne dodatki.

Posłuchaj, co dietetyk mówi na temat właściwego odżywiania w czasie ciąży.


Surowe produkty

W ciąży unikaj także mięs niedogotowanych i surowych - tatar, krwisty befsztyk niech znajdą się na twojej liście produktów zakazanych. Mięsa tego typu są niebezpieczne ze względu na ryzyko zakażenia salmonellą. Na cenzurowanym niech znajdą się także surowe i niedogotowane jajka i produkty z nich zrobione, np. kremy do ciast czy majonez niewiadomego pochodzenia. Podobnie sery pleśniowe z niepasteryzowanego mleka powinny pójść w odstawkę - zdarzają się w nich skupiska Listerii, bakterii powodującej poronienia i nieprawidłowy przebieg ciąży. Zakażenie listeriozą jest szczególnie niebezpieczne w drugim i trzecim trymestrze - może spowodować wady rozwojowe u noworodków.

Nie zaleca się także jedzenia sushi czy surowych frutti di mare (małże, ostrygi, ryby). Niekiedy spotyka się w nich groźne dla człowieka bakterie, pasożyty i wirusy, np. żółtaczki typu A. 

Poranna kawa?

Wiele przyszłych mam zastanawia się, czy mogą pozwolić sobie na poranną kawę. Jeśli do tej pory piłaś kilka filiżanek kawy dziennie, ogranicz jej spożywanie, ponieważ nadmierna ilość kofeiny bywa przyczyną poronień i przedwczesnych porodów. Jeśli lubisz rytuał picia porannej kawy, nie musisz z niego rezygnować - zamiast dwóch łyżeczek kawy, wsyp jedną i dodaj mleko. Jeśli cierpisz z powodu zgagi czy wysokiego ciśnienia, unikaj kofeiny w ogóle. Może rozsmakujesz się w herbatach owocowych?

 Czytaj też: 53 najczęściej zadawane pytania o to, co można robić w ciąży

Żywność konserwowana i barwiona sztucznie

Jeżeli do tej pory w twoim menu często gościły zupki z proszku, żywność z puszek czy słodkie napoje gazowane, zrezygnuj z nich. Konserwy obfitują w sól i fosforany, które odkładają się w organizmie matki, wpływając na rozwój dziecka.

Sprawdź, 8 zasad ciążowej diety.

Tematy: FAS, dieta w ciąży, waga w ciąży, alkohol w ciąży, kawa w ciąży

Komentarze