Polecamy:
1 2 3 4 5
Ocena: 3/5 Głosów: 2
a
Wyślij znajomemu Wyślij znajomemu
Wiadomość została wysłana

E-mail znajomego:

Od:

Wiadomość:

(Oprócz twojej wiadomości zostanie wysłany link do polecanej treści serwisu)

Dieta przy cukrzycy ciążowej

Dodano , ostatnia aktualizacja: 2011-12-07
, autor:
Jeśli cierpisz na cukrzycę ciążową, ogranicz tłuszcze zwierzęce na rzecz roślinnych.

Jeśli cierpisz na cukrzycę ciążową, ogranicz tłuszcze zwierzęce na rzecz roślinnych.

Czy mając cukrzycę ciążową, musisz stosować specjalną dietę? Sprawdź, co wolno ci jeść, a czego powinnaś unikać!

Cukrzyca w ciąży to nie wyrok. Można z nią żyć i urodzić zdrowe dziecko. Trzeba jednak przestrzegać odpowiedniej diety i częściej przechodzić niektóre badania. Jeśli w pierwszej ciąży zachorowałaś na cukrzycę, nie znaczy to też wcale, że w kolejnej znów na nią zapadniesz.

Co to jest cukrzyca ciążowa?

To choroba powodująca zaburzenia w produkcji lub przetwarzaniu hormonu zwanego insuliną, dzięki której glukoza przedostaje się z krwi do mięśni i komórek tłuszczowych lub do wątroby, gdzie jest magazynowana. Charakteryzuje się wysokim poziomem glukozy we krwi (mówimy wtedy o hiperglikemii) i w moczu (cukromocz).

Objawy cukrzycy ciężarnych

Do charakterystycznych objawów zalicza się: częste oddawanie moczu, nadmierny apetyt i - paradoksalnie - nagłe chudnięcie. Wykonując rutynowe badanie obciążenia glukozą (50 mg) w ciąży, otrzymasz wynik wyższy niż norma. Ponadto wiele kobiet cierpiących z powodu cukrzycy zapada na drożdżycę pochwy i odczuwa silne swędzenie w drogach rodnych.

Przyczyny cukrzycy

Nie są one do końca znane, nie można zatem jednoznacznie stwierdzić, że u danej ciężarnej cukrzycę wywołał konkretny czynnik. Jednak lekarze przypuszczają, że w pewnym stopniu wystąpienie tej choroby wiąże się z wiekiem, otyłością, cechami dziedzicznymi i być może reakcją systemu immunologicznego. Dlatego nie znając dokładnych przyczyn cukrzycy, można jedynie zapobiegać jej skutkom poprzez odpowiednią dietę, przyjmowanie leków lub ewentualnie podawanie insuliny.

Powikłania

Jeśli w czasie ciąży nie kontroluje się poziomu cukru we krwi, kobieta może doświadczyć szoku (ostrej hipoglikemii), objawiającego się potami, dreszczami, niepokojem, drgawkami, podwójnym widzeniem czy zapaścią. W takim przypadku istnieje poważne zagrożenie życia matki i dziecka. Może także wystąpić nadciśnienie tętnicze, stan przedrzucawkowy, rzucawka. U dzieci z ciąży cukrzycowej zdarzają się wady nerek i/lub serca, wodogłowie oraz zwiększona masa ciała (powyżej 4 kg).

Czy cukrzyca ciążowa jest groźna dla matki i dziecka? Mówi ginekolog:

 

 


Podstawowe zasady diety przy cukrzycy ciężarnych

Zastosowanie odpowiedniego sposobu żywienia pozwala uniknąć powikłań zarówno matce, jak i dziecku. Szczegóły diety dostosowane do organizmu i potrzeb konkretnej ciężarnej dobiera lekarz diabetolog w poradni diabetologicznej. Ogólne zasady są następujące:

  • Zrezygnuj ze słodyczy, ogranicz potrawy i produkty zawierające cukier.
  • Unikaj długich przerw między posiłkami.
  • Dzienna wartość kaloryczna wszystkich posiłków nie powinna przekraczać 2300-2500 kcal.
  • Spożywaj 5-6 posiłków o regularnych porach: pierwsze, drugie śniadanie, obiad, podwieczorek, kolację i tzw. drugą kolację (ostatni posiłek przed snem, ale spożywany nie później niż o 22.00 - może to być mały jogurt, kromka ciemnego pieczywa).
  • Duże znaczenie mają tzw. drugie posiłki - drugie śniadanie i druga kolacja. Ten ostatni posiłek pozwala uniknąć nocnego niedocukrzenia w organizmie ciężarnej.
  • Dzienna racja pokarmowa powinna zawierać 40-50 proc. węglowodanów (ciemne pieczywo, kasze, warzywa, niektóre owoce), 30 proc. białek i 20-30 proc. tłuszczów.
  • Dieta winna być bogatoresztkowa, hamująca nadmierne wchłanianie glukozy. Jarzyny, owoce i produkty zbożowe obfitują w składniki resztkowe.
  • Jadaj chude mięsa (drób, ryby, chuda cielęcina). Mięsa gotuj w wodzie lub na parze, bez dodatku tłuszczu albo duś z użyciem folii lub pergaminu. Możesz je też grillować, ale nie obsmażaj.
  • Nabiał winien być chudy o niskiej zawartości tłuszczu, bez dodatku owoców.
  • Ogranicz tłuszcze zwierzęce na rzecz roślinnych - zwierzęce zastąp oliwą z oliwy, olejem rzepakowym i sojowym.
  • Unikaj żółtych serów, tłustych twarogów, śmietany. Zapomnij o majonezie, frytkach, plackach ziemniaczanych, racuchach i kotletach.
  • Do sałatek zamiast oleju dodawaj marynatę winegret, a sosy do sałat przyrządzaj na chudym jogurcie.

Pamiętaj!

Zwracając szczególną uwagę na zasady diety i kontrolując poziom cukru we krwi, masz szansę uniknąć powikłań i urodzić zdrowe dziecko. Cukrzyca ciężarnych niemal zawsze znika wkrótce po porodzie.

Komentarze

Imię lub nick
Dodaj komentarz
06-02-2011

CUKRZYCA typu 2. Można ją POKONAĆ !! BH.304. MOTTO: CUKRZYCA typu 2, a stabilny poziom cukru przez 24h !! * PRZY CUKRZYCY WAŻNYM JEST, ABY DOSTOSOWAĆ ODŻYWIANIE DO TABEL Z TZW. NISKIMI WĘGLOWODANAMI: Są to węglowodany, które po spożyciu podnoszą poziom cukru we krwi maksymalnie do 26% wzrostu, czyli nie nadwyrężają trzustki. Jemy niskotłuszczowo, 0% negatywnych TOKSYN, energetyczne węglowodany wyłącznie NIE przekraczające po spożyciu DOZWOLONEJ granicy; czyli 26% wzrostu. Pokarmy o właściwym doborze białek, oraz co niezmiernie istotne, nie zawierające toksyn spowalniających i zatruwających nasze organizmy. CHORUJĄC NA CUKRZYCĘ POWINNIŚMY ZATEM, REALIZOWAĆ DIETĘ: Wg tzw. NISKICH węglowodanów, tj. do 26% wzrostu, i nie chodzi bynajmniej o ilość czy o to, że są cukry proste lub złożone. Chodzi o to, aby klasyfikować węglowodany wg wzrostu poziomu cukru jaki POWODUJĄ we krwi po spożyciu. Nie uwzględniają tego wymienniki WW węglowodanowe, które pokazują wyłącznie ilości węglowodanów jako ilości, a nie uwzględniają JAKOŚCI !! TABELE; DOZWOLONE ORAZ ZAKAZANE DOPEŁNIAJĄ WŁAŚCIWEJ IDENTYFIKACJI PRAWD PRZYRODNICZYCH: Dostosowanie się do tabel zalecane i dozwolone pozwala w 2-3 DNI ustabilizować poziom cukru we krwi i NIE jest to TRUDNE. * PAMIĘTAJMY, ŻE POZIOM CUKRU WE KRWI NIE PODNOSI ANI POWIETRZE, ANI WODA MINERALNA, LECZ ZJADANE WĘGLOWODANY: Taki sposób odżywiania jest skuteczny i warto go zastosować OD ZARAZ !! Ostatnie słowo, co oczywiste należy zawsze do naszego lekarza rodzinnego. KONKLUZJA finalna: Ilość żywności należy bezwzględnie dostosować do trybu życia, czyli zapotrzebowania energetycznego własnego organizmu. Najistotniejszym stabilizatorem wyrównywania braków energii u człowieka jest bez wątpienia tzw. CHLEB typu KR-IRL. Wskazana jest także zasadotwórcza cytryna ok. 2,5-4 sztuk/24h. Sok z cytryny neutralizuje kwasowość soków trawiennych pustego żołądka zmniejszając łaknienie. R E F L E K S J A: INDEKS ŻYWIENIOWY, a; INDEKS GLIKEMICZNY, to dwa różne spojrzenia na realia przyrodnicze. IŻ; to identyfikacja ewolucyjnych dokonań przyrody, czyli sfera faktów. IG; to wirtualne poglądy, dezinformacja, obłuda i biznes. ZOBACZ TEŻ; CUKRZYCA typu 2, wg: IRL KRAKÓW. Książka, pt._______: PORADNIK ŻYWIENIOWY człowieka w XXI wieku. Wydanie drugie: zaktualizowane i uzupełnione. *** Skrót adresu strony w Internecie_______: INSTYTUTIRL ADRES_______: http://www.instytutirl.com.pl/


CIĄŻA I PORÓD
- NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE


Znajdź miejsca przyjazne rodzicom i dzieciom. Pomóż innym mamom i dodaj miejsca, które ty lubisz.